F3J VooDoo

Doma na stole mám pěkně poskládané maňásky v šatičkách jednotlivých F3J týmů, které musí naše Pampeliškářská elita porazit na ME F3J ve Slovinsku. Všechny konkurenty jsem už několikrát důkladně propíchnul a vyslovil na jejich adresu nepěkné věci. Určitě to pomůže.

Pokud se Vám nechce doma sestavovat pimprlové divadlo, tak aspoň držte našim palce. Za odkaz a upozornění děkuji Petrovi Cejnarovi.

P.S. V Bulletinu2 čtu ustanovení o anti-dopingové kontrole. Vzpomněl jsem si na zvěsti o těch nejlepších F3B pilotech, jak něco před závody „šňupou“. Kdo ví, jak má Pavel Marek zajištěnou anti-dopingovou kontrolu na MČR F3B za 14 dní v Mladé Boleslavi. Svět se definitivně posr….l!

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

32 comments to F3J VooDoo

  • thr

    On se k F5J právě v souvislosti s problémy F3J třeba na RCG vyjadřuje i Joe Wurts, o jehož kompetenci k (nejen) F3J jistě pochybovat nebudeš 🙂 Takže to bez souvislosti není…

    Díky za upřesnění k výškoměru.

    Já ti naopak vysvětlím tu informaci o výšce – pilot ji nemá, ale to ani vadit nebude. V bodování jde totiž o to, letět z co nejmenší výšky, nikoli o to, trefit se co nejpřesněji na 200m.

    Ad ty drby o zapínání motoru – tohle je spíš na osobní debatu 🙂

  • Tomáši,
    abych to upřesnil. Já o kompetenci ani Joea ani nikoho z Vás nepochybuji. Jak bych mohl?! Já o F3J a natož o F5J nevím vůbec nic a nemám problém to přiznat. Mě pouze zajímá, jak měříte výšku.

    Vaše mlčení je výmluvné. Nemohu uvěřit, že problém přesnosti a spolehlivosti měření výšky nikdo z průkopníků F5J neřešil. Tady mi něco nesedí.

  • thr

    Ale jo, řeší se to – viděl jsem nějaká docela vtipně řešená kalibrační zařízení, třeba sloupec vody definované výšky atd. Otázka, ve které mám své pochybnosti také, je to, zda to bude stačit.
    Můj názor je, že to bude OK pár let, dokud to bude na té řekněme „neoficiální úrovni“, to budou typické rozdíly mezi soutěžícími dost velké na to, aby nepřesnosti měření nehrály roli. Pochybnosti mám ale k dění za pár let v případě, že by se do toho ve větším počtu pustili borci z F3J a začali tlačit výšky do minima – pak se to samozřejmě zahustí a problémy mohou sílit.
    Jinak mezi průkopníky F5J jsou třeba i finalisté debatovaného ME F3J Gallizia a Truffo z Itálie – ta vazba mezi F3J a F5J je skutečně nesporná.
    Navíc je velmi pravděpodobné, že F5J s výškoměrem bude pro piloty z F3J další možností tréningu, které budou využívat – v tomto ohledu v rozvoj docela věřím.
    Jak jsem psal – vyčkej, jakmile dorazí letadlo, tak přijedu na RCVN v Poříčí (možná už říjen, listopad pak zcela jistě) a tam ti výškoměr F5J předvedu reálně „naživo“ (asi v nějakém malém RCEK, ale to na fukci nic měnit nebude).

  • …sice nevím, jak na louce za Poříčím poznám, jak dobře nebo špatně je zkalibrovaný onen výškoměr, ale určitě přijeď. Rád si poslechnu něco o elektrách, jednou tam určitě zase skončím.

  • thr

    O kalibraci se nedozvíš nic 🙂 Mám na mysli tu názornou ukázku rychlého vyhodnocení „FAI výšky“ atd. – prostě jak má vypadat letová úloha. Jen to bude pouze s malým letadlem, já budu mít jen jedno „velké letadlo“ a k němu dva trupy a rozhodně nebudu přímo na place prohazovat motýla, prostě to bude v zimě větroň a od jara zas elektra 🙂

  • Marko

    K presnosti merania výšky a času:
    – pri reakčnej dobe normálneho časomerača 0,3 s a pri dĺžke vleku 3 s je relatívna chyba merania 10%
    – pri presnosti merania výšky 0,5 m je pri vypínacej výške 150 m relatívna chyba 0,3 %

    Všetky výškomery RC-A2 ( http://rc-electronics.org/ ) sú pred expedíciou testované v profi barokomore.
    Kontrolné meranie na sérii 24 výškomerov v modeli F5J:
    V rozsahu 0-200 metov bola vypočítaná výška v rozpätí +/- 0,2 metra okolo strednej hodnoty….

  • Marko

    Pocet pilotov na F5J FAI sutaziach toto leto na Slovensku:
    Trnava. 22
    Dubnica: 21
    Holíč: 27

    Viac info: http://f5jfun.com/web/news.php
    http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1137247&page=89

  • Ahoj Marko,
    díky. Konečně vím o čem je řeč.

    -parametry, které zmiňuješ jsou doslova z říše snů, před výrobcem smekám a gratuluji mu
    -zajímavá poznámka o střední hodnotě
    -výrobce na stránkách uvádí několik typů A2 a i A3
    -je škoda, že tebou zmiňované fantastické parametry nemá na webu hodně tlustým písmem, já tedy o nějaké přesnosti nebo rozlišení vlastního výškoměru nenašel jediné slovo (pouze „Displayed altitude resolution 1 meter, 1 yard or 1 foot“)
    -nikde žádná cena, udělