MS F3K Maďarsko

V pondělí bylo v Maďarsku zahájené MS F3K. Držím palce našim chlapcům!

Zaujala mne poznámka pořadatele resp. stanovisko FAI Jury k použití přijímače s integrovaným variem v modelu. Takový přijímač v F3K nesmíte použít jinak hrozí diskvalifikace. Pro upřesnění; použít rovná se mít v modelu bez ohledu, zda je vario funkční či nefunkční.

Došlo mi, že v F3B běžně používáme výškoměry (některé mají i funkci varia)! Využíváme je pro možnost vyhodnocení po soutěžním letu, případně pro srovnání s jinými piloty (po letu, většinou ale spíše po celém závodu). Záleží na zapojení výškoměru/varia a případnou kompatibilitu s telemetrií daného výrobce, ale samozřejmě teoreticky nic nebrání tomu mít informaci o výšce nebo variu on-line během závodu. Za ty roky jsem byl již několikrát svědkem zneužití výškoměru. Hmmm…

Pokud si člověk zběžně pročte argumentaci (FB) obou stran (FAI vs majitéle Rx s variem), tak může rozumět oběma táborům. V konečném důsledku argument FAI, že není v silách pořadatele kontrolovat nebo ověřovat ne/funkčnost jednotlivých systémů má nejspíše rozhodující váhu. Bohužel.

Zajímavý precedens nejen pro F3K?

Na druhé straně tvrdím již roky, že je neudržitelné se bránit možnostem dnešní techniky. Tak jako nikdo pod trestem diskvalifikace neprosazuje „cukatůru“ nebo balsové konstrukce potažené „modelšpanem“, tak boj s novými technologiemi považuji za lehce řečeno „DonQuijotský“. Podle mého názoru si dej do letadla co chceš a využívej to jak chceš. Samozřejmě v rámci pravidel dané kategorie. Myslím si, že by to posouvalo modelářský sport dopředu mnohem rychleji a možná by to bylo i atraktivnější pro mladou generaci.

P.S. Vůbec si nemyslím, že by vario bylo pohromou pro větroňářské kategorie. Kdo lítat neumí, kdo nerozumí vzduchu, tak mu nepomůže ani svěcená voda; natož vario.

12 comments to MS F3K Maďarsko

  • Marcel

    Mám na celou problematiku kolem varia stejný názor. V F3K komunitě na Moravě se kolem uvedené informace strhla celkem velká diskuze.
    Na druhou stranu mi byly otevřeny oči, jak v Open TX lze naprogramovat díky informacím z vária přepínání letových režimů a kroužení bez zásahu do kniplů pilotem. Ještě jsem ale neviděl, že by jedno naprogramování čehokoliv fungovalo stejně v různém vzduchu.
    Musím ale smeknout před FAI Jury v které sedí Tomáš Bartovský, že byla podána jednoznačná a rychlá odpověď.
    Vidím to stejně jak ty, kdo lítat neumí a nevidí vzduch, tak mu elektronika nepomůže.
    Vário rádi používají nováčci v F3K, pomáhá to k rychlejšímu seřízení éra, odladění hodů a letových režimů.

    Marcel

  • Netušíte někdo, kde by se dalo nahlédnout do průběžných výsledků. Jako vždy je pořadatel úspěšně zatajuje před veřejností.

  • Komár

    Výsledky buď na Facebooku a nebo (asi jednodušeji) na RC Groups ve vlákně američanů – https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3350513-USA-F3K-World-Championships-Event-Coverage
    Zatím jsou naši senioři v týmech čtvrtí, Pavel na 11. místě má našlápnuto do finále (postupuje 12 lidí). Držme palce.

  • Díky Honzo.

    Pořadatel uvede na webu odkaz „výsledky“ a tam jako vždy nic není. Ne každý má zájem si kvůli tomu zřizovat FB. Já bych to jako FAI delegát dal do hodnocení celého MS. Je to opakující se problém všech vrcholných akcí FAI (ME, MS)

  • Komár

    Ani na tom facebooku nejsou výsledky od pořadatele, ale jenom jako fotky od účastníků. Taky moc nechápu, proč je pro pořadatele takový problém výsledky zveřejňovat průběžně.

  • Marcel

    Je dolítané. Pavel postoupil do fly of z 12 místa, Ondra vylítal 24 místo a Martin 41 místo. V teamech jsou kluci 4.
    Výsledky juniorů ještě nejsou.
    Marcel

  • Šikovný kluci! Velká gratulace.

    P.S. Eeehhh, zase ta brambora. Něco s tím budeme muset udělat, abychom se přiblížili Pampeliškářům (F3J), kteří jsou vždycky na bedně.

  • Komár

    Letí se finále, v tom vláknu na RCGroups je téměř online psaný přenos. Poletí se šest kol s jedním škrtáním.

  • Komár

    Je dolétáno, neoficiálně to vypadá, že Pavel obsadil šesté místo. Rozhodla první tři kola, v dalších třech kolech měli úplně všichni vždycky 1000 bodů. O pořadí na prvních třech místech rozhodly škrtací výsledky.

  • Pavel v TopTen, super!

  • Tomáš Hrubý

    Ad vario – sice taky vidím omezování moderní techniky jako neudržitelné, ale fakt je, že vario naprosto extrémně zjednodušuje létání například v situaci, kdy dojde na držení se ve vlně ve větší výšce atd.
    V takovém momentě je rozdíl s variem a na oči propastný a dovolím si říct, že ani top pilot „bez něj“ se nevyrovná i mírně podprůměrnému piloru „s ním“.
    V jiných případech (třeba v F5J honění bubliny pár metrů nad zemí) to tak zásadní není a dokonce bych řekl, že příliš velké soustředění na vario může být i na škodu, ale situace s hodně velkým dopadem zkrátka existují…

  • …no a tak vario zjednoduší létání všem a rozhodčí nebudou nic řešit. Myslíš, že bude následovat katastrofa?

    Cesta k tomu jak rozlišit „zrno od plev“ vede úplně jiným směrem než úsměvným prodlužujícím se seznamem zakázaným technických libůstek.

    V okamžiku, kdy minimální plošné zatížení např. F5J modelu bude 26g/dm2 (váha cca >2kg), tak ať mají všichni vario. Nevidím v tom jediný problém. Věř mi, že se ukáže, kdo umí lítat…

    …a letadla budou stát o ranec méně, vydrží ti roky (pokud to nepošleš do země) tzn. zase ušetříš a modelářský sport bude dostupnější všem. Výrobcům se to asi líbit nebude, to věřím.