…tak jsem docela zíral!

Zákazník mi poslal mail s námitkou, že asi s Lolem (výškoměr) bude něco špatně, protože se nečekaně vypíná a ukončuje tak záznam. S podobným problémem jsem se ještě nikdy nesetkal a tak jsem začal opatrně vyzvídat,za jakých okolností dochází k vypnutí.

Lolo se podle specifikace automaticky vypíná při poklesu napětí někde pod hranicí 3,3V. Zapojení záznamníku při komunikaci s Duplexem, při logování výchylky serva atd. může být už trochu složitější a tak jsem si nejprve ověřoval, jak vlastně je LOLO5  v letadle instalované.

Po asi týdenní komunikaci se ke mně konečně dostaly živé záznamy z letadla. Když jsem spatřil log palubního napětí (standardní funkce LOLO5), tak jsem docela zíral! Napětí při každém pohybu serva padalo někde na hranici 4V. Hlavou mi proběhlo: tady bude hoši něco hodně špatně!

Podezření se pomalu měnilo v jistotu. Palubní baterka je tak špatná, že neudrží palubní napětí, to padne někde pod 3,5V a LOLO5 se vypne  Zákazníkovi jsem napsal, že mne udivuje, že to „neposlal“ ještě do země a ať si ihned ověří kvalitu baterií a vůbec celkovou elektroinstalaci v modelu.

Odpovědí mi byl nadšený a děkovný mail. Pilot si dává velký pozor na použité baterie a i na provedení instalace v modelu (baterie mění každý rok, to já zase nikoliv). Problém byl jinde. Vypínač! Přechodový odpor vypínače byl tak velký, že znamenal velké úbytky napětí a jen náhodou to vše neskončilo katastrofou. Po výměně vypínače již fungovalo vše jak má.

Tentokrát nás zase LOLO5 vytáhlo z bryndy (úsměv). Pokud tedy lítáte s Loloněm, sledujte občas i log palubního napětí. Třeba vám to napoví o počínajících problémech. Skácet se na baterky, je ta největší ostuda v modelářském životě (tím nechci říct, že se to nemůže stát i těm největším „mistrům“, ale jsou to potom ještě mistři?)

2 comments to …tak jsem docela zíral!

  • jozef drobny

    ako objednat lolo5. ak mam obyčajny primac bude to s tym fungovat. co to stoji , dakujem

  • Ahoj Pepo,
    objednat LOLO5 můžeš na adrese info(zavináč)lomcovak.cz. Další informace v češtině najdeš na stránce věnované LOLO5. Pokud se týká ceny, tak vzhledem k tomu, že platíš EURem, tak odpovídající informace najdeš na anglické verzi LOLO5 stránek.

    LOLO5 s obyčejným přijímačem bude fungovat, bude zaznamenávat

    výšku
    napětí
    servo (výchylku)

    nebudeš mít ovšem telemetrické údaje on-line na displeji JETIBOXU, protože nepoužíváš Jeti Duplex 2,4GHz.