Jak dál s Lomcovákem? (14.3.2022)

14.3.2022

Roční poplatek za doménu a webserver je 1600,- Chtěl jsem Vám všem moc poděkovat; vybralo se 5205,- Kč, což je na více jak tři roky provozu. Zdá se tedy, že 25 let Lomcováku bychom mohli oslavit. Někteří z Vás byli velice štědří a budu Vám to nejspíše nucen kompenzovat v „panácích“ při některé z nejbližších akcí.

Možná jsem i tajně doufal, že reakce na moji výzvu/prosbu bude nulová a já si konečně od Lomcováku odpočinu. Nestalo se tak, opět tedy budu donucen neustále přemýšlet co na svůj web napsat, aby to mělo nějaký smysl, hlavu, patu a i špetka humoru by se možná hodila…

Ještě jednou tedy děkuji Michalovi, Jirkovi, Marcelovi, Sláva Lomcovákovi!, Ivanovi, Ivovi, Tomášovi, Jirkovi, Tomášovi II., Luďkovi, Mírovi, Zdenálovi, Jirkovi, Péťovi, Vláďovi, Braňovi, Pavlovi a dalším ne/známým dobrodincům. Chlapi, pěkně jste mi zavařili (mrkanec).

P.S. Už ani nevím v kterém roce mi hacknuli Lomcovák a já jsem musel dost materiálu z webu vykuchat. Napadlo mne, že bych mohl ručně některé texty reinkarnovat. Nevím, zda někoho ještě dnes zajímá co se dělo před dvaceti lety na MČR F3B, ale pokud Dalibor v komentářích zmínil, že dnes už to je jenom o QR kodech, tak zde si můžete při pondělku počíst, jak to před těmi dvěma dekádami chodilo…

9.3.2022

Je to už 22 let co provozuji tyto stránky. Za ty roky jsem do nich investoval hodně úsilí, znalostí i peněz. Vždy jsem si zakládal na tom, že na mých stránkách nebudu zobrazovat žádnou reklamu. Snahou bylo nabídnout čtenáři srozumitelné, přehledné a nestranné informace ze světa (nejen) tichého letu. Doba se mění a my s ní…

Způsobů jak dnes „zpeněžit“ obsah na internetu je hodně. Občas jsem o nějakém nástroji přemýšlel, ale nakonec žádný nezvolil, protože bych se asi cítil ctěnému přispěvateli zavázán. Píšu na web pouze v okamžiku, kdy mám co sdělit. Vím, už to není tak často jako dříve, ale to jen potvrzuje předchozí konstatování.

Nastal bod zlomu. Nechám Vás rozhodnout, zda má smysl dále provozovat tento web. Pokud usoudíte, že Vám tento web stojí jednou za rok za nějaký symbolický příspěvek, bude to pro mne signál, že mám pokračovat dál. Potřeboval bych pouze pokrýt náklady na prostor na web serveru a doménu. Není to žádná horentní částka, ale už nejsem ochoten do tohoto projektu dále investovat finanční prostředky.

Datum pro rozhodnutí jsem si stanovil na 14.březen. Když se do té doby nesejde dost prostředků na pokrytí provozu webu, tak 17.března zavírám krám. Bohužel platí to okřídlené a přesně vystihující ducha dnešní doby; doufejte v to nejlepší a buďte připraveni na to nejhorší.

Děkuji dopředu všem, kteří případně tento nejstarší web o modelařině na českém internetu podpoří. Určitě budu rád pokud mi do komentářů případně napíšete co si o tom myslíte.

Číslo účtu: 2301525803/2010

16 comments to Jak dál s Lomcovákem? (14.3.2022)

  • mihaeul

    Pokud přestane žít, Lomcovak !!!
    Přestávám žít také !!!!!!!!!!

  • Jiří Zobal

    Bez Lomcovaku nemohu být natož modelařit.

  • JiriB

    Lomcovák je pro mě něco jako „slovo boží“, co je na Lomcováku je „pravda“ a etalon modelářské „žurnalistiky“….něco pošlu a … 14. uvidíme…doufám, že stále Lomcovák …
    dik, J.

  • Marcel Š

    Poslano.
    Diky za obsah.

  • Souhlas. Děkujeme Lomcovákovi!

  • Ivo

    Taky jsem Ti něco poslal.

  • Dalibor

    A) kolim ze je ten rocni poplatek za domenu?
    B) Romane ser na to. Doba kdy jsme letali opravdu svobodně je v hajzlu. Uz neni o cem psat.
    Teď je to o dementni nalepce s qr kodem.

