LOLO5 je tady…

S radostí Vám představuji nový logger (zapisovač) LOLO5. Úmyslně nepoužívám názvu výškoměr, protože toto zařízení toho umí mnohem víc než pouze zaznamenávat výšku.p1000905w

Zde je seznam hlavních parametrů:

  • rozměry 28(D)x15(Š)x 7(V)mm
  • váha 3g včetně základního kabelu (možnost rozšíření o další dva kabely pro dodatečnou funkčnost-sériová sběrnice)
  • kompatibilní se systémem Jeti Duplex. Zobrazení výšky, varia a napětí Rx baterií na JetiBoxu (včetně nastavitelného alarmu poklesu napětí)
  • napájení 3,3-9,9V tzn. pracuje již s jednou LiXxx baterií
  • zabudovaný alarm napětí (voltspy) Rx baterií (změna barvy LED a telemetrické zobrazení)
  • vlastní systém telemetrie na 868MHz, maticová zobrazovací jednotka (připravuje se)
  • v základu zaznamenává výšku, napětí Rx baterií, výchylku jednoho serva a teplotu po dobu 28hodin s periodou 0,1sec
  • USB interface
  • PC aplikace navržená podle létajícího personálu (tzn. podle mne)
  • možnost uživatelského update firmware
  • dostupnost srpen 2009
  • cena není zatím určena

Jsou věci, které jsou rozpracované a rozhodně je tedy nechci slibovat. Patří mezi ně třeba GPS jednotka (ta je hotová) se vzorkováním 4Hz, záznamová jednotka o váze 10g s microSDHC kartou, na kterou můžete nahrávat asi do konce světa (32GB?) nebo měřič rychosti (s Prandtlovou sondou-někdy zaměňovanou za Pitotovu trubici). Možnost logování čidel od JETI tzn. napětí, proud, externí teplota atd. Je toho hodně, ale zůstaňme pro tentokrát na zemi.

Na závěr bych chtěl podotknout, že na záznamníku pracujeme už skoro rok. Stejnou dobu s ním samozřejmě lítám. Neprodukuji tedy žádné „rychlokvašky“ a než uvést něco čemu sám nevěřím, tak raději nenabízím nic. V LOLO5 jsou zúročeny všechny poznatky a zkušenosti z výškoměrů LOLO1, LOLO2 (alias Alti2) na kterých jsme pracovali s Petrem Sysalou a Radkem Václavíkem. Tyto výškoměry ve své době představovaly špičku a dodnes jich tisíce kusů slouží nejen modelářům po celém světě (např. se s nimi běhá světová liga v běhu po schodech mrakodrapem nahoru)

Možná se zeptáte, kde jsou tedy LOLO3 a LOLO4? Nechci zabíhat do detailů, ale LOLO3 byl projekt záznamníku rychlosti (použita Prandtlova sonda). Fungoval a funguje dodnes. Dokonce proběhla měření v aerodynamickém tunelu na ČVUT u prof. Nožičky a parametry zařízení byly na své rozměry a cenu udivující. K jeho komerční realizaci ovšem nikdy nedošlo. Následoval projekt LOLO4, ten byl na svou dobu převratný, protože už před třemi roky uměl podobné věci (mimo telemetrie), jako právě uváděný LOLO5. Pokud se týče běžného prodeje, rovněž se nikdy neuskutečnil. Toliko tedy krátký exkurz do historie.

Budu rád, když i v dnešní tvrdé konkurenci, si nový záznamník najde své spokojené uživatele.

42 comments to LOLO5 je tady…

  • Chlapci, první kousky jdou k těm nejtrpělivějším. Další jsou před dokončením. Teď musím sesmolit ještě nějaký popis, návod atd.

  • Pavel

    Ahoj nedovoluji se počítat k těm nejtrpělivějším ale mohl by jsi prosím naznačit aspon cenu?třeba budu muset rozbít prasátko hihi.jinak můj zájem samozřejmně trvá
    Pavel

  • Ahoj, cenu jsem stanovil na 3200,- vč.DPH. Zařízení je v omezeném množství dostupné ihned.

  • Pavel

    Ahoj pokud preferuješ převod na účet pošli prosím potřebné údaje na můj mail převedu ti je tam pokud na dobírku rovněž není problém osobně dám přednost převodu /ta moje nemusí vědět vše že?/
    tak zdar.

  • Tom

    Zcela jsem to nepochopil…co za Tu cenu 3200,- dostanu? Dotaz je smerovan smerem porovnani tohoto zarizeni s Eagletree V3 E-Logger za necelych 900,-.

