Akši, Maděl Moťors?!

Právě řeším motor pro svého nového F5J Ploužila a dostal se mi do rukou AXI 2217/12 Long. Axi motory mám rád, perfektní provedení a spolehlivost. Používám je dlouhé roky a mám radost, že je to (snad) úspěšná česká firma. Může mi někdo ale vysvětlit, proč za nápisem Made in Czech Republic je (skoro) ruská vlajka?

10 comments to Akši, Maděl Moťors?!

  • Komár

    Ahoj Romane, to je (asi) česká trikolora. Ale vlajka by byla fakt lepší.

  • Čau Honzo,
    samozřejmě, že podobné vysvětlení se nabízí. Použití trikolory je ovšem v tomto případě diskutabilní a nedává mi moc smysl. viz. Wiki.

    Používání barev
    České státní barvy se užívají v podobě trikolóry k obecnému označení státního majetku či k dekoračním účelům při slavnostních příležitostech.[2] Dále pak na stuhách k medailím a smutečním věncům a na různých linkách a šňůrkách.[3] Při oslavách státních svátků a jiných významných událostí si je lidé připínají na oděv.

    Nevím jaký problém by činil grafikovi udělat normální českou vlajku. Mě nějak do očí udeřila ta „ruská“ vlajka, asi jsem na ni přecitlivělý. Ruská píšu v uvozovkách protože skutečná ruská vlajka má jiné pořadí barev.

    Je to asi blbost, ale protože Lomcovák už nikdo nečte, tak jsem chtěl před nedělí trochu rozbouřit klidné vody českého modelářského internetu (mrkanec).

  • Petr Dušek

    Ahoj Romane, vysvětlení nemám ale přijde mi to jako velká ostuda a grafik AXI bude buď číňan, ožrala, příznivec protektorátu nebo Ruska, nebo všechno dohromady. AXI má totož přímo na svých stránkách fotku (například) motoru AXI 5320 3D EXTREME V2 kde je skoro opravdová ruská vlajka s modrým (nebo tmavým?) pruhem uprostřed, ale zase Esprit Tech v USA má na AXI motorech trochu jiný potisk se správnou CZ vlajkou…

  • Áááá, zdá se, že se nám to zde pěkně při pátku rozjíždí (pche). Snad mně Ovčáčkovo komando nesestřelí Lomcovák.

    Koukám na teploměr, je tady 18°C. Sedám tedy na kostitřas a drandím směr Kralupy do cukrárny U Draka. Tam mají ještě pořád úplně „normální“ větrníky plněné šlehačkou a jsou opravdu Made in Czech Republic.

    Kudy chodím, tam mně vrtá hlavou pohon pro mého Pike Dynamic. Trochu mě rozhodil Jarda Vostřel, když mi říká do telefonu: „Hele, ty s tím motorem jsi takový zvláštní případ. Oni všichni chtějí Dynamica 1100g a jediný ty jsi si ho přál 1500g. Snad ti ten Axi bude stačit“.

    No, uvidíme. Přes víkend má chcát, tak se budu mému novému strojku trochu věnovat. Něco bych o tom mohl i napsat, že ano?!

  • Petr Dušek

    Pro jistotu dodávám, že podobnost definice popleteného grafika s jakoukoliv jinou osobou je čistě náhodná 🙂

  • mihaeul

    No kluci, uz se vubec nedivim jak to vsechno funguje.
    Misto aby se resilo, jak dobre nebo spatne motor AXI funguje, z jakeho materialu je a kde je jeho prednost nebo slabina. Resite jestli je zelenej nebo cernej nebo zlutej u jinak totalne skryteho motoru v trupu. Stejne tak muzete resit proc tam neni Made in China – protoze se tam AXI vyrabi…
    Proc se v tiskarne neco podelalo a je tam jinej obrazek.
    Je to stejne jako vsude jinde vcetne nove pripravovanych F3B pravidel, misto aby se letalo a pripravili se podminky pro piloty a organizatory co nejjednodussi a nejtransparentnejsi. Budeme hodiny cekat na zmereni toho ci onoho a zjisteni proc ten podvadi a ten ne, protoze mu to proste jednoduse nezjistitelna technika dovoluje. A letat se nebude.
    Vrrrrrr…. je okno v prehankach, jdu si zahazet a pripravovat se na novou kategorii – modri uz vedi…

  • Jan Uhlík

    Michale vlašťofky nebo kuličky ?

    ad Axi – on člověk, který pro Axi navrhoval motory, které tehdy velmi dobře (relativně v tomto rybníčku) fungovaly tam již dlouho není. Vlaječku nebo trikoloru nehodnotím.

  • Moc povedené téma to není, to je pravda a téma to ani nemělo být. Spíš jen takový povzdech.

    Zato Ty jsi Michale nastínil opravdu vážné otázky. Mohl bych Tě poprosit, že bys jednou udělal výjimku a své náznaky nějak přetavil do racionálního, analytického, uceleného a srozumitelného textu/názoru, abychom z toho měli i něco my ostatní? Třeba se nějak posuneme a začneme fungovat lépe.

  • mihaeul

    No funguje to presne jak jsem nastinil, nikdo se nic nedozvi a resi se podruzne veci.
    Co chces analytisky ucelovat na tom, ze v tiskarne na valcovy tisk proste podelali sitotisk u motoru, ktery ma napsano Made in CZE, kdyz se kompletne dela v Cine ….
    No nic.
    Kdyz se tady bavite o AXI, uz leta jsem mel problem pouze rozbehu prave AXI 2820/10 motoru a JETI regulatoru,
    vyzkousel jsem dva drahe Jeti regulatory staricky JETI Master 70 bez uspechu, pak novou verzi JETI SPIN 66 opet s nastavovanim ruzneho doporuceneho i nedoporuceneho casovani a opet bez uspechu.
    No a pak jsem na doporuceni naprosto nezkuseneho dedouska s radou „Ten je fakt dobrej a hlavne levnej“ koupil cinsky HobbyWing 60A, za tretinovou cenu oproti JETI. No a bez jakehokoli nastavovani okamzite reguluje rozjezd motoru jak ma, bez cukani a ruznych pazvuku a pipani regulatoru.
    Tak jak to vidite F5Jckari, kde je ten spravny recept sparovani motoru a regulatoru?
    Mel jsem za to, ze AXI a JETI patri k tomu lepsimu?

  • Michale, k tématu příspěvku jsi jako vždy nesdělil nic. Přidal si několik náznaků OT témat, pár „nastínění“ a hromadu otazníků. Nakonec si obvinil Model Motors, že vyrábějí své motory v Číně a přesto na ně píšou Made in Czech Republic. Nezklamal si. Diskuze je uzavřena.