    Na kterou zvysoka se….
    Mnoho štěsti, hlavně zdravi. A pokud pojedes do Rakovnika prijeď na kafe.
    Dalibor

  • Mirek Blažek

    Užitečné rady, informace, postřehy z létání, co a jak v praxi, to je chutně již spoustu let míchaný LOMCOVÁK. Věřím v jeho pokračování
    Mirek Blažek Liberec

  • Jirka L

    Ahoj všem,
    i když je doba, kdy byli modeláři na webech velmi aktivní a příspěvky se to jen hemžilo, již nějakou dobu pryč, stále považuju Lomcovák za kvalitní web, který přináší zajímavé zprávy je téměř prost splašků typických pro sociální sítě a jiné veřejné virtuální prostory.
    Přeju do budoucna motivaci a elán pro vytrvání.

  • Ahoj Dalibore,
    neviděl bych to s lítáním tak černě. Člověk musí být v luftě určitě opatrnější než před dvaceti lety, ale jinak zásadní omezení necítím. Doby kdy jsme si poletovali v kilometru jsou pryč, to je pravda.

    Určitě se rád stavím!

  • mihaeul

    Kdyz mame nyni jeste ty „tri“ roky, ja bych si moc pral „strucny a kratky“ :-)))) serial o nastaveni F3B modelu na startu.
    A uplne nejvic bych si pral, aby ten serial doplnoval JirkaT ze severu.
    I sny se nekdy mohou plnit …..

  • Wojciech Drzymala

    Ahoj Romane,
    Váš web znám téměř od úplného začátku, kdy jsem ještě létal na dvoukanálovém kluzáku a zamiloval jsem se do F3J. Tehdy jsem nechápal, co je F3B a ani mě nenapadlo, že se s vámi, Honzou, Michalem, Petrem a mnoha dalšími, budu seznamovat a létat s vámi na soutěžích. Zajímá mě, co se stalo před rokem, pěti, deseti nebo dvaceti lety na šampionátu F3B. Líbí se mi obsáhlé popisy Honzy a výsledky k rozboru toho, jak si kdo vedl v dané soutěži. Je zde spousta znalostí, které využívám a předávám svým žákům. Roman vytrvalost a uvidíme se na soutěži.

  • Ahoj Wojto,
    moc děkuji za vřelá slova. Člověka potěší, že možná nedělá úplně zbytečné věci. Že se věnuješ novým adeptům RC tichého letu je záslužné. Vždy jsem obdivoval lidi co dělají nezištně něco pro druhé.

    Kluci polský držte se, společně to zvládneme!

  • Krásný den,
    podědil jsem web pro lodní modeláře, který jede 21. sezónu. Jako opožděný dárek k 20. narozeninám jsem mu věnoval modernizaci za 27000 Kč (napřed změna redakčního systému, pak diskuzního fóra).

    Děkuji za tento článek s dobrým koncem, je mi malou inspirací, jak zkusit vložené prostředky získat trochu zpátky… Co si budeme povídat, peníze za samotný hosting jsou to nejmenší, spíše se člověk po tolika letech pere se syndromem vyhoření a neustále se vracející otázkou, má-li to zapotřebí.

    Tak ať se daří!
    ladous

  • Ahoj Ladousi,
    ve dvou odstavcích jsi vystihl vše. Hlavně ta poslední věta mi v hlavě zní dlouhé roky. Nemám co bych dodal. Díval jsem se kluci na Váš web http://www.mo-na-ko.cz a ocenit ty tisíce hodin práce na obsahu dovede pouze ten, kdo někdy něco podobného sám dělal. Slzu v oku jsem zatlačil při přečtení příspěvku Keby, přesně tak jsem to dělal… Chlapi, výborná práce (tleskám).

    Možná se mýlím, ale zdá se mi, že Vás na tom projektu pracovalo průběžně více. Já jsem byl od počátku na vše sám (pokrčení ramen).

    Představa, že bych zaplatil ještě navíc 27.000,- za „přepsání“ webu, diskuzního fóra a „za odměnu“ si tam mohl pravidelně sepisovat pro ostatní svoje těžce nabyté rozumy, je úplně mimo realitu.

    Ať se daří lodičkám!

  • Kdyz mame nyni jeste ty „tri“ roky, ja bych si moc pral „strucny a kratky“ :-)))) serial o nastaveni F3B modelu na startu.
    A uplne nejvic bych si pral, aby ten serial doplnoval JirkaT ze severu.
    I sny se nekdy mohou plnit …..

    Michale,
    sepisovat dnes, jak seřídit karburátor a předstih u Jawy 50 je asi to stejné, jako popisovat nastavení modelu F3B pro start. Ty máš stejně největší výšky ze všech, tak proč to řešíš? Radši pojedeme na kolo a pokud budeš mít nějakou nejasnost, tak to při té příležitosti u táboráku probereme, jo?!