Každý se má, jak si zaslouží

Honza Cinger z „Mých objevených Amerik“ má u sebe opět zajímavé zamyšlení.

5 comments to Každý se má, jak si zaslouží

  • Juraj

    Ten nadpis je sám o sebe hlúposť. Naproti tomu súhlasím, že je na nás, ako svoj život prežijeme, alebo lepšie- ako sa k nemu postavíme. Je totiž úplne jedno, kde sa narodíme, či v bohatstve, či chudobe, či s talentom, či bez a pod. Jediné podstatné,je náš postoj k životu a jeho hodnoty.

  • Ahoj Juraji,
    ten nadpis je parafrází odpovědi Miloše Kopeckého na dotaz „jak se máte“. Ostatně jak je uvedené na začátku článku, na který odkazuji. Nic víc, nic míň. Hodnotit jeho hloupost nebo duchaplnost jsem se nepokoušel. Připadne mi to zbytečné.

  • Juraj

    Roman, vôbec som sa nechcel akokoľvek dotknúť autora toho nadpisu, prípadne toho výroku. Bolo ale prisilné nazvať ho hlúpym, takže sa ospravedlňujem. Malo to byť skôr, že je nesprávny, pretože z môjho pohľadu ja nemôžem súdiť, kto si aký život zaslúži, pretože ja nie som sudca..Ale ďalej písať nejdem, je to viac filozofická ako praktická úvaha a keď už filozofovať tak radšej osobne, tadeto je to strata času. Pekný deň.

  • …tak nějak. Jóó pri slivovičke, parenici, někde na Donovalech, to by se filozofovalo. Eehhh, škoda mluvit.

  • Ahoj Juraji i Vojtěchu, ten nadpis není definice, ale bonmot. A u toho jde spíše o vtipnou pointu, než o právnický popis, snažící se postihnout všechny možné situace:-) A pokud bych měl jinými slovy vyjádřit, „co chtěl básník tím nadpisem říci“, pak shodneme-li se na tom, že žití člověka je dáno jednak situacemi a prostředím, které ovlivnit nemůže, a současně i těmi, které ovlivnit může, je jasné, že v konečném výsledku se člověk má tak, jak „se zasloužil“ o změnu těch situací a prostředí, které mohl ovlivnit – lhostejno, zda je ovlivnil ve svůj prospěch, či naopak ve svůj neprospěch:-) A zároveň je neméně (dokonce bych řekl, že je to mnohem důležitější) podstatné, jak moc se dotyčný „zasloužil“ o to, aby to, co ovlivnit nemůže, dokázal sám sobě interpretovat ve svůj prospěch nebo ve svůj neprospěch – viz. např. zkonstatování hrdiny reportáže o tom, že vezme-li v úvahu, že mu inkubátor sice vzal zrak, ale daroval život, pak že z toho pohledu to stálo za to!:-) Znám řadu lidí, kteří dokáží vytěžit depresi např. z toho, že „… jim někdo poškrábal auťák!“:-D Takže tato jejich deprese je jejich zásluhou a z mého pohledu se mají opravdu tak, jak si zaslouží:-) Nicméně tento pohled na věc nikomu nevnucuji, jen nabízím k úvaze:-)