A léta běží vážení… (3.5.2022)

3.5.2022

18.4.2022

10.4.2022

30.3.2022

…bych si tipnul, že takto se asi jmenoval nějaký pořad v československém rozhlase v hlubokých sedmdesátkách. Matně si na to vzpomínám. Pojďme tedy po maličkých či větších krůčcích postupně do minulosti toho nejslavnějšího a nejstaršího leteckomodelářského klubu v Československu. Libeňský klub. Střih.

V té době (80. léta) nás bylo třicet až padesát!!!! To je pro mne velmi nepředstavitelná masa lidí. Z toho více než polovina aktivně soutěžila, především s modely větroňů kategorií F3F a F3B. Těmto kategoriím jsme věrni dodnes a v obou se členové Libeňského klubu řadí mezi českou špičku.

Tradice závodění s těmito modely je skutečně velmi zakořeněná. Již od sedmdesátých let se jim pilně věnovali mnozí členové. Například Vláďa a Zdeněk Andrýskové. Ti dnes pro samou práci resp. důchodové zaneprázdnění, nemají mnoho času pro aktivnější klubovou činnost. Dále je to věčný propagátor samokřídel Libor Malák, který dnes stále létá nejraději na pořádném kopci nebo ještě raději na nějaké skále či útesu. Jeho nejoblíbenější kategorií je, dnes velmi populární, svahový souboj.

Pro mne a mnoho dalších mladších členů zůstává nejvíce v paměti Franta Bayer. F3B, F3B, F3B. To je to hlavní co o Frantovi mohu napsat. Pokud bych Vám chtěl přiblížit Frantu a jeho práci pro klub, vydalo by to na několikastránkový román.

Mirek Musil a Růži Musilová. Jen těžko můžu já, ve svých pětadvaceti, popisovat takovou osobnost, jakou bezesporu byl Mirek. Dlouhá léta byl předsedou našeho klubu – až do roku 1995, kdy nás opustil navždy. Bohužel jsem se s ním setkal jen párkrát a je to již hodně dávno. Na rozdíl od Růženky, kterou naštěstí vídáme poměrně často v naší klubovně. Jde na nás z ní vždy dobrá nálada a chuť do života! Kéž bych v jejím věku byl na tom podobně!

Mirek a Kamilka Vatrasovi, Pavel Stehlík, Robert Uxa, Radek Tangl, a mnozí a mnozí další, kteří dříve skutečně vášnivě modelařili se dnes v naší klubovně v DDM Praha 8 neukáží jak je rok dlouhý. Snad jen každoroční výstava a pořádání nějakých závodů nám umožní se s nimi občas setkat. Alespoň že tak!!!!

Takže pokud se zajímáte o RC větroně (nebo i jinou modelářskou kategorii), jste v dosahu a chtěli byste se stát členem klubu s dlouholetou tradicí tak se nám ozvěte! Rádi Vás mezi námi přivítáme. Je jedno jestli jste se narodili v roce 1930 nebo 1990!! Pro mladší (od r. narození 1990) máme i modelářský kroužek, vedený členy našeho klubu – většinou reprezentanty ČR v leteckém modelářství!!

Povídání o Libeňském modelářském klubu, lidech v něm a o dalších věcech by bylo ještě na dlouho. Pokud jsme Vás zaujali, tak bude nejlepší, když se nám ozvete anebo rovnou zajdete k nám do klubu. Scházíme se každou středu od 19,30 hodin v Domě dětí a mládeže v Přemyšlenské 1102, Praha 8.

Pavel Marek – místopředseda klubu

Tak Pavlovi je dnes skoro o čtvrt století víc a je předsedou. Psáno pro Lomcovák L.P.1999. Střih.

Psáno pro Lomcovák L.P. 1936. Neee, dělám si srandu. Jen mne tak při procházení mého archivu napadlo, že bych zde mohl postupně zveřejňovat fotografie z Libeňské kroniky, kterou jsem kdysi na začátku devadesátek prozíravě naskenoval (dosti amatérsky, ale…). Kronika zmizela někde v propadlišti dějin (pátrám po ní více jak 10 let), ale zde máte možnost si prohlédnou některé naprosto unikátní snímky, které jsem tenkrát nic netušíce zachránil.

Nahoře je fotografie z Vypichu, kterou jsem na webu publikoval už několikrát, ale já ji prostě považuji za doslova ikonickou, tak mi to snad prominete. Pokud někdo rozluštíte jméno autora/archiváře úvodu k Libeňské kronice, tak mi dejte vědět. Další snímky budou následovat.

P.S. Pokud je Váš klub starší než ten Libeňský, tak chci vidět důkazy (úsměv)

 

 

1 comment to A léta běží vážení… (3.5.2022)

  • Růžena Musilová

    Moc hezky se to žilo a ještě lépe , po tolika letech, čte. Tak jsem se chytla na …pokud někdo rozluštíte…dokonce mám pocit, že je to mou povinností, se k tomu vyjádřit.

    Archivářem Kroniky, kaligraficky psané,(o které nemám tušení, kde se nachází) byl pan Rudolf Musil, tatínek aerodynamika Mirka Musila, který byl jeden z prvních zakládajících členů nejstaršího Libeňského Modelářského kroužku v republice.. To byl Mirko ještě jako žáček, kdy už získával první ceny na závodech. Na uvedené fotce stojí náš pan prezident republiky Tomáš Garrigue Masaryk (v brýlích) a Mirko mu předvádí svůj model letadla, myslím, že to byl ještě jeden z prvních gumáků, jak se natáčí gumový svazek ruční vrtačkou. Pohon vrtule k tahu a pohybu letadla. To bylo Miru 12 let. Později mému manželovi. Oba jsme létání zasvětili cestu životem. Nejenom modelařině, ale i létání větroňů na letišti Točná a samotnému zaměstnání.

    O tom by byla kniha. Promiňte, že jsem se tak rozjela.

    Růži