RC simulátor (doplněno)

Jezdit na kole v přítmí nějakého sklepa plného zpocených cyklistů nebo navoněných cyklistek mi nic neříká. Není nad projížďku na celopéru v překrásné krajině Rychlebských stezek. Podobný názor jsem měl na RC simulátory. Trénovat F3B na simulátoru je opravdu k ničemu.

P1030918xMusím se přiznat, že svůj názor na RC simulátory jsem nucen popravit. Celou zimu jsem trpěl absťákem a jistě mi dáte za pravdu, že moc toho venku nalítat letos nešlo. Chodil jsem tedy aspoň do parku poletovat s Sbachem od RCFactory (mimochodem fantastické letadýlko) a občas se objevil i s Clikem Evo v tělocvičně. Na první pohled bylo zřejmé, že naši F3P reprezentaci v dohledné době neohrozím (můj první let v tělocvičně).

Blbnutí s gumáky a halolety nebylo ovšem pro srandu králíkům. Chtěl jsem se naučit lítat se směrovkou a dostat do krve lepší orientaci ve 3D. Jak jsem psal, počasí katastrofální a možností lítat co bys na prstech jedné ruky spočítal. Pošilhával jsem neustále po nějakém RC simulátoru.

Zkrátím to. Nakonec jsem skončil u Aerofly v5. Jsem opravdu příjemně překvapený! Máte možnost změnit cokoliv včetně aerodynamických vlastností modelu. Model si můžete progamovat přímo ve vysílači nebo v PC; Vaše volba. První co přišlo na řadu byly hrátky s těžištěm. Chování modelů je pro mne velice realistické.

Připojení Jeti DC-16 k simulátoru je otázkou pár vteřin; tedy pokud použijete satelitní přijímač Jeti Rsat s PPM výstupem. S PC jste potom spojení bezdrátově, což je docela frajeřina. Nejlevnější řešení to asi není, ale Rsat mi zbyl z JetiBoxu Pro, který je stejně jako FlightMonitor asi odsouzen k zániku (usuzuji z nezměrného úsilí o podporu těchto dvou produktů ze strany JETI).

P1030919x

USB dongle (klíč) a páskou přilepený Jeti Rsat2

…a tak poletuji s akrobaty na teplé Floridě (v teplé židli svého kutlochu) a učím se nožáky. Při započtení virtuálně rozmázlých modelů o runway je takový RC simulátor vlastně úplně zadarmo již během první půl hodiny.

P.S. Do toho sklepa na Spinning mě ale opravdu nedostanete. Není nad vosu v kraťasech. Ještě jednou Veselé Velikonoce.

Doplněno 21:30

Dokonalého na této planetě není vůbec nic! Jelikož jsem známý vrtal a akrobatický CAP 232 (F3A?) mi nedělal dostatečně ostré lopasy, tak jsem si řekl, že mu pomohu Flaperony. Chyba lávky. Vše ve vysílači (DC-16) zprogramováno EL->AIL, v Channel Setup (advanced) se vše hýbe korektně, ale na vlastním modelu křidýlka současně nahoru/dolů nedostanete. Zde jsem se dočetl, že výrobce preferuje mantáky co s tím lítají s joystickem a tuto funkcionalitu vypustili! Neuvěřitelné, co byste také chtěli za 6 klacků (5990,-), že ano?!

Naštěstí jsou chytří panáčci (zdravím Kadaň!), co to vyřešili (editace souboru *.tmd). Otázkou ovšem je do jaké míry potom celý fyzikální model odpovídá nastavení. Zkouším SnapFlapy (EL->FL, EL->AIL) na nějakém předpotopním F3B/F3F a taky to nejede. Vyzkouším tedy rovněž úpravu konfiguračních souborů. Zlatej naviják, omrzlé prsty a sníh do ksichtu, tam vše ještě funguje jak má (mrkanec).

 

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

5 comments to RC simulátor (doplněno)

  • Sokol

    Krasa, co? Ja po nem taky silham, po financnim odtucneni behem letosni zimy jsem radeji vzal Phoenixe. Ale po pravde, AFDL je o level vyse 🙂
    Za 14 dni budu zpatky, uz ted se tesim na ledem obalenej navijak a ztuhle prsty na packach :-):-)

  • Já jsem s Aerofly 5 celkem spokojený. Oproti AFPD je to určitě obrovský krok kupředu, bohužel i za cenu potřeby náležitě výkonnějšího železa pro 4D scenérie. Na dlouhé zimní a jarní večery pohodový společník 😉

  • Romane, zkoušel jsi Crrcsim?
    Neříkám, že je to něco extra a těm moderním komerčním se zejména po grafické stránce nevyrovná, ale má pár výhod:
    – je zdarma
    – kvalitní fyzikální model pro větroně
    – běží na Windows/MAC/Linux
    – a hlavně má vestavěný F3F mód, takže se dá lítat se zvoněním a měřením času

    Osobně jsem taky simulátory nikdy moc nemusel, ale tuhle zimu jsem si do Crrcsim nahrál pár alpských svahů a nějaká F3F/B éra a docela mě to bavilo. To měření času tomu dodá úplně jiný rozměr.

  • Kluci díky za komentáře. Už lehce chaoticky zvládám nožák. Jakmile se na konci srpna oteplí alespoň na 10°C zkusím to i na živo.

  • Luboslav

    Zdravim, ak chcete vyskusajte aj free simulator svahoveho lietania PicaSim
    http://www.rowlhouse.co.uk/PicaSim/index.html
    Je to celkom podarene z vela nastaveniami. Je tu aj Race mode s bazami a stopkami.
    Na to ze je to free celkom slusne.