Zimní liga v sobotu (10.12.2021)

10.12.2021

Když jsem v pátek večer v mrazu a tmě tahal navijáky a vše to železářství do auta, opět jsem přemýšlel o smyslu svého počínání. Jako vždy se mi moc nechtělo a nakonec jako vždy k nám byla matka příroda o něco milostivější než meteorologické předpovědní mapy. V sobotu ráno zataženo, lehce sněžilo a teplota se pohybovala těsně pod bodem mrazu.

Začínali jsme až někdy kolem půl desáté, protože byla obava z nízké oblačnosti. Ocelová obloha a již zmíněné drobné sněžení neslibovaly žádné extatické termické prožitky. Jako první testovací pilot jsem posloužil já se svým F3B Pajkem. Start sotva do 170m s lehkým větrem v zádech nabídl příjemné zjednodušení celého závodu pro elektroletce, kteří si pro jistotu nastavili výšku vypnutí motoru ve 160m. Pokud by ty jejich plachty vážily 3,5kg, tak bychom na tom byli zhruba stejně…

Tentokrát jsem si do Poříčí sebou vzal kromě Pike Perfection 2 i svého Scouta s novým lehčím trupem. Letadla jsem střídal a snažil se porovnat jejich schopnosti v těchto zoufalých podmínkách. Vycházelo to fifty/fifty, ale přesto by to chtělo se k nastavení ještě vrátit.

V poledne přijel catering Luděk s.r.o. a grilované klobásky se na nás usmívaly těsně po poledni. Děkujeme! Kolem 15:00 hodiny jsme dokončili 5. kolo a po vyhlášení vítězů byly před námi již jen cesty domů. Před těmi, kteří to měli domů až 150km, se hluboce skláním!

Bylo to příjemné sobotní poletování. Poslední v roce 2021; tedy aspoň pro mne. Jako vždy patří velký dík Zdeňkovi Zemanovi a Milanovi Chalupníkovi, který celý závod vyhrál.

Záznamy letů F3B modelů. Opadání od -0,307m/s až po -0,413m/s.

Výsledky RCVN 11.12.2021

 

8.12.2021

Tuto sobotu (11.12.) jste zváni na další soutěž letošního seriálu Zimní Ligy. Pokud chcete klobásu, tak se hlaste Zdeňkovi Zemanovi.

10 comments to Zimní liga v sobotu (10.12.2021)

  • Milan Chalupník

    Pro zájemce s elektrami zůstává vypínací výška nastavena jako posledně na 160m, fajnšmekři na antizoom si podle mě mohou nastavit 1,0 protože těch 1,5 co bylo minule, tak v mém případě bylo moc, ke 160m jsem se jen přibližoval, nikdy nepřesáhl, ale pro nadupanější pohony to může být jinak.

  • Milan Chalupník

    Když jsem ráno četl z předpovědí, že bude skoro bezvětří, tak mě bylo jasné, že navijáky budou v nevýhodě. A pravidlo, že se elektriky budou „vypínat“ v navijákové zóně, aby neměly výhodu doletět si do lepšího vzduchu už na motoru, se taky nějak nedaří dodržovat. Ráno přehrávat omezení výšky je zase spousta zdržování. Napadá mě, že by se třeba ráno po tvém změřeném výstřelu řeklo, lítejte si na motoru do 120m kam chcete, když je přelezete, tak za každý metr navíc tři body dolů (0,33m/s), stejně na tu vypínací výšku po přistání koukáme, nemusel by se přehrávat FW z f5j na obyčejný a následně den předem odhadovat podmínky, to by uvítali ti počítačově nesmělí, získalo by to f5j nádech pro elektriky, pro snadnější počítání pro Zdenka by to muselo být od hříšníka předem napsané ve výsledku, aby s tím neměl práci.

  • Jo, zajímavý nápad. Milane, máš změřené průměrné opadání F5J modelu vážícího cca 1300g? Prostě rovnou čáru až na zem (viz. obrázek nahoře).

  • Milan Chalupník

    Mám, konkrétně ty sobotní sem dám večer, přestože jsem lítal váhu 1430g tak rovná čára v homogenním vzduchu byla hodně malé číslo, tuším že 0,22-0,25m/s, takže těch 120m by elektrám slušelo.

  • Pokud to vše hodně zjednodušíme, tak moje opadání je o 10cm/s větší. Na plný letový čas 600s (10min) to dělá 60m rozdílu. Ano, máš pravdu, slušelo Vám tak 110-120m.

  • Martin Rajšner

    Ahoj Romane,
    při testech jsem byl s modelem 1200g (večerní let kolem 20:00 v létě) na 0,18-0,20

  • Díky Martine. Nějaký „rovný“ záznam ze soboty nemáš?

  • Mira

    Muj „nejrovnejsi“ zaznam ze soboty ma prumer 0.28m/s. Vahu jsem letal 1260g. Ero zatim nemam uplne serizene a zkousim. Pokud bych do toho porad „nesahal“, tak 0.23m/s bylo realnych.

    V poslednim letu, kdy jsem „tocil“ spolecne s Jirkou a Tomasem jsem si na letisti myslel, ze stoupam – omyl 🙂 Jen jsem opadal 0.17m/s 😀

  • Martin Rajšner

    Ahoj Romčo
    právě staženo. První let 0.37.
    Pak další už lepší od 0.25-0.28

  • Díky kluci za údaje.