Začínáme-MS F3B 2017 (5.8.2017)

7.8.2017 5:00 pondělí

Neděle byla příjemná. Normální teplota, zrána oblačno, odpoledne sluníčko mezi mraky a navečer Honza Kohout na bedně. Druhé místo v dalším ročníku mezinárodního poháru F3B Jeseníku (předzávod)-velká gratulace Honzo. Já s Petrem Fuskem kolem 20. místa. Výsledky (JPG) . Díky mé skleróze, počínající senilitě a chaosu jsme přišli v týmech přinejmenším o třetí místo. Tým jsem nenahlásil (drbu si hlavu). Třetí američany jsme přelítali o parník…

Po slavnostním vyhlášení vítězů  a oficiálním zahájení MS následoval průlet spárky Gripenů; pěkné (úsměv). V 18:00 team manager meeting (sezení vedoucích týmů, pořadatele a FAI jury). Byly upřesněny detaily a dnes v 8:00 začínáme termikou. První letí Honza. Startovní listiny první kolo, druhé kolo (netuším, zda tyto odkazy budou fungovat i pro ty, kteří nejsou u Googlu?)

Je nutno poznamenat, že termika (10minut, přistání na bod) zde často bývá docela „smrtící“ záležitost. Mohli by o tom vyprávět nejen mistři světa F3B.

Navečer dorazil i Michal „Mihaeul“ Behenský a tímto je náš tým kompletní. Držte nám palce, jde do tuhého.

5.8.2017 22:42 sobota

Je odlítané jedno kolo, rychlost z druhého kola a pár průletů z předzávodu (Velká cena Jeseníku). Skončili jsme po 19:00 hodině. Počasí drsná „smažkárna“, vítr do 1m/s na 90° tzn. odstartuj kam chceš, stejně to bude foukat do zad. Honza Kohout si vede velice pěkně viz. výsledkovka.

Péťa Fusek dostal hned v ranní termice „pěkný“ zářez a přistál po 7 minutě. V dalších skupinách měli už zase stratosféry. Prostě někdy se to sejde tedy úplně na…

Já seknul v druhé rychlosti druhé béčko a zdaleka jsem nebyl sám. Ono když to člověk letí v přetopeném vzduchu ze 180m, tak problémy se dají čekat. Hlavně by se to nemělo stát ve vlastním mistrovství světa (od pondělí).

Zítra je předpověď konečně rozumná; zataženo a občas déšť (úsměv), tak uvidíme.

Výsledky ze soboty

5.8.2017 5:30 sobota

V pátek (4.8.) ráno jsem byl už v 6:30 na ploše a zkoušel upravit nějaké drobnosti v nastavení startu. Honza Kohout dorazil kolem 8:00. Po hodině končíme, protože už dorazili Japonci, Amíci a začíná se vzduch trochu zahušťovat. Odpolede, potom co přešel lehký déšť, dáváme s Honzou každý čtyři rychlosti a rovněž končíme. Ve vzduchu je příliš živo, téměř všichni jsou už na ploše. Následuje přejímka modelů, baterek a navijáků. Navečer měříme znovu navijáky s oficiální aparaturou, trochu mi to připomíná hodinu fyziky se Saxánou; čarování.

Navečer dorazil Petr Fusek (třetí člen českého týmu). Dáváme pár plzniček a diskuze je čím dál tím živější. Později se rozcházíme ke spánku. V budouvě jsem ještě ochutnal s klukama z RC klubu Brno pár maličkých slz výborné meruňkovice.

Dnes letíme předzávod. Jirka Tůma neletí (i když je na startovce) a Ivek Matějů rovněž nepřijede. Před půlnoci mi volal, že ho nepojízdného odtahují z letiště Jehnědí, kde trénoval.

3.8.2017 čtvrtek

Vstával jsem dnes před šestou a v sedm začal balit auto. Kolikrát jsem šel nahoru a dolů v našem činžáku netuším, ale skončil jsem kolem jedenácté dopoledne. Po poledni jsem vyrazil směr Jeseník. Jel jsem souběžně s bouřkou a tak se vzduch trochu aspoň osvěžil.

Další postupový bod byl pekárna Hanušovice, kde jsem nakoupil frgále (povidla/tvaroh) a makový závin. Aspoň bude co na večeři a snídani. Na Mikulovickém letišti měl Honza Stonavský (ředitel MS) již postavený týmový a catering stan. Vše tedy běží jako po drátkách.

Večer jsme s Honzou Kohoutem při překrásném západu slunce (chladný vánek, cca 23°C-boží) meditovali o budoucnosti F3B. Shodli jsme se, že tedy nic moc… Pro mladé tahání navijáků, vláčení padáčků a příliš složité nastavování letadla není dostatečně atraktivní. Příliš mnoho práce, úsilí a k tomu nejistý výsledek. Nevadí, my to prý dotáhneme až do „hořkého“ konce (mrkanec).

Honza Stonavský si včera pracně reflexní barvou vytýčil celou letovou plochu a dnes nad ránem mu letiště znovu pečlivě posekali (oči v sloup). Chybka se vloudí.

Zítra brzo ráno další fáze zalétávání nového Pike Precision2.

6 comments to Začínáme-MS F3B 2017 (5.8.2017)

  • Martin Rajšner

    Ahoj Romane, jaký je plán lítání?
    Uvažujeme u návštěvě a plánujeme kdy by to bylo ideální.
    Díky

  • Pavel Hofer

    Kluci drzim pesti, at se dari.

  • Ahoj Martine,
    je třeba sledovat počasí a zajímavý bude asi pátek, kdy se bude už definitivně rozhodovat o konečném výsledku.

  • Honza

    Ahoj, bude se litat v pondělí (dnes) cca ještě kolem 4-5 odpoledne? Jestli má ceny tam tak jezdit. Díky

  • Martin Rajšner

    Ahojte klucí,
    tak bohužel práce je tento týden moc, cesta do Jeseníku je tedy nemožná. Ale držíme palce a vše sledujeme.

  • Čau lidi,
    pokud na nějaké maily či komentáře nereaguji, tak to je z časových a snad i „energetických“ důvodů. Vstával jsem ve 4:30 a teď jsem přišel z plochy. Musím vypnout…, mizím…