Lehátka sebou

Doplněno 16.2.2014

Počasí blížící se ideálu. Vítr do 3m/s, slunečno, občas nějaký bílý mráček na blankytně modré obloze. Pokud se podívám na svoje záznamy výšky, tak jsem za celých šest letů zavadil pouze o nulky. Nikde nic co by mi rvalo letadlo nahoru. Přesto se to dalo nalítat.

Samozřejmě nemohu tvrdit, že nebyla nouze i o dramatické okamžiky. Především ke konci závodu, kdy se již trochu rozfoukával vítr a slunce sláblo.

Vždy je pro mne poučné sledovat taktiku i styl letu tak rozdílných modelů jako jsou F3J koráby a F3B stíhačky. S úsměvem si občas vzpomenu, jak předseda Svazu modelářů Francie, kdysi prohlásil, že F3J a F3B je vlastně to stejné a proto by se mělo F3B zrušit. No tě pic…

Věřím tomu, že si všech třiadvacet soutěžících, včetně F5J kouzelníků, závod užívalo. Karlovi a Petrovi děkuji, že nám udělali pohodové závody.

Výsledky (XLS)

P.S. S Honzou „Kyky&Ryky“ Kohoutem jsme si hráli s těžištěm u našich košťátek. Já jsem opět přišel na to, že nic lepšího než jsem lítal minulou sezonu, nevymyslím. Cpát těžiště za každou cenu dozadu je k ničemu. Samozřejmě, že mluvím o malých rozdílech (2g). Pozici těžiště neznám, spíše posuzuji projev letadla.

Text z 11.2.2014

V sobotu nám pro Čechy v případě vyjasnění předpovídají až 17°C. Beru opalovací krém a lehátko. Popadněte co má křídla a přijďte si zalítat předposlední(?) závod Zimní ligy RCVN.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

14 comments to Lehátka sebou

  • P.C.

    Přihlašte se, nahlašte se, nejlépe do pátku 14.2.2014 do 19:00. Kvůli rozlosováni. Díky.
    Petr = petr.cejnar@centrum.cz

  • Milan Chalupník

    fotky

  • Pár mých fotek je zde – https://plus.google.com/u/0/photos/105821617451330927890/albums/5981024506611388929
    Díky za závody, snad bude přát počasí i příště!

  • Honza Kohout

    Nádherný závod, dík patří hlavně organizátorům, Karlovi Kotoučovi a Petrovi Cejnarovi. Tentokrát chlapi zkušeně počkali na dobrou předpověď. Odlétáno 6 kol, závod měl spád. Roman má pravdu, ladili jsme težiště pro termickou disciplínu. Opět jsem se přesvědčil o tom, že kdo zná svůj model, pozná v termických disciplínách 1 gram dovážení do nosu modelu zcela bezpečně. Markantní rozdíl v chování modelu. Oba jsme měli dobrý pocit z toho, že dokázali být našim F3J specialistům rovnocennými soupeři. Honza Vácha zaslouženě vyhrál, prostě česká reprezentace. Přijel i Zdeněk Nespěchal, myslím že si i náš nestor českého F3J závod užíval. Nějaké foto pořídil Jirka Rajšner, Jirko klidně zde foto publikuj. Příjemná byla i účast nových a mladých tváří z řad F5J. Kdo přijel, rozhodně nelitoval.

  • Zdeněk Nespěchal

    Užíval, Honzo, užíval, když se trochu daří, tak je skoro všechno fajn. A souhlasím s tebou, pěkný závod, poděkování všem dvěma pořadatelům, vlastně i těm, které jsem nestihl uvidět a gratulace všem nejlepším.

  • Michal V.

    Pekny Honzo, gratulace 🙂 Jsem zvedavej, jak ti to pujde s tim novym brusem, co chystas 😉 Jo, a mas bozi bednu na eroplany!!! :-))))

  • Ahoj Honzo, prozrad mi prosím, už sis letos v Poříčí zalétal s normálním letadýlkem-eftřibéčkem? Nebos nevydržel a ploužil ses tak jako v lonském roce? 🙂 Děkuji za info a letu zdarec všem! Pavel Marek

  • Honza Kohout

    Ahoj Pavle, je to tak jak píšeš, úlohu A jsem trochu zanedbával, po výměně motýla na mém PIKE precision jsem potřeboval doladit těžiště, tak jsem využil zimní ligu a závodil s precisionem. Ono to podle výsledků vypadá, že s našimi F3B modely těm F3J speciálům stačíme, ale není to tak. Težíme s Romanem samozřejmě z úplně jiné startovní výšky, odhaduji že máme oproti F3J modelům tak 100m navíc. Pokud ale dojde na využití slabého stoupáku v malé výšce, nemáme proti F3J modelům šanci. Podmínky byly typické zimní, velmi slabé stoupavé proudy, nikdo za celý den nenastoupal výše než 300m, bylo to takové taktické počasí, o to větší radost člověk má když se podaří někoho s F3J modelem porazit. Na zimní ligu už pojedu pokaždé s f3béčkem, to létání s ním mi přijde takový zábavnější, zdravím Honza K.

  • Prima, to mám radost:-) Díky a čaues.
    PS: koupil jsem dětem EPP elektriku 2,2metru, to bych se za vámi mohl vlastně také podívat a zazávodit si že? 🙂
    pavel

  • Máš Pavle přece Fosu, velmi kvalitní nástroj, přijeď s Fosou, bude více F3béčkařů, H.

  • Myslím, že přijedu s tím EPP 🙂
    P.

  • franta

    Ahoj Pavlíčku,
    konečně slovo do pranice. Doufám, že jsi si vypůjčil k tomu od Zděndy GAMU. Má tam jednu plonkovou… Zvyk je železná košile. Každý rok z jara měnit jak rádio tak i letový prostředek. Přeji mnoho zdaru.

  • Ahoj Fando, jak jsi to poznal? Ježíšek ji přinesl pod stromeček dětičkám! Onehda jsem s ní ze 170 metrů v oleji naklouzal 8,5 minuty, tak proč ji nevzít na závody :-)))
    Měj se krásně!
    Pavel

  • lomcovak

    Přátelé,
    jak tak koukám na předpověď na sobotu zdá se mi úplně nejlepší – kdyby jsme letěli poslední soutěž letošní zimy už teď v sobotu. Přihlašovat se nemusíte, stačí když přijedete do 8.30 Hod. na letiště.
    kotouck@seznam.cz