LOLO5 je tady…

S radostí Vám představuji nový logger (zapisovač) LOLO5. Úmyslně nepoužívám názvu výškoměr, protože toto zařízení toho umí mnohem víc než pouze zaznamenávat výšku.p1000905w

Zde je seznam hlavních parametrů:

  • rozměry 28(D)x15(Š)x 7(V)mm
  • váha 3g včetně základního kabelu (možnost rozšíření o další dva kabely pro dodatečnou funkčnost-sériová sběrnice)
  • kompatibilní se systémem Jeti Duplex. Zobrazení výšky, varia a napětí Rx baterií na JetiBoxu (včetně nastavitelného alarmu poklesu napětí)
  • napájení 3,3-9,9V tzn. pracuje již s jednou LiXxx baterií
  • zabudovaný alarm napětí (voltspy) Rx baterií (změna barvy LED a telemetrické zobrazení)
  • vlastní systém telemetrie na 868MHz, maticová zobrazovací jednotka (připravuje se)
  • v základu zaznamenává výšku, napětí Rx baterií, výchylku jednoho serva a teplotu po dobu 28hodin s periodou 0,1sec
  • USB interface
  • PC aplikace navržená podle létajícího personálu (tzn. podle mne)
  • možnost uživatelského update firmware
  • dostupnost srpen 2009
  • cena není zatím určena

Jsou věci, které jsou rozpracované a rozhodně je tedy nechci slibovat. Patří mezi ně třeba GPS jednotka (ta je hotová) se vzorkováním 4Hz, záznamová jednotka o váze 10g s microSDHC kartou, na kterou můžete nahrávat asi do konce světa (32GB?) nebo měřič rychosti (s Prandtlovou sondou-někdy zaměňovanou za Pitotovu trubici). Možnost logování čidel od JETI tzn. napětí, proud, externí teplota atd. Je toho hodně, ale zůstaňme pro tentokrát na zemi.

Na závěr bych chtěl podotknout, že na záznamníku pracujeme už skoro rok. Stejnou dobu s ním samozřejmě lítám. Neprodukuji tedy žádné „rychlokvašky“ a než uvést něco čemu sám nevěřím, tak raději nenabízím nic. V LOLO5 jsou zúročeny všechny poznatky a zkušenosti z výškoměrů LOLO1, LOLO2 (alias Alti2) na kterých jsme pracovali s Petrem Sysalou a Radkem Václavíkem. Tyto výškoměry ve své době představovaly špičku a dodnes jich tisíce kusů slouží nejen modelářům po celém světě (např. se s nimi běhá světová liga v běhu po schodech mrakodrapem nahoru)

Možná se zeptáte, kde jsou tedy LOLO3 a LOLO4? Nechci zabíhat do detailů, ale LOLO3 byl projekt záznamníku rychlosti (použita Prandtlova sonda). Fungoval a funguje dodnes. Dokonce proběhla měření v aerodynamickém tunelu na ČVUT u prof. Nožičky a parametry zařízení byly na své rozměry a cenu udivující. K jeho komerční realizaci ovšem nikdy nedošlo. Následoval projekt LOLO4, ten byl na svou dobu převratný, protože už před třemi roky uměl podobné věci (mimo telemetrie), jako právě uváděný LOLO5. Pokud se týče běžného prodeje, rovněž se nikdy neuskutečnil. Toliko tedy krátký exkurz do historie.

Budu rád, když i v dnešní tvrdé konkurenci, si nový záznamník najde své spokojené uživatele.

42 comments to LOLO5 je tady…

  • Robert Šneberk

    Zdravím Romane,
    pozorně sleduji vývoj LOLO5 a chtěl bych se zeptat, zda by nebyl nějaký náznak (v měsících, nebo letech), kdy by možná mohl vyjít na světlo bóží nějaký ten vlastní LOLO přenos (podle výše uvedeného plánu priorit, by mohl být již na řadě 😉 ). Jde mi o to, že bych velice rád využíval nějakého VARIA, ale nemohu najít žádné vhodné zařízení, které by mne oslovilo. Již dávno jsem zkoušel Petra Sysalu, ale ten měl již tenkrát nějaké problémy právě s přenosem na zem. S LOLO 2 mám bohaté zkušenosti, tak proč nepovýšit na LOLO5, ale bohužel však nejsem (a asi ani nebudu) DUPLEXISTA. Jakou formou zvažujete přenos dat? Myslím tím, zda bude zapotřebí pořídit nějaké přijímací (a zároveň i zobrazovací) zařízení, nebo zda bude stačit pro příjem varia signálu pouze nějaká ruční vysílačka (tato varianta by mně osobně zcela stačila + záznam dat z LOLO 5).
    Moc děkuji za informace a držím palce k úspešnému plnění nelehkých cílů.
    Robert

  • Ahoj Roberte,
    asi Tě zklamu. Vysvětlím celou situaci.

    -LOLO5 je hotové, firmware po roce lítání je ve fázi, kdy mi nejsou známé žádné podstatné problémy
    -Požadavků na rozšíření funkčnosti LOLA je několik, ale v tomto okamžiku jseš se svou žádostí (Vario) osamocen
    -Vývoj a následná výroba LOLA stála poměrně hodně peněz a v tomto okamžiku musíme s Tomášem „zpomalit“, aby se aspoň část prostředků vrátila. Je to neúprosná ekonomická realita.
    -Vario část v LOLU funguje velice dobře a řádově předčí „holé“ vario od Jeti. Je mnohem citlivější a spolehlivější. Není důvod tedy do něj zasahovat.

    Jaká pro Tebe tedy existují řešení?

    -Pořiď si jednoúčelové vario. Je jich na trhu plno a snad jsou i kvalitní
    -Kup si Duplex Rx, Tx modul a JetiBox. Ve spojení s LOLO5 budeš mít kromě varia i telemetrii. Nezávislou na Tvém současném RC vybavení. Cenově asi nic moc.
    -Mám tady jeden kus varia Variolog od Petra Sysaly. Pokud budeš mít zájem mám i PMR přijímač. Napiš mi na mail, může to být Tvoje.

    Roman