RCDroidBox pro DC/DS vysílače

Jataya společně s Jetimodel konečně uvolnili na trh verzi RCDroidBoxu (RCDB) pro vysílače DC/DS. Popravdě řečeno asi jedinou úpravou ve srovnání s původním RCDB je vyřešení napájení modulu přímo z vysílače. Nyní už zvláštní napájení tedy nepotřebujete. K RCDB dostanete kablík, kterým spojíte PPM výstup na základní desce vysílače s modulem.

Zkoušel jsem instalaci přímo v krabici vysílače, ale nebyl jsem vůbec spokojený s dosahem; modul/tablet (telefon). Modul byl nalepený na desku tištěného spoje v oblasti displeje. RCDB ztrácel spojení již při vzdálenostech kolem 3-4 metrů a to mi nevyhovuje.  Nakonec jsem se tedy vrátil k osvědčenému, i když trochu komplikovanému, umístění na spodní hraně vysílače. Zde je dosah dostatečný. Je otázkou jaký by byl dosah při spodním krytu vysílače (DC-16) nikoliv z plechu ale třeba z laminátu nebo jiného nekovového materiálu.

P1050773x

Verze RCDB modulu pro DC/DS vysílače umístěná na desce plošných spojů. Dosah mi nevyhovoval. Zde ještě vidíte instalaci baterie a kabelů pro původní verzi RCDB.

P1050777x

Kabel pro spojení deska DC/DS a modul RCDB bez speciální baterie.

 

Vývojáři z Jataya usilovně pracují na programu pro platformu Android a dělají velké pokroky. Především v části, která spolupracuje s GPS modulem na palubě letounu. Jedna z voleb systému je definice obecného polygonu a hlídání polohy modelu vůči němu. Na moji prosbu byla do software zapracován režim dvou nekonečných rovin tzn. bází A a B. Pro trénink vzdálenosti je to zajímavá vlastnost.

Přijedete na letiště, definujete rovinu A procházející zaměřovačem, rovinu B (150m) a můžete začít lítat. Tablet/telefon Vám bude zvonit při přiblížení k jedné z rovin (vzdálenost varování si můžete nastavit), rovněž prolétnutí báze bude systém signalizovat. Jediným a asi dost velkým omezením je rychlost modelu. Pokud totiž poletíte příliš rychle, tak systém už nebude stíhat. Záleží na množství dat přenášených z modelu do vysílače, na rychlosti GPS modulu a možná i na jiných okolnostech. V tomto okamžiku systém spíše testuji a hledám úzká místa. Hodně obecně řečeno, pokud letíte na 20 průletů (12sec průlet tzn. cca 12,5m/s, 45km/h), tak systém funguje velice dobře. Při testech používám GPS modul od SM Modellbau v režimu 10Hz (10vzorků/sec).

Podle mne to je už první náznak toho, jak v budoucnosti budeme lítat F3B na tréninku bez rozhodčích a třeba se i dožijeme okamžiku, kdy je nebudeme potřebovat ani v závodě.

7 comments to RCDroidBox pro DC/DS vysílače

  • Boban

    Ahoj Romane.
    Prosím.
    Chtěl bych se zeptat,jestli jsi náhodou neměl možnost testovat Unisens-E:
    http://www.sm-modellbau.de/shop/product_info.php?products_id=143&cPath=18&XTCsid=da0118f7e107d02231da95c13c6311be
    s RCDroidBoxem?
    Konkrétně by mě zajímalo,jak se na telefonu zobrazí všechny měřené veličiny.Nevlastním RCDroidBox,zvažuji jeho koupi.Pro telemetrii používám vysílací TX modul TG2 EX,přijímač REX7 a momentálně JETIBox.Když se dívám na menu RCDroidboxu,tak jsou tam jen čidla JETI,právě nevím jak se bude chovat ten Unisens-E.Jeho zobrazení.
    Děkuji za odpověď a
    S pozdravem Boban

  • Ahoj Bobane,
    Unisens-E jsem nezkoušel, ale měl by fungovat. Má logo Jeti EX. Kluci z Jataya jsou velice flexibilní a v případě nějakých problému je řeší obratem. RCDB Ti mohu poskytnout na vyzkoušení.

  • Boban

    Moc děkuji za důvěru.Bylo by to super,vyzkoušet ten RCDroidbox v praxi,ale já bohužel,zatím nedisponuji ani jedním telemetrickým čidlem.Ten Unisens-E se mi líbí,že jedno čidlo zvládá vše,co se mi líbí.
    Ano,lidi z Jataya jsou opravdu supr.Kdysi jsem je požádal o mluvené stopky a oni je bravůrně zakomponovali do SW.I při demo verzi jdou spustit.Paráda.
    Co se týče toho unisens-E,tak mě právě zajímalo,jak se dá rozložit na obrazovce tolik údajů.To je právě to,co v demu nevyzkouším nasimulovat.
    Ještě se prosím zeptám.Při testování používáš GPS od SM-modellbau.
    Píšou tam něco o variu.Ten GPS modul umí plnohodnotné vario s akustickou signalizací?
    Moc děkuji za odpověď.
    S pozdravem Boban

  • Rozložení údajů na obrazovce tabletu/smartfounu můžeš u aplikace pro RCDB konfigurovat. Samozřejmě koukat na více jak 3-4 grafy postrádá už trochu smysluplnost resp. přehlednost.

    GPS od SMB má docela dobrý tlakový výškoměr tzn. může fungovat i jako vario. Výška v záznamu GPS je nikoliv od systému GPS, ale od tlakového výškoměru.

  • boban

    Díky za info.
    Boban

  • Boban

    Ahoj Romane.
    Zatím jsem si obstaral čidlo MVario2 EX.Testuji ho jen jako vario.
    Chtěl bych tě poprosit,zda by opravdu byla možnost z tvé strany mi zapůjčit RCDroidBox na vyzkoušení.
    Na JetiBoxu to není špatné zobrazení,ale to pípání je kruté.Zajímalo by mě jak to bude na telefonu s hlasem.
    Samozřejmě mám v plánu RCDroidBox zakoupit,ale pokud by byla ta možnost to nejdříve vyzkoušet,bylo by to super.
    Děkuji za odpověď a
    S pozdravem Boban

  • Ahoj Bobane,
    detaily v emailu.