    Takze v cem je tech 2300,- rozdil?
    Tom

  • Ahoj Tome,
    nejsem specialista na výrobní program EagleTree, ale při zběžném přečtení specifikace jejich produktů (to bych očekával, že uděláš Ty) bych srovnával asi takto. Jako referenci jsem vzal ceny na http://www.horejsi.cz.

    -Abych mohl logovat průběh některých veličin, ale hlavně výšky, tak si musím koupit základní jednotku V3 (1600,-), dále potom modul výškoměru (990,-). Dohromady tedy 2600,- Pokud budeš tedy srovnávat hrubou cenu, nesrovnatelných zařízení, tak LOLO5 je o 600,- dražší. Dále uvedu pouze některé parametry, které tyto dvě zařízení od sebe odlišují.

    -Pokud budu chtít něco zobrazit na displeji, tak musím navíc koupit jednotku E-logger LCD displej (990,-) a to ještě nevidím nic on-line(!). LOLO5 je kompatibilní se systémem Duplex, tzn. veškeré tyto údaje můžeš vidět on-line na zemi včetně varia. Pro podobnou funkčnost bys musel od EagleTree koupit jejich Seagull za téměř 10.000,- a to namontuješ možná do nějaké „almary“, ale nikdy ne do F3X „koštěte“ (promiň moji úchylku na F3X, bavím se o tom, čemu rozumím) nebo jiného menšího modelu.

    -Pamět E-loggeru je cca 0,5MB (pokud jsem správně pochytil?), paměť LOLO5 jsou 4MB tzn. při logování všech veličin jako výška, napětí, teplota a výchylka serva je to přes 28hodin záznamu při rychlosti vzorkování 0,1sec. Kolik času záznamu máš u Eaglu jsem se nikde nedočetl. kB jsou super, ale moc mi toho neřeknou. Problém je v tom, že když začneš logovat všechno, tak máš najednou k dispozici 10minut (třeba).

    -LOLO5 je speciálně konstruované pro letadla, kde je málo prostoru (F3X, házedla, menší modely atd.). Pokud budeš chtít logovat výšku a další veličiny, tak od EagleTree toho dosáhneš za cenu asi 10x větší velikosti měřicího zařízení na palubě letadla. Pro modely F3X a podobné je to s EagleeTree (E Logger V3+modul výškoměru) neřešitelné.

    -Nevím, jak mají EagleTree udělaný dnes software na PC, ale vzpomínám si, že před nějakými roky, kdy jsem s Eaglem lítal, tak nešly na PC ani zobrazit dva grafy z různých dvou letů přes sebe. Věřím, že tyto věci mají snad už dnes vyřešené(?).

    -…a srovnával bych dál, ale nechci. Myslím si, že EagleTree dělají dobré produkty a pokud jdou vůbec srovnat s LOLO5, tak bych to spíše nechal na někom nezávislém.

  • Tom

    Ahoj Romane,
    dekuji za podrobne vysvetleni!

    Jeti cidla nemam, takze bych je stejne koupit musel, takze to je „vylej-nalej“, Duplex kupovat nebudu a u 35MHz telemetrii stejne nevyuziji…doted jsem ji nepotreboval =).

    Ono je to supr, ale zase az tak narocny nejsem.

  • Wasa (Peter Maňka)

    Ahoj, nie som zatiaľ duplexista, preto ma zaujíma deklarovaný prenos na zem na 800MHz. Bude to ďalšia krabka (asi?) a hlavne ako bude riešená spoločná prevádzka viacerých naraz? nejaké kanály? alebo nejaký kolízny protokl na spol. frekvencií? Koľko zvládne naraz?

  • Ahoj Peter,
    bude to další malý tišťák (cca 12x12x4mm+anténa). Bude použit vlastní komunikační protokol umožňující provoz až X LOLO5 v jednom okamžiku. Je otázka kolik by jich mělo být. Odhaduji, že max. 10 zapnutých Loloňů, by mělo stačit.

