… a máme tady opět gyro

Již na začátku dubna se v Lausanne uskuteční plenární zasedání FAI CIAM. Z rozsáhlé agendy (PDF) by nás ticholetce mohly zajímat návrhy týkající se úpravy pravidel F3F a F3J začínající na straně 35 dokumentu.

Je tam mimo jiné i navrhovaný zákaz „gyra“. Určitě si všimnete, že tato úprava je navrhována pouze pro F3F a F3J. „Rule freeze“ (zmražení pravidel) pro F3B je důvod proč tato změna není navrhovaná i pro tuto kategorii. Má to znamenat, že gyra jsou v F3B zatím povolena? V případě, že plenární zasedání FAI CIAM návrhy České republiky nebo USA neschválí, budou povolena gyra i v F3F a F3J? Obě kategorie mají letos mistrovství světa (obě shodou okolností na Slovensku).

Níže Vám předkládám moji komunikaci s předsedou subkomise FAI CIAM RC větroňů Tomášem Bartovským. Moje otázka zněla, zda se může stát, že gyra budou tedy v povolena?

Tomáš mi odpověděl, že stále platí obecná definice…

1.1. GENERAL DEFINITION OF MODEL AIRCRAFT
b) For the whole flight, a radio-controlled model aircraft shall be in the direct control of the flier, via a
transmitter, and in the flier’s sight other than for momentary periods.

Většina subkomise RC větroňů byla toho názoru, že tento paragraf vylučuje použití gyra a také podle zápisu z posledního zasedání předsednictva  se má toto pravidlo vykládat tak, že gyro není povoleno.

Oprávnění předsednictva vykládat pravidla vyplývá z ustanovení
 
A.3.2. The following matters are within the Bureau’s competence:
a) The interpretation, application and control of CIAM decisions;

Z této odpovědi pro mne plyne, že „gyra“ jsou tedy zakázána. Bez ohledu na to zda plénum FAI CIAM návrh na jejich zákaz schválí či nikoliv. Je evidentní, že se názor na tyto nové technologie vyvíjí v čase, ale na tom nespatřuji nic neobvyklého. Nemyslím si, že zde chce někdo zastavit nebo ignorovat užití nových technologií; nikoliv. Jde o to zaručit všem stejné podmínky a vyhnout se situacím, kdy výklad pravidel by mohl být nejednoznačný.

Na RCGroups se můžete zúčastnit hlasování či diskuze k ageně FAI CIAM.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

4 comments to … a máme tady opět gyro

  • Na RCGroups Sotir Lazarkov publikoval výsledky hlasování jednotlivých členů sub-komise FAI CIAM RC větroňů (PDF)

  • No ještě jsem si důkladně pročetl i předkládané texty a je fajn, že gyra jsou ze hry ven.

  • No nám u F5B to chlapci povolí od roku 2015, už se těším. Kupovat nové přijímače, vše ladit x krát déle. Ještě se povolí telemetrie. Jeden argument je jasný, pokud to je vše integrováno v přijímači, tak používání těžko nějak kontrolovat. Na druhou stranu se na to budeme za chvíli moc vysr. protože za chvíli to bude moci řídit PC sám bez pilota. Pokud by se někdo chtěl pokochat argumenty pana Neue, které mi přijdou, že ten pán už neví kde by si přivydělal, tak to najdete pod RC-groups, electric-airplanes a high performance.