RC větroně 2022

F3B

Poslední hodnocení F3B sezóny jsem publikoval před dvěma roky tzn. v roce 2019. Co následovalo od podzimu 2019 máme asi ještě většina z nás v živé paměti; Covidem sem, Covidem tam…

Pokud byly Covidové časy nepříjemné období pro veškeré soutěžní létání, tak pro F3B to byla katastrofa. F3B je disciplína pro velice soutěživé jedince a pokud z tohoto „race“ modu vypadnete, tak je všechno špatně.

V letošním roce jsme tedy zaznamenali pozvolný návrat k “běžné” F3B soutěžní sezóně. Výsledek byl, že i některé závody s dlouhou tradicí musely být zrušeny, protože se nepřihlásil potřebný počet soutěžících. Tento osud potkal například i u nás velice oblíbený závod v Jeseníku.

Kdo se z našich F3B pilotů zúčastnil kterého závodu, je vidět v žebříčku kvalifikace reprezentace pro rok 2023. U nás doma jsme si tedy odlétali pouze jednu soutěž a to hned mistrovství republiky.

Příští rok by mělo být konečně uspořádáno dlouho odkládané mistrovství světa F3B v Dánsku. Budeme doufat, že se sejde dostatečný počet zájemců, aby celý šampionát měl odpovídající úroveň.

Časy se mění a obávám se, že následující období bude připomínat pověstnou labutí píseň, kdysi tak atraktivní disciplíny jakou F3B určitě je.

Roman Vojtěch
Trenér F3B

F3G

Na konci roku 2019 jsem v již zmiňovaném reportu o F3B krátce hodnotil i nově vznikající kategorii F3G (původně F3B-e). Kupodivu byla letošní sezona F3G docela úspěšná. U nás doma jsme letěli celkem čtyři závody. V příštím roce bychom tento scénář rádi zopakovali a to bych považoval za úspěch.

Problém je ovšem pořád stejný. Noví piloti jsou v nedohlednu. Bude rok 2023 z tohoto pohledu lepší?

Roman Vojtěch
Trenér F3G

F3F

Ahoj Romane,
posílám ti pár vět o uplynulé sezóně z mého pohledu. Po kovidové pauze jsme si letos na kopcích docela slušně zalítali. V rámci českých soutěží jsme odlétali 9 soutěží a MČR. Celkem létalo cca 30 pilotů. V rámci mezinárodních soutěží jsme odlétali 4 soutěže a mistrovství světa. Na několika soutěžích jsme letos zažili opravdu kvalitní podmínky s rychlostí větru 20 – 25 m/s na dobře nosících svazích. Je velký rozdíl mezi létáním za slabších podmínek na českých kopcích a létáním nad mořem při větru 22 – 24 m/s s téměř dvěma a půl kila balastu v modelu.

Letos jsme zažili jen jednu mezinárodní soutěž, která se neodlétala kvůli počasí. I tak jsme si ji ale dokonale užili. Přes den se lítalo s Alulama a jinými poletuchami, Radek vytáhnul i gumicuk. Kdo chtěl a měl na svaháku háček, tak si zalítal v termice. Já jsem slabé podmínky využil na trénink s F5jéčkem, které vozím občas s sebou při nepříznivé předpovědi. Večer pak proběhlo posezení s kolegy z Rakouska a Slovenska, které utužilo přátelské vztahy a dost se protáhlo.

Na mistrovství světa F3F naši létali v průměru a pár míst jim ubralo i rozlosování kol, ale to je u svahů normální, rozhodně to byla velká škola a možnost se opět po nějaké době srovnat s absolutní světovou špičkou. Tou jsou momentálně piloti z Rakouska, Německa a Francie, kteří zaslouženě skončili na bedně. Další MS F3F se plánuje v r.2024 a budou ho pořádat Francouzi.

Kromě českých soutěží plánuje na příští rok Filip Kalenský udělat opět mezinárodní soutěž na Rané, tak snad to vyjde. Pár zahraničních pilotů se ho ptalo, jestli bude, že by rádi dorazili, bývá tam zajímavý večerní program.

Pokud se týká techniky, tak v oblasti modelů stále nejvíce pilotů létá s FreeStyler 6 (FS6), v Čechách měl mít dobrý start Pitbull 3 s velmi krátkým čumákem, bohužel se ukázalo, že tato obratná koncepce je vhodná spíše do slabších podmínek na české kopce. V okamžiku kdy foukne více než 12 m/sec, tak není v letu úplně stabilní a třeba na FS 6 začíná ztrácet. Já mu přesto věřím a létám s ním.

Stále se také vyvíjejí nové kamerové systémy, které nahrazují nepříjemnou práci bázových rozhodčích. Po prvním systému ze Španělska vznikl nedávno systém v Polsku a letos jsme před MS odzkoušeli kamerový systém z Taiwanu. Všechny tyto systémy jsou super na trénink, ale stále nejsou použitelné na soutěže, chybovost se mimo jiné zvětšuje s rostoucí vzdáleností modelu od kamery.

Doufám, že i sezóna 2023 proběhne alespoň tak jako ta letošní.

Tomáš Winkler
Trenér F3F

F3J

V roce 2022 se většina z české špičky zúčastnila tří Eurotour soutěží:  Hostomice CZE ( současně pořádané jako MČR), Fribourg SUI  a Levice SVK.

Na všech těchto soutěžích patřili čeští piloti k těm nejlepším. Všechny tyto soutěže výborně posloužily jako kvalitní příprava na již dvakrát odložené MS F3J ve slovenských Levicích.

Na Mistrovství světa jsme neudělali ostudu. Mistrem světa v jednotlivcích se, po bezchybném a koncentrovaném výkonu,  stal Martin Rajšner.  Luboš Pospíšil skončil osmý a Pavel Höfer se protrápil na 24. místo.

Po mnoha medailových pozicích na minulých MS, je to po 22 letech druhé zlato v jednotlivcích. První zlato v jednotlivcích získal Jan Kohout v roce 2000 na Korfu.

V juniorech měl k výbornému výsledku našlápnuto Jaroslav Vostřel junior.  Základní kola s přehledem vyhrál, z 16  letů měl 15 x 1000 b. V šestikolovém finále, bez škrtacího letu měl 5 x 1000 b a 1 x 850 b v důsledku špatného rozhodnutí  o místě, kde se měl nacházet lepší vzduch. Nakonec náš jediný junior skončil na čtvrtém místě. 

 Chtěl bych poděkovat všem členům české výpravy za vzájemnou pomoc. Jako obvykle panovala v týmu skvělá nálada, pro nikoho nebyl problém  pomoct komukoliv.  K dobré náladě i v těžších chvílích velmi přispěl nový člen týmu Jarda Hroch Hlávko.

Pro pořádání MS F3J 2024 mají předběžný zájem dva kandidáti, USA a Norsko.  Jsem zvědavý jak to dopadne, vzhledem ke klesajícímu zájmu o F3J a přechodu mnoha pilotů k F5J, bude možná problém s minimálním počtem přihlášených států pro uspořádání MS.

Jaroslav Vostřel
Trenér F3J

F3K

Opět se blíží konec roku a je třeba zhodnotit sezonu F3K.Zatím jsem vždy mohl napsat,že byla nejlepší. A ona byla i letos! Mohu tedy začít největším úspěchem českého F3K.

Na mistrovství světa F3K v Martině zvítězil a tím se zapsal nesmazatelným písmem do historie F3K Ivo Bratršovský! Byl to pro všechny velký šok. Ivo totiž nevyjel deset let na žádnou zahraniční mezinárodní soutěž. Dalším úspěchem na tomto mistrovství bylo třetí místo juniora Martina Popovského. Na třetím místě také skončilo družstvo seniorů ve složení Ivo Bratršovský, Pavel Krištof a Ondřej Rezler.

Na domácí scéně se podařilo odlétat 18 závodů. To je dost vysoké číslo. Tímto děkuji všem pořadatelům! Podařilo se obnovit stránky souteze.f3k.eu Tam opět najdete informace k dění v F3K. Od propozic, výsledků až po online přihlášení na závody.

Bohužel ale v F3K tento rok nebylo vše tak krásné, jak by se dalo z předchozích řádků vyčíst. Konec sezony poznamenalo mnoho negativních událostí. Od protestů proti pořádání soutěže, bojkotu části soutěžících po petici proti trenérovi. To vše poznamená F3K na další roky. Díky tomu jsme také přišli o dlouholetého pořadatele závodů.

Na co se můžeme těšit v roce 2023? Je naplánováno 22 závodů. Po dlouhé době se u nás opět uskuteční mezinárodní závody F3K a to Prague Cup. Na duben je naplánovaný Workshop F3K. Vrcholem sezony bude MS F3K v Rumunsku na konci prázdnin. Toho se zúčastní reprezentační družstvo ve složení Ondřej Rezler, Ivo Bratršovský a Pavel Krištof.

Pavel Krištof
Trenér F3K

F3L (RES a e-RES)

V roce 2022 se z národní kategorie RES stala mezinárodní F3L. V kalendáři bylo plánováno 28 soutěží, z toho 25 se uskutečnilo či ještě v řijnu uskuteční. Je to hodně, špatně se hledají termíny pro případné přeložení, ale závodníci jsou při chuti.

Nová mezinárodní pravidla téměř z oka vypadla těm, podle kterých se v ČR létalo v sezóně 2020 a které jsme společným úsilím na základě několika podnětů předělávali, aby byly pro potřeby českých modelářů jednoznačnější. Naše práce tedy přišla vniveč.

Nejzajímavější na tom je, že to, co bylo téma na změnu v roce 2020, letos již nikdo neřeší. Beru si ponaučení – nebýt zbytečně aktivní, čas ten otupí i ostrý břít :-).

Víš kolik se účastnilo letos soutěžících? Nepočítaně. Hodně silně obsazeno bylo MČR v Heřmanově Městci. Startovní listina čítala kromě 33 seniorů i 17 juniorů. Je na nich vidět, jak hodně a rychle se zlepšují v porovnání s předchozím rokem.

Své ovoce určitě přináší podpora kategorie ze strany KLeM SMČR. Po technické stránce nic převratného, soutěžící ale zapracovali na doladění modelů. Nejlépe je to asi vidět na výškách dosahovaných při startech a na chování modelů v přistávací fázi letu.

Doufám, že zájem o kategorii F3L ještě chvilku vydrží, dokud je čím a za co jezdit po soutěžích a dokud není ČR v totálním ekonomickém rozvalu.

Láďa Bušek
Trenér F3L

Závěrem těchto reportů bych chtěl poděkovat Svazu modelářů České republiky za podporu, kterou každoročně dostáváme při organizaci našich soutěží a výjezdů reprezentace. Hodnocení dalších kategorií, které patří pod komisi RC větroňů trenéři nedodali.