Zimní Liga (7.11.2021)

Bezdrátový systém učitel žák od firmy Zeman&Zeman

7.11.2021

Počasí nám tuto listopadovou sobotu opravdu přálo. Slunce, mráčky rozeseté nepravidelně po horizontu a lehký vítr do navijáku. Omladina užívající si první závodní krůčky. Kdykoliv jsem přišel k navijáku, tak byl padáček nazpět, pečlivě zavěšený na háčku (děkuji tímto ještě jednou ne/známým dobrodincům). No a potom samozřejmě Luďkovy buřty. Prostě ticholetecká nirvána.

Začínali jsme kolem půl desáté. Honza „Carbon“ Uhlík přivezl elixír mládí a tak jsme společně vzpomenuli na Jirku Mrvíka, Honzu Micku a další, kteří nás se shovívavým úsměvem sledují shora. Pokud by nepřijel Libor Koten s navijákem, tak jsem byl už poslední mohykán. Zbytek soutěžících patřil do sekty F5J, která pořádá, jak říká Honza Kohout, pravidelné Festivaly Lenosti. S ohledem na fakt, že se jedná o Zimní Ligu RCVN a my bychom chtěli tuto tradici zachovat (tzn. neudělat z toho Zimní Ligu F5J), obávám se, že je mi souzeno tahat navijáky do konce světa…

Já jsem tentokrát lítal s Pike Precision (F3B). S tím letadlem jsem letěl bez přípravy poprvé zase po dvou letech a přesto nemohu konstatovat nic jiného, než že je to ukázka dokonalého ticholeteckého stroje. Člověk poletuje s ledasčím od dronů, přes akrobaty, F5J, F3G a občas si zaplachtím i přes řídítka na kole, ale musím opět a zase konstatovat, že nic se nevyrovná zážitku pilotování F3B. Ježíši, jak já si užíval ty „kaličky“ dolů, kdy jsem rozháněl v kostrbatých kruzích a nezřídka v zatáčkách upadávající F5J plachty (mrkanec).

Vyhrál Libor Koten, zní dlouhý potlesk. Bylo nás tam tolik, že ostatní si nepamatuji a tak počkáme na výsledkovou listinu od Zděňka Zemana, kterému tímto patří velký díky za organizaci. Vydatně mu jako vždy asistoval Milan Chalupník.

Příští Zimní Ligu letíme 11.prosince. Nachystejte stroje, seberte podpaží i juniora a přijeďte si zalítat.

P.S. Nic proti F5J, také mám doma F5J „Pajka“ Dynamic, výborný stroj. Moje sarkastické poznámky na adresu F5J berte tedy pouze jako spisovatelskou „licenci“ a přátelské popichování-mám Vás kluci rád. Ostatně také by zde mohl někdo ze skalních F5J pilotů napsat něco štiplavého na adresu F3B. Je třeba být genderově vyvážený i na Lomcováku…

Fotografie z mobilu od Milana Chalupníka, výsledky RCVN 6.11.2021

1.11.2021

V sobotu 6.11. letíme první závod letošního ročníku Zimní Ligy 2021/22. Jste vítáni na letišti nad Poříčím nad Sázavou.

6 comments to Zimní Liga (7.11.2021)

  • Milan Chalupník

    Elektry mají ohledně větrných podmínek do špagátů zvolenou vypínací výšku 160m

  • Milan Chalupník

    Roman vyzývá ke špičkování, inu, proč je naviják na ústupu, na to by měli odpovědět kluci s navijákem. Já jsem rád za to, že můžu taky i bez něho. Že jsou elektry lehké, že to neletí, to je věc každého osobně, mají tu možnost mít takovou váhu, jaká jim vyhovuje, někdo to s tou lehkostí hold přežene, když tu možnost má. V F5J chce každý chtivý úspěchu číst nakonec malou vypínací výšku, o to se snaží hned na začátku a tento úmysl uvede mozek k vytváření dalších chyb a ta váha k nim také patří, a pak se stane, že i ten top pilot vypadá, jako když neumí řídit letadlo, ale to tady na pevné vypínací výšce odpadá, je to podstatná berlička pro bezstarostnost na začátku. Pojem „Festival lenosti“ je vtipný, hodně mě to rozesmálo, ale proč si nejít unavit tělo během, nebo na kole po soutěži a o to víc se věnovat sledování vzduchu, počínání ostatních a diskuzi o tom. Musím říct, že Romanovo béčko mě bavilo. Třeba když se propadal ke dvěma opadávajícím elektrám a vedle nich profesorsky nastoupal na jistotu plného času. A když probíhala jedna z „kaliček“, tak jsme si ji všichni užívali pohledem k nebi, naopak ti tři cyklisti, s těma to nadzvukové představení ani nepohlo, dál zarputile řešili, která firma nabízí lepší osvětlovací komponenty na kola, hold každý má své zájmy.

  • Milane, trefné jako vždy. Tleskám. Já jsem ještě z té generace, která vláčí navijáky a po soutěži si jde zajezdit na kole-letos určitě hodně přes 8000km. Nedělám to ale pro to, abych to někomu mlátil o hlavu. Dělám to proto, že mě to baví.

    Jsem smutný z toho k jakému konci se pomalu blíží královské ticholetecké kategorie jako jsou třeba F3B a F3J větroně. Snažím se nekňourat a brát to s humorem. Mladší si dnes vybírají jiné cesty než jsme si kdysi vybrali my a já jim moc fandím, nemám s tím problém.

  • Milan Chalupník

    Omladina si vybírá z většího počtu cest, než my, těžké je hodnotit, jak do hloubky si to dnes prožívají, ale mě moc bavili ti dva klučíci, Vojta si jednou vylítal dokonce litr. Výchova potěru na ZL, to je myslím optimistický závěr.

  • Souhlas, na ZL by to chtělo přilákat více omladiny. To není špatná myšlenka. Mám tady nějaké medaile, které jsem občas omylem dostal. Mohli bychom vyhlásit sub-soutěž ZL pro mládež do 15let, vítěz dostane krásnou medaili. Teď tady na ni koukám, je tam napsáno Mistrovství České Republiky. Doplníme tam ZL-Zimní Liga. Co ty/vy na to?

  • Pavel Svoboda

    … minimálně 100 bodů do výsledku bych přidal malému Zemánkovi za „Bezdrátový systém učitel žák od firmy Zeman&Zeman“