Mistrovství světa F3F 2022 (4.10.2022)

4.10.2022

Průběžné výsledky na www.f3xvault.com od Tima Travera

1.10.2022

V pondělí začíná Mistrovství světa svahových větroňů (F3F) v Dánsku. Přeji všem účastníkům dobré podmínky a počasí. Našim potom držím palce, aby pokračovali v letošní úspěšné sezoně našich letců a přivezli nějaký barevný kov!

…je to skoro na den přesně dvacet(!!!) let co české svahové létání triumfovalo v Donovalech. Dovolte tedy, abych ze svého nebezpečného archivu vytáhl krátký autentický text a jednu fotografii.

… tak jsme zase doma. Kde a jak začít? Bylo toho tolik, že by nebyl problém o Viking Race 2002 napsat knihu. Začnu tedy tím nejdůležitějším. České ručičky a hlavičky zase jednou pěkně zdecimovaly zbytek světa. Druhý nejlepší F3F pilot na světě je Vašek Vojtíšek, nejlepší F3F družstvo na světě V.Vojtíšek, V.Bláha a J.Tříska. Nejlepší junior na světě Ondra Dvořák, nejmladší junior na světě na stupni vítězů Vítek Vojtěch (3. místo). V první desítce 8 pilotů létá s českým letadlem (Sting, NewSting, NYX a X21)… co chcete víc?!

O tomto závodu bude napsáno hodně. Buď předznamenal nebo sám byl revolucí v kategorii F3F. Střetly se zde dva nesmiřitelné tábory pilotů, kteří vyznávají úplně jiný styl létání. Rakušané vesměs používají techniku „padání do díry“. V Donovalech to mělo příznačné synonymum; „jdu na hřbitov“, protože pokud jste od svých očí vedli pomyslnou čáru dolů z jižního svahu, optimální dráha končila několik stovek metrů níže na hřbitově v Donovalech. Pár pilotů tam skončilo.


Druhý tábor reprezentovaný především Brity létá zásadně pouze na vznos, který je na jejich ostře zakončených pobřežních skalách velice silný, rychlost větru je konstantní a rovněž vysoká (permanentně 15m/s žádný problém). Létají tedy víceméně ve výši svých očí. Takové podmínky jsou ve středozemí Evropy výjimečné.

Taktika nás Čechů (a nejen nás) byla prostá. Máš nahoře „šprajc“ (termiku)? Zůstaň nahoře! Nic tam není? Vosol to a palba do díry na hřbitov! Vyšlo to. Zástupci kolébky svahového létání, lépe řečeno oni se za ni považují (Britové, Francouzi, Norové), byli v Donovalech zdecimováni.

Neuspěli. Nebyli schopni se adaptovat na jiné podmínky, než na jaké jsou zvyklí. Věřím tomu, že se budou snažit v médiích bagatelizovat jejich neúspěch, případně obrátit pozornost úplně jinam. Měl jsem s těmi nejslavnějšími po dlouhých večerech nekonečné rozhovory o tom, co je F3F a co již F3F není. To je na tu knihu co jsem zmiňoval na počátku. Mluvili o omezení, poloze bází, termice, bezpečnosti a dalších jiných důvodech a jenom proto, aby se podmínky létání F3F vždy přiblížily jejich způsobu létání. Oponoval jsem, že dobrý pilot je schopen se vyrovnat s jakýmikoliv okolnostmi. Podstatná je pouze jedna věc, všichni musí mít stejné podmínky k soutěžnímu letu a to v Donovalech měli.

Nedovedu si představit, že přijedeme do Walesu a budeme permanentně protestovat a vyžadovat, aby nám sehnali stejný kopec jako je na Donovalech nebo na Rané. Absurdní představa. Nakonec ještě pár poznámek :

  • Jízda“ vítěze VR2002 Martina Herriga (Německo) byla impozantní, klobouk dolů. Ten kluk (tipuji kolem 20 let?) vyčadil úplně všechny. I ty, kteří při každé příležitosti zdůrazňovali, že svah létají 30 let.
  • Pořadatelé ze Slovenska kolem Rudy Masného, Braňa Legerského a Olina Vitáska odvedli neuvěřitelný kus práce. Všichni to oceňovali.
  • Hned v pondělí mi při bouřlivých diskusích s Američany natekla do mého Canonu G1 (digit. foťák) vodka a už to nerozchodil (já ano). Děkuji Jindrovi „Bezručovi“ Bezrovi, že jel kolem tisíce kilometrů jenom kvůli tomu, aby mi půjčil svého Nikona 😉

Roman Vojtěch(9/9/2002)

…toliko tedy historie a teď budeme s napětím sledovat naše kluky v Dánsku.