F3G a 800W pravidlo

Po dohodě pořadatelů F3G soutěží v této sezoně nebude uplatňováno pravidlo maximálního průměrného příkonu 800W. Tato přechodná úprava bude platit až do změny pravidel v roce 2023. Text změny je následující:

5.G1.2. Pravidlo maximálního průměrného příkonu 800W nebude uplatňováno
5.G.1.3.j Hodnota max. průměrného příkonu nemusí být zobrazena či zaznamenána
5.G.1.3.l  Za překročení max. průměrného příkonu nebudou udělovány žádné trestné body

 

7 comments to F3G a 800W pravidlo

  • Moc tomu nerozumím, nebo špatně čtu.Nebude omezení výkonu motoru na rok? Vysvětli mi to prosim trenére.

  • Nejbližší možná změna pravidel je od roku 2023. Tato změna by mohla být schválena v letošním roce (2022). Po přechodnou dobu do konce roku 2022 je zde tedy navrhovaná dohoda, že v tomto roce se limit průměrného příkonu (800W) nebude měřit, zobrazovat ani penalizovat.

  • No tos mi vysvětlil stejnými slovy to co bylo výše napsané. Tzn mohu celou sezónu letat se 3 kW? Nechápu, kde se takový nesmysl vzal a nechápu jeho důvod? Kteří pořadatele se dohodli? Ja proste jenom nerozumím…

  • Ano, můžeš mít příkon 3kW, ale neustále platí maximální dodaná energie 350Wmin nebo chod motoru maximálně 30sec.

    Uvádíš příklad konfigurace příkonu cca 3000W. Tzn. máš brutální motor, ještě brutálnější regulátor a nejbrutálnější baterky, protože pokud použiješ 4S, tak při příkonu 3kW a napětí na článek třeba 3,5V (4S 14V) musejí dát 214A. To je ovšem při limitu 350Wmin zhruba 7sec chodu motoru. Bylo ověřeno, že tím nic nezískáš v porovnání s konfiguracemi několikrát slabšími. F5J výška bude „stejná“.

    Během testů v posledních dvou letech provedených mnoha piloty bylo ověřeno, že dosažená výška je závislá na dodané energii a nikoliv na průměrném příkonu. Dosažená výška bude stejná, životnost teoretické konfigurace 3kW bude řádově nižší pokud bude vůbec prakticky použitelná.

  • Nádherně vysvětleno! Jsem rád, že jsme si to takto předložené mohli všichni přečíst! Díky za tvůj čas!

  • Pavel S

    Otazka: to je lokalni pravidlo nebo je to applikatelne na FAI sponsored soutezich?

  • Bude platné i na FAI soutěžích. Pořadatel by to měl uvést v propozicích.