F5J+gyro

V F5J jdou správným směrem (úšklebek). Od roku 2015 si povolili gyro. Hmmm, faktem je, že v trupu je místa dost (pche).

Celá situace ve FAI CIAM ohledně stabilizačních systémů dostává bizarní rozměr. Pokud si přečtete vyjádření předsednictva FAI CIAM a potom se objeví povolení těchto systémů v typicky větroňářské kategorii jakou F5J určitě je, tak přemýšlím, co se vlastně v Lausanne děje?

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

28 comments to F5J+gyro

  • nj,jenže už teď kupujeme speciální modely, speciální serva, reglery, motory atd. Prostě věci, které tu tebou zmiňovanou masu vůbec nezajímají. Tak budeme kupovat ještě speciální příjmače bez těchto udĚlátek. A nebo se do nich jen nahraje jiny FW a je to.(jako např u výškoměru)

  • dalibor

    re..Aleš Krátký
    Promiň, ale co si představuješ pod pojmem speciální serva, regly, motory?
    Modely nezmiňuji, neb celokompozity jsou ruční,né plně seriová práce a tak ta cena odpovídá.
    Projdou mi rukama i top serva (např skoro všechna MKS-i brushless, ale nějak jsem neměl pocit,že by to bylo speciálně a jen pro Fy něco -kategorii.
    Taky tu mám i nejdražší regly co jsou YGE…a opět, mi nepřijde,že by byli něco nadpozemského.
    Ale třeba se pletu. Když výrobce uzná,že se mu to vyplatí…bude i pojistka v přijímači.:-)

  • Jestli budou FAI verze přijímače, tak to záleží pouze na členech komise FAI CIAM, ne na tom, jestli se to výrobci vyplatí. On totiž nikdo nebude fotit do katalogu borce z horní dolní že letěl rychleji než kámoš ze střední boční.

  • Dalibor : speciální = extrémně drahá, extrémně rychlá, extrémně lehká , malá atp. To co si BFU nikdy nekoupí do svého letadla. Stejně tak jako si BFU nikdy nekoupí speciální přijímač bez telemetrie s FAI pojistkou nebo jak to nazvat.

  • Tom Satinet

    Does it mean that varios are allowed?

  • Hi Tom,
    no vario is allowed. We are mostly chatting about 3-D stabiliser, gyro. Starting 2015 it’s allowed in F5x cathegory family.

  • Tom Satinet

    I would think it would have a major effect on f5b, where there are a lot of high speed turns. I guess they will be able to move the CGs back a lot and design models that are less stable.

  • Well designed 3D stabiliser has major effect on any model airplain; not only on F5B.