Diferenciace motýla/směrovky na DC-16 dynamicky

Dobře seřízený motýl u všech modelů, které ho používají, je základ úspěchu. Ve starším článku jsem popisoval možnosti nastavení diferenciace motýlové ocasní plochy u DC-16 v režimu směrovky. V režimu výškovky diferenciaci v podstatě nepoužívám. Měl jsem ji nastavenou pro některé letové režimy, ale nebyl jsem si jistý přínosem této úpravy.

Nejjednodušší je tedy nastavit diferenciaci motýla ve funkci směrovka v menu Dvojité/Expo výchylky (dále DR). Problém je, že toto nastavení je pevné a nelze k němu jednoduše přiřadit žádný prvek, který by umožnil změnu během letu/záletu tzv. „dynamicky“. Samozřejmě to lze obejít a já si pro vlastní seřizování příjemné termické zatáčky nastavil na P5 (pravý boční ovladač) diferenciaci směrovky následovně.

Základem je mix křidýlka->směrovka. Zde je třeba aktivovat funkci Slave, protože výstup tohoto mixu bude sloužit jako vstup pro další mix směrovka->směrovka. V mixu směrovka->směrovka aktivuji funkci Master.

Tento mix může mít různé typy křivek. Já používám |x|. Koriguji obě klapky. Pokud použijete x<0 nebo x>0, potom budete nastavovat pouze jednu klapku, buď tu která chodí případně pouze nahoru nebo dolů.

prtscr1

Spínačem v tomto mixu je již zmíněný ovladač P5. Posunutím P5 od sebe bude směrovka více potlačovat, posunutím k sobě přitahovat. V nule je chování směrovky geometricky neutrální resp. používá diferenciaci, kterou máte nastavenou v DR.

Po záletu a odpovídajícím seřízení přichází drobný problém v okamžiku, kdy nastavenou hodnotu polohu P5 potřebujete přenést do DR a mix směrovka->směrovka deaktivovat.

Máte dvě možnosti. Vezmete si posuvné měřítko (šuplera) a změříte si korigované výchylky. Ty pomocí DR nastavíte. Mix směrovka->směrovka potom vypnete, nastavíte na nulu nebo smažete.

Druhá varianta je poněkud „vědecká“.

1. Je třeba odečíst hodnotu X mixu směrovka->směrovka v závorce.
2. Nekorigovaný mix směrovka->směrovka je 100%. Od něj je třeba hodnotu X odečíst tzn. 100-X=Y
3. DR následně korigovat o tento koef. Y
4. Je ještě důležité, jak máte nastavený Mix Motýlek. Pokud máte pro směrovku 50%/50%, potom je třeba koef. Y násobit 0,5 (dělit dvěma). Pokud máte pro směrovku 100%/100% potom je koef. Y beze změny (násobený 1)

Příklad:

1. V letové fázi termika mám DR pro směrovku -80% +80%
2. Po přistání odečtu hodnotu mixu směrovka->směrovka v závorce (typ křivky |x|) . Je tam třeba hodnota -24% (směrovka potlačuje). Váha tohoto mixu je ovlivňována zmíněným ovladačem P5.
3. 100%-24%=76%
4. Původní DR 80% je třeba korigovat o 76% tzn. 76% z 80%=61% (zaokrouhluji). 61% je třeba dělit dvěma, protože Mix Motýlek mám pro směrovku 50%/50%.
5. Výsledné DR budou -80%+30%=-50% a +80+30%=110%. Pomocný mix směrovka->směrovka můžete následně deaktivovat.

prtscr2

Zdá se vám druhá varianta složitá? Je nás víc. Proto chodím na letiště zásadně se šuplerou (smích) a na výpočty nedám.

P.S. Celý matematický aparát jsem několik dní konzultoval s Martinem Faltičkem z Jetimodel. Chci mu tímto poděkovat za trpělivost, protože jsem průběžně vůbec nechápal, kde ty hausnumera bere.