  • Milan Mačinga (mito)

    Ahoj. Mal by som doost vazny zaujem o tvoje LOLO5. Nakolko mam duplex aj s nedavno zakupenym Jeti Variom som si takpovediac zavaril, ale nevadi. Zaujala ma moznost sledovania a logovania dat pocas letu z JETI cidiel a zaroven posielania realtime do JetiBoxu na zem. Moja otazka: Kolko cidiel sa da pripojit na LOLO5? Ake ostatne cidla este vyvyjas pre zapis, resp prenos telemetrie letu? A pri objednani, ako postupovat? Popripade mi posli na mail pozadovane informacie.
    Dakujem.
    milan

  • Ahoj Milane,
    LOLO5 umí logovat pouze hodnoty, které generuje samo. Tzn. neumí logovat JETI čidla a ani to nemám v plánu (zatím). Nyní tedy odpověď na Tvé otázky:

    M:Kolko cidiel sa da pripojit na LOLO5?
    R:Žádné

    M:Ake ostatne cidla este vyvyjas pre zapis, resp. prenos telemetrie letu?
    R:Prandtlovu sondu-rychloměr (někdy chybně nazývaná Pitotkou)a GPS modul. Oba senzory existují v prototypu a s rychloměrem běžně lítám.

    M:A pri objednani, ako postupovat?
    R:Napiš mail na info(at)lomcovak.cz

  • Milan Mačinga (mito)

    Jasne. Takze to, co je DUPLEX a je pripojene na primac uvidim na JETI Boxe a koniec. Ostatne udaje z LOLO5 uvidim online na JETIBOXE (?spolu s pripadnymi udajmi z JETI snimacov, ktore mam pripojene?) + sa zaznamenavaju do pamate LOLO5, kde si ich nasledne viem stiahnut do PC a pozriet.
    Nech si to ujasnim. Tie ostatne snimace su super a povedal by som, ze ked sa zavedu, nadherne zvladnu pokryt vsetku potrebnu telemetriu letu. Ostatne data sa daju ziskat aj na zemi aj ked s nejakou odchylkou.
    Zatial vela zdaru.

    Vdaka

  • Milane,
    pokud chceš zobrazit na Duplexu údaje z více jak jednoho čidla (LOLO5 je taky čidlo v tomto případě), tak potřebuješ JETI Expander. Na Jetiboxu si potom vybereš, které čidlo budeš zobrazovat. Zobrazované čidlo na displeji Jetiboxu lze samozřejmě průběžně měnit.

    Ano, pouze LOLO5 ukládá údaje do paměti pro pozdější rozbor na PC. Aby zde nevznikl nějaký mylný dojem, že LOLO5 je nerozlučná dvojice s Duplexem. To určitě ne. LOLO5 je nezávislý záznamník výšky, napětí a výchylky serva a teploty. Je to i hlídač napětí Rx baterií (voltspy) S Duplexem máte tu výhodu, že některé údaje můžete vidět on-line. Já vím, musím dát dohromady přesný popis, návod, atd… Něco je už zde, ale v hodně syrovém stavu.

  • Milan Mačinga (mito)

    Super. Zatial naozaj velmi pekne dakujem za podrobne informacie.Podla tej stranky, ktoru si mi dal, so zistil, ze vario zatial neposiela zvukove data do JETIBOXu. Toto ma trochu mrzi, pretoze potom je potrebne, podla potreby sledovat priamo displej boxu, ak pilot nevie identifikovat chovanie lietadla v termike. A to je trosicku neprakticke.
    Napriek tomu sa mi LOLO5 javi ako fakt vydareny projekt. Do ktoreho sa rad v najblizsej dobe pustim. Este otazocka. Nedal by sa nejako vyviest audio signal z JETIBOXu na napr. 3,5mm JACK pre sluchatka? Nieco na sposob SKYNAVIGATORU. Viem, ze tam to je riesene uplne inymi technickymi rieseniami, ale toto by sa mozno dalo nejako obist.
    Vdaka. Pekny den aj vikend.

  • Milane,
    to že vario zatím nemá zvukový výstup je jen otázka úpravy firmware. Nyní byly při vývoji jiné priority. V okamžiku kdy tuto funkci doplníme, stáhneš si firmware, provedeš update a LOLO5 bude i ve variu pípat.

    Výstup 3,5mm jacku je úprava Jetiboxu a s LOLO5 nemá nic společného. Oprava: pípák je v Tx modulu, nikoliv v Jetiboxu.

  • Jirka

    V původním článečku je mimo jiné i:

    „…třeba GPS jednotka (ta je hotová) se vzorkováním 4Hz, záznamová jednotka o váze 10g s microSDHC kartou, na kterou můžete nahrávat asi do konce světa (32GB?) nebo měřič rychosti (s Prandtlovou sondou-někdy zaměňovanou za Pitotovu trubici). Možnost logování čidel od JETI tzn. napětí, proud, externí teplota atd…..“

