RCDroidBox a DC-16

Na začátku září firma Jataya začala prodávat dlouho očekávaný Bluetooth (BT) modul RCDroidBox pro systémy Jeti Duplex. Primárně je řešení určeno pro starší TU, TA, TG a já nevím jaké ještě Tx moduly. Měl jsem možnost toto zařízení delší dobu testovat s vysílačem DC-16. Podělím se s Vámi tedy o pár postřehů.

Screenshot_2013-10-06-19-57-09xx

Vlastní aplikaci pro OS Android, kterou si dnes už můžete stáhnout na Google Play, provozuji na tabletu Google Nexus 7. Mám ji nainstalovanou i na mobilu HTC One X+, ale tam jsou písmenka pro mne už hodně prťavá.

Zpočátku jsem musel řešit vestavbu modulu a napájecích baterií do DC-16. Polohu modulu jsem postupně měnil z důvodu dostatečného dosahu zařízení a poslední varianta je z dneška. Uvidím, zda se nové umístění osvědčí. Pokud mám nějaké útržkovité informace, tak JETI pracují na speciální verzi RCDroidBoxu pro DC/DS-16. Já mám tablet na tréninku umístěný na stativu ve výšce očí a ihned po přistání mohu rychle vidět všechny požadované parametry letu. Myslím si, že celé řešení je velice zajímavým doplňkem, jak pro rekreační letce, tak i pro soutěžní draky.

9 comments to RCDroidBox a DC-16

  • Marek Vrzák

    …hezký je to Romane :-), ale konkrétně pro mě jako majitele DC-16ky to přijde trochu zbytečný, když její SW už umožnuje kouknout se na jednotlivé grafy z čidel na displeji také okamžitě po přistání, je pravda, že tohle má komfortnější prostředí, ale spíš mi to přijde dobrý pro lidi co nemaj DC(DS)-16ku ;-). Já bych spíš uvítal nějaký nový program na PC ve stilu Flight Monitoru (kde je i mapa), který už se dál bohužel nevyvíjí kupředu…

  • dalibor

    Romane, bacha velký bratr naslouchá…..aby nějaký dement neprudil,že létáš ve stratosféře.
    (:-) uprav ve photoshopu tu max výšku na 300m.
    Taky jsem dával grafíky a našel se jeden co i vyhrožoval udavačstvím.

  • Ahoj Marku,
    vůbec nemůžeš srovnávat co vidíš na displeji DC-16 (3,8″ 320×240) a na Full HD tabletu. O možnostech SW pro analýzu už vůbec nemluvím. Nesrovnatelné věci.

    Samozřejmě, že v RCDB je i mapa. Na tu se chystám. Náhradu nebo pokračování FlightMonitoru bych rovněž ocenil. V tomto okamžiku pro on-line data v Duplexu/Duplexu EX nic lepšího než RCDroidBox podle mne neexistuje.

    Ahoj Dalibore,
    díky za upozornění. Tam je chyba ve výpočtu, to letadlo tak vysoko vyletět ani nemůže a ani to tak vysoko nevidím.

  • Marek Vrzák

    ..jj já to beru Romane, to prostředí je samozřejmě o něčem jinym, já ty grafy na displeji DC-16 beru spíš jako rychlou informaci o max. dosažené hodnotě během letu (výška, rychlost, proud atd.). A doma v klidu si to pak vycucnu do PC do FM, kde je ovšem problém s načtením s letama delšíma než zhruba 1,5 hodiny, který se nenačtou vcelku a ještě bych u FM ocenil, kdyby v každym grafu kterej si tam načteš se objevil bod a údaj MAX hodnoty, kterej si ted tahám trochu zdlouhavě z CVS tabulky, no nic, třeba něco vytvořej novýho i do toho PC 😉

  • dalibor

    Jojo…já taky vidím max do 300m,pak už jen mlhu 🙂 🙂

  • Marek Vrzák

    …jo jinak s timhle se dá taky pracovat na PC 😉

    http://ta.familie-bauer.info/Startseite

  • Re: Marek Vrzák
    6.10.2013 at 20:50

    Záznam, který nevidím ihned po dokončení letu je v podstatě bezcenný. Do výstřelu jsem přidal 1% na výchylce výškovky a potřebuji vidět, jak se to projevilo třeba na zrychlení. Po dokončení letu sedám na židli, koukám na tablet, projíždím záznam, přemýšlím (nic nevymyslím; smích), porovnávám pocity z chování letadla bez 1%, dělám si poznámky. Jinak se dál nedostanu. Studovat doma 1,5 hod záznamy? Hmmm netuším k čemu by mi to bylo. Asi to bude již postupujícím Alzheimerem a Vy mladší to zvládáte bez problémů (mrkanec).

    SW od familie bauer, znám, občas používám. No, lepší než nic. Jeti mají super HW, jeden z nejlepších SW ve vysílači jaký jsem kdy viděl, dostupná a dobrá telemetrie, neexistuje pořádný nástroj na analýzu dat…katastrofa. To je ale už OT.

    Ostatně slíbil jsem, že do roka a do dne napíšu své zkušenosti s DC-16. Mňo, zažili jsme toho spolu dost, uvidíme.

    P.S. Jo hele ještě F3B výstřel. Nějak se nám nedařilo a nebyli jsme schopni s Vítkem Moravcem vyloudit větší G než 28. Věřím, že ve větším větru se správně seřízeným letadlem je 40G bez problémů reálných.

  • Marek Vrzák

    …:-D 😀 😀 jo, jo tady je holt vidět, že soutěžní a rekreační-„kochací“ vyhodnocování telemtrických dat se diametrálně liší jak ve způsobu, tak v času vyhodnocování 😀 😀

    P.S. btw kolik letových hodin +- už má Romane tvoje DC-16ka odslouženo ?

  • Re: Marek Vrzák
    6.10.2013 at 21:34

    Hmmm, dobrá otázka. Nikdy mne nenapadlo to počítat. Kouknul jsem do jednoho modelu; 87hodin. Do druhého 81hodin. Do dalších se raději nedívám. Jsou to jenom čísla, které o ničem nesvědčí. Bylo to třeba jenom zapnuté na stole (mrkanec).