P.S.2 Napadla mne nyní ještě mnohem jednodušší třetí varianta, kterou budu asi používat. Ten mix umožňující diferenciaci směrovky (směrovka->směrovka) nechám pořád aktivní. Pouze přepíšu hodnotu P5 ovladače ze závorky do hlavního mix. poměru a P5 odstraním. Taky mě to mohlo napadnout dřív.

9 comments to Diferenciace motýla/směrovky na DC-16 dynamicky

  • dalibor

    A pak to bude v příštím contestu…. -80%+20%=-60% a +80+20%=100%+letí Herigové= jsem v háji ..:-) 🙂 🙂 🙂 🙂
    Samo si dělám prdel a držím palce aby jsi jim to natřel.

  • Marek Vrzák

    …noooo Romane parada, vypada to spis na diplomovou praci :-). Je fakt, ze Martin Falticko je bedna a tak trochu kibernetickej organismus :-))))

  • dalibor
    5.12.2013 at 21:32

    Dalibore,
    jak ty to řešíš na svém kvedlofonu (souprava)?

    Marek Vrzák
    5.12.2013 at 23:36

    Marku, musím se přiznat, že to na mne působí podobně (dipl.práce). Bohužel ty hrátky s procenty víc už zjednodušit neumím. Původně jsem to zde nechtěl ani uvádět, ale nakonec jsem si řekl, že to nevzdám.

    Napadla mne nyní ještě mnohem jednodušší třetí varianta, kterou budu asi používat. Ten mix umožňující diferenciaci směrovky (směrovka->směrovka) nechám pořád aktivní. Pouze přepíšu hodnotu P5 ovladače ze závorky do hlavního mix. poměru a P5 odstraním. Taky mě to mohlo napadnout dřív.

    Při té příležitosti musím hučet do Martina, aby přidal na obrazovku mixu tlačítko Použij (Použ.), které přenese hodnotu ze závorky do zmíněného mix. poměru.

  • dalibor

    Já to mám nastavené pro jednu (asi tak nějakou..přibližně) rychlost a to v letovém režimu termika.
    Ale stejně to většinou řídím rukama. I když ,nějak jsem si nevšiml,že by ta diferenciace byla moc cítit. To slovo cítit..přesně vyjadřuje jaké z toho mám pocity. Nějak mám pocit,že do cca 150m ještě je člověk schopen přesně vidět i malé změny v letu, ale ve výškách v kterých létám by jsi musel mít kilometrový silon 🙂 ,no a tam stejně je vidět prd..tam pak létám podle zvuku varia..SkyAssistant je tak citlivý,že i malinká změna je slyšet.
    Ale tohle platí pro mne, pro greenhorna, ty tu diferenciaci a vědu okolo ní určitě využiješ:-)

  • dalibor
    6.12.2013 at 19:00

    Nejlepší by bylo ty motýly zahodit. To by byla pohoda.

  • PCHe

    Ahoj!

    nemam ted vysilacku u sebe abych to overil – ale myslim, ze je jeste treti cesta. Staci u toho mixu deaktivovat ovladaci prvek (v tvem pripade spinac P5). V mixu zustane posledni nastavena hodnota ovladaciho prvku pred jeho odebranim. Mix se samozrejme v tomto pripade nesmi vypinat.

  • Čau PCHe,
    popisuji to o dva příspěvky výše. Nestačí pouze deaktivovat ovládací prvek. Musíš poslední nastavenou hodnotu ručně přepsat do „master mixu“. Nicméně díky, že o tom rovněž přemýšlíš.

  • Souvisi jen trochu: pro motejla se udajne pouzivaji Guradiany dva. Ale snad se to zatrhne.

  • Ahoj Ivane,
    je vidět, že už koumákům nestíhám. Dva Guardiany do trupu, to by mě fakt nenapadlo. S ohledem na fakt jak G pracuje to má svoji logiku.