    Jak to vypadá s tou GPS a hlavně se záznamníkem na microSDHC ?
    Ten záznamník bude umět logovat všechna čidla v letadle? (LOLO5 nebo MVario, MULI, MRPM, MT,…a já nevím co ještě bude)
    Bude logovat i GPS souřadnice z té zmíněné GPS jednotky a data z LOLA5? (I když LOLO má vlastní záznam a GPS asi bude mít taky, tak by bylo dobrý aby byla všechna data hezky pohromadě v jednom programu, ne jak když jsem měl v letadle naložený HiBox a Alti a data se potom nedala nijak jednoduše „spojit“…)

  • Jirko,
    odstavec na který se odvoláváš začíná větou: „Jsou věci, které jsou rozpracované a rozhodně je tedy nechci slibovat“. Byl napsaný téměř před půl rokem. Správně se ptáš a já teď mohu trochu objasnit celou situaci případně načrtnout cestovní mapu pro LOLO5.

    -LOLO5 nikoho z nás neživí a je to pouze aktivita vyplývající z nadšení mého a Tomášova

    -Byla myšlenka i jednání s JETI o spolupráci při vývoji jednotky pro úkládání a následnou analýzu dat (microSD). Ta jednání nebyla úspěšná. Jeti jdou jsou svoji cestou a my rovněž.

    -V tomto okamžiku jsme rozchodili pípání u LOLO5 varia (jedna z funkcí), chci o tom napsat kratší poznámku později. Přistoupili jsme k fci varia úplně jinak než ostatní.

    -Pracujeme na displeji (jeden segment LED), který by vyblikával v číslech různé údaje. Prostě ho jenom připojíš k L5. Je to hlavně pro lidi, kteří nemají Duplex (těch je většina) a chtějí hned na poli vědět např. max. výšku. Vše má milimetrové rozměry. Já se chci orientovat tímto směrem. Obrovských loggerů je poměrně dost a jsou dobré. V F3X a menších modelech jsou nepoužitelné

    -Již delší dobu lítám s Prandtlovou sondou. Přemýšlím, zda by logger IAS (Indicated Air Speed) měl své zákazníky. Je to už pro lidi, kteří vědí co chtějí a těch není moc. K tomuto projektu se střídavě vracím již roky, ale je to dané tím, že mne neuspokojuje kus umělohmotné hadice trčící někde v prostoru (jak to někteří nabízejí).

    -Průběžně je v úkolovníku minimálně 10 bodů co udělat jinak ve firmware pro LOLO5 především ve spojitosti s Duplexem (tam jsou možnosti obrovské)

    -Pracuje se na úplně nové aplikaci pro L5

    -Máme moduly vlastního dálkového přenosu 868Mhz (nepotřebuješ Duplex), zde bude rovněž hromada práce. S tím je spojena i vlastní LoloView-zobrazovací jednotka.

    -GPS modul je téměř hotový, ale v tomto okamžiku dokončujeme výrobu L5 a projekt je tedy pozdržený. Zde budu zase přemýšlet nahlas. GPS obecně je velice pomalé a nepřesné. Já všechny tyto hračky, chci použít k tomu abych dovedl analyzovat chování letadel ve vzduchu a zlepšit jejich výkony. To není jednoduché. Čmárání klikyháků v GoogeEarth mě vůbec nezajímá, protože je k ničemu. Váhám s GPS a je to projekt, kde si chci ověřit, zda to vůbec je použitelné. Teprve podle výsledku bych uvažoval o nějakém komerčním zhodnocení. Smysluplná analýza GPS dat není rovněž jednoduchá a bude vyžadovat napsání nové aplikace.

    Abych to tedy shrnul:

    1.Doladění L5 do podoby, kdy budu spokojený (firmware)
    2.Nová PC aplikace pro LOLO5
    3.LED displej
    4.Vlastní přenos a LoloView
    5.GPS?
    6.Rychloměr IAS?

    Je to pouze šest bodů, ale představují asi tisíce hodin práce dvou lidí. Vždy naslouchám i Vašim názorům. Dejte mi vědět.

    Jak zmiňuješ, bylo by dobré, mít přehledně všechna data v PC a pěkně nad nimi přemýšlet. Krásná představa po které roky toužím i já. Dělám malé kroky, abych si ji splnil, ale konečné a kompletní řešení je v nedohlednu.

  • Jirka

    Díky za vyčerpávající odpověď. Že jste se s Jeti na záznamníku nedohodli je škoda, ale co už… Další plány vypadají dobře, tak držím palce ať vývoj dobře pokračuje.

  • Pavel

    ahoj zminoval jsi že lolo už umí pípat je možno nějak získat aktualizaci firmvare?
    Pavel

  • Ahoj Pavle,
    během neděle připravím update stránek a dám sem odkaz s návodem, jak provést aktualizaci firmware.