RC větroně 2019

F3B

V letošním roce u nás letělo alespoň jeden závod F3B 22 pilotů. Soutěže v České Republice jsme měli pouze dvě. Mistrovství republiky v Žamberku a závod Světového poháru FAI F3B v Jeseníku, který byl současně předzávodem Mistrovství světa F3B.

Naši účast na Mistrovství světa v Jeseníku jsem se snažil průběžně komentovat a jak jsem již psal, skončili jsme v týmech o pověstný „chlup“ opět na čtvrtém místě. Tentokrát jsme k té bedně byli asi nejblíže, ale prostě nám není souzena. V jednotlivcích byli Honza Kohout 11., Pavel Marek 12. a Petr Fusek 15.

Na příští rok je v kalendáři KLeM ČR zatím pouze jediná soutěž v Jeseníku. Bude to nejen závod Světového poháru FAI F3B, ale současně i Mistrovství republiky. Pro následující sezónu 2020 jsem upravil kvalifikační kritéria reprezentace; bude stačit účast pouze na čtyřech závodech. Pro další roky jsou v kvalifikaci rovněž změny.

…a máme zde „oblíbené“ téma F3B-e. Zdá se, že po počátečním nadšení došlo ke značnému ochlazení. V letošní sezoně se v Evropě v rámci Světového poháru F3B letěla pouze jediná soutěž F3B-e; v Belgii. Na ostatních závodech se nesešel dostatečný počet zájemců o tuto kategorii. Přemýšlím proč tomu tak je. Možná…

-stávající piloti F3B jsou spokojení (výjimky se najdou) a nemají důvod se angažovat v nějakém „klonu F3B“.
-zdá se, že došlo i k rozporům nad pravidly mezi duchovním otcem F3B-e Ralfem Deckerem a částí rakouských pilotů, kteří byli jinak velice aktivní.
-neznalému F3B se F3B-e může zdát ještě složitější a připomínat specifikaci raketoplánu
-pokud pořadatelé požadují dvojí startovné, tak pro stávajícího pilota F3B, který by si chtěl F3Be vyzkoušet, se dostáváme k částce hodně přes 100EUR a to mi připadne hodně přitažené za vlasy

Sečteno, podtrženo, prozatímní výsledek je tristní. Já jsem už v minulém hodnocení sliboval alespoň jednu soutěž F3B-e u nás, ale ani to nedopadlo. Pokusíme se tedy opět v roce 2020.

Svůj pohled na F3B v roce 2019 zakončím již tradičně. F3B nás baví, ale asi vymřeme po meči (Iva promine).

Roman Vojtěch
trenér F3B

F3J

V roce 2019 splnilo podmínku zařazení do F3J žebříčku (min. 3 soutěže) 15 pilotů a alespoň jedné soutěže se zúčastnilo 26 pilotů  (rok 2018 32/18, rok 2017-21/33, 2016-18/42, 2015 – 25/35 )

Velmi úspěšný byla pro český tým účast na ME F3J 2019 v Polském Wloclavku. Senioři se stali Mistry Evropy v týmech. Pavel Höfer 3. místo, Martin Rajšner 6. místo, Jaroslav Vostřel 10. místo

Junioři se stali vicemistry Evropy v týmech. Jaroslav Vostřel jun. 2. místo, Honza Bruner 3. místo, Luboš Pospíšil 4. místo. Musím ještě doplnit, že juniorský tým se ve stejném složení velice úspěšně zúčastnil i prvního Mistrovství světa F5J ve slovenské Trnavě. Kluci se nezalekli obrovské konkurence a své umění proměnili v bronzovou medaili v družstvech. Jednotlivci – Luboš Pospíšil jun. 6., Jaroslav Vostřel jun. 7., Honza Bruner 11.

Všem reprezentantům gratuluji a děkuji celému týmu včetně pomocníků Luboši Pospíšilovi sen., Tomáši Brunerovi, Jirkovi Rajšnerovi a jako vždy skvělé kuchařce Evě Vostřelové. Bylo to první mistrovství s možností použití el. navijáku pro start. Tuto možnost vyžili všichni piloti . Díky tomu byly výšky po vleku všech pilotů vyrovnané a nebyli ovlivněné rozdílnou hmotností a fyzickou kondicí vlekařů. Celé Mistrovství jsme si jako obvykle užili…

Velké poděkování patří také SMČR za finanční zajištění reprezentace na ME. Možnost používat elektrický naviják zcela jistě přispěla k pohodovému průběhu všech letošních soutěží. Bohužel tato změna pravidel měla přijít tak o pět, šest let dříve. Pravděpodobně by se tím zpomalil odliv pilotů do F5J.

Na MS v Slovenských Levicích nás příští rok budou reprezentovat Pavel Höfer, Martin Rajšner a premiéru v reprezentačním týmu bude mít Jirka Rajšner. Jelikož Luboš Pospíšil jun.již bude příští rok „starý“, bude nás za juniory reprezentovat pouze Jaroslav Vostřel jun. a Jan Bruner.

Jaroslav Vostřel st.
trenér F3J

RCV1, RCV2 a RCVN

Zdravím všechny,

jako trenér kategorií bezmotorových RC větroňů , kdy jedna je dnes již v podstatě historická, druhá s neoficiálními pravidly a třetí s dlouhou tradicí, která by si dle mého zasloužila facelift, nemohu nabídnout za letošní sezonu nic moc nového. Tak takto jsem začínal svou zprávu před rokem.

Dnes musím konstatovat, že naše kategorie nevzkvétají. Situace v kat RC V1 je „stabilní“, cca 4 soutěže , cca 8 soutěžících, nedá se očekávat, že by přilákala nové zájemce a rozšířila se za hranice LMK Louka.

Kat. RC VN, se nadále drží na svém standardu a vyplňuje tzv. okurkovou sezonu během zimních měsíců na modelářském letišti u Poříčí nad Sázavou zejména díky LMK Týnec Nad Sázavou. Zde se jednou za měsíc od října do března scházejí a porovnávají výkony svých strojů zástupci kat RCV2,F3J,F3B,F5J s mírně upravenými předběžnými pravidly, která dovolují , aby tyto modely mohly létat společně

Nyní se dostávám ke kat RCV2.Tento rok se konal veliký třesk. Bohužel, pro tuto kategorii v negativním smyslu. Elektrická epidemie zachvátila i tuto kategorii. Takže LMK Česká Třebová připravuje návrh nových pravidel, kde start bude pouze s „vrtulkou“. Úprava spočívá ve změně startu modelu a limitu výšky, který se nesmí překročit, zatím připadá v úvahu 190m. Jinak vše zůstává při starém jako RCV2.

Výhodu vidím v tom, že se soutěž dá uspořádat na mnohem menším prostoru, nemusím mít silony, naviják, p o m o c n í k y…..jo, autobaterku potřebuji, budu muset dobíjet pohonné baterie v modelu. No a já jako nevýhodu , nebo spíše mínus považuji to, že se opět o notný kus vzdálil duch kamarádství a chuti navzájem si pomáhat.

Sestupný trend v této kategorii je již několik let, v roce 2018 bylo v kalendáři SMČR 25 soutěží. V roce 2019 už jen 19 a na rok 2020 je v kalendáři soutěží 7! O pořádání MČR snad ani nelze uvažovat. Letos mistrovství ČR uspořádalo LMK Česká Třebová, díky Vám. Asi bylo poslední. Nedělám si iluze, že by se kat. RCV2 v roce 2021 ještě létala nebo to bude na úrovni RCV1. Škoda. Jak už naznačil Petr Vašina, vliv akce Vosa a nově RES se zatím neprojevil, myslím, že je to ještě brzy,snad.

Jiří Rajšner
trenér RCV1,RCV2,RCVN

RCVS

Kategorie RCVS je naše národní kategorie jednoduchých RC větroňů s rozpětím křídel do 3m a ovládané dvěma servy a to většinou VOP a SOP. V letošním roce se pořádalo 20 soutěží, tuto kategorii létá v současné době celkem 90 pilotů, z toho 9 žáků a 4 junioři. V letošním roce 2019 se tří soutěží, které jsou potřeba na zařazení do žebříčku ČR, účastnilo celkem 52 soutěžících, z toho 1 junior a 4 žáci do 15 let.

Tady je vidět, že se zatím neprojevil vliv rozdaných stavebnic pro kategorii RES, s kterou by mladí modeláři mohli létat i tuto kategorii RCVS. Nebo je to stále větší nechuť mladých, jezdit po soutěžích. Doufám, že se v příštím roce přece jenom nějaké modely RES ze stavebnic na soutěžích RCVS ukážou.

V letošním roce, tak jako už tradičně se v kategorii RCVS létalo MČR pro juniory a seniory. Pořadatelem byl LMK Česká Třebová. Protože se mistrovství létalo v čase prázdnin, byla větší absence mladých modelářů, proto napříště si z toho musíme vzít ponaučení. Jinak nás i letos trochu pozlobilo počasí, ale na účasti soutěžících to nemělo vliv a tak účast byla poměrně vysoká a na MČR RCVS létalo celkem 44 pilotů.

Pravidla RCVS jsou vcelku ustálená a všude na soutěžích jsou dodržována a i správně chápán a prováděn jejich výklad. Jen by bylo asi dobré udělat pořádek v pravidlech u národních kategorií RC větroňů a sjednotit všechny kužely a dopředu směřující pevné části modelů na jeden poloměr a to nejméně 5 mm. Tím by bylo zajištěno prolínání kategorií. To znamená, že s modelem RCH nebo s modelem RES, by se dalo létat na soutěžích RCVS, bez úprav modelů.

Dále bych u národních kategorií RC větroňů neřešil rozměry háčků, i když na jednu stranu, dokážu pochopit, že přemrštěná horlivost úředního šimla má u nás velkou tradici, ale na druhou stranu, nevím, jestli zrovna tyto tradice, bychom měli hájit.

Petr Vašina
trenér RCVS

Pokud postrádáte letošní hodnocení trenérů F3F-F.Kalenského, F3K-P.Krištofa a již tradičně RCH-G.Bulína, tak nás je víc.

RC větroně 2018, RC větroně 2017, RC větroně 2016

2 comments to RC větroně 2019

  • Petr Cejnar

    Romane, Jardo, Jirko, Petře – děkuji Vám za zpracované hodnocení. Není to jen něco napsáno pro něco. Jsou to poznatky přímo od nejpovolanějších a přispějí jistě k dalšímu rozhodování jak z hlediska materiálního zabezpečení, tak i orgazačního zajištění další činnosti.
    Děkuji Vám.
    Petr Cejnar

  • Pavel Marek

    Ahoj, Romane díky za krátkou rekapitulaci. Osobně bych něco málo také připsal. Uplynulá sezóna byla v F3B moc fajn! Pojal jsem ji naprosto na pohodu a svobodně, bez jakéhokoliv stresu z toho, že musím objet hromadu závodů. Veřejně se omlouvám svým parťákům v týmu, že jsem všechny závody neabsolvoval s nimi. Nicméně mi přišlo, že jsem tím nikomu nezpůsobil žádnou větší duševní újmu. Co se týká našich výsledků, přijde mi že sezóna ani lépe dopadnout nemohla. Všichni jsme létali na pohodu aby nás to bavilo a řekl bych, že se to projevilo! Petr Fusek ukázal, že je nejlepší se nikam nehrnout za každou cenu a jen tak v klidu všem ukázat, že prostě létat umíme! Obsazoval špičková umístění na TOP závodech světového poháru a navíc vždy s úsměvem! To co jsme všichni zažili na MIstrovství v Jeseníku byl zázrak! Nádherných deset dní, kdy jsme všichni pomaličku šplhali vzhůru. Na konci téhle štreky jsem už opravdu uvěřil, že naše výsledky nejsou náhoda, ale prostě že jsme se to všichni za těch 20 (u mě třicet) let už naučili 🙂 Řekl bych, že jsme zalétali maximum, aniž by někdo z nás obětoval svůj soukromý život ve prospěch letadýlek. Lépe by už to šlo asi pouze na úkor něčeho dalšího. Do dalších let to s F3B vidím optimisticky. Lidí po Evropě bych řekl neubývá a tak jedeme pěkně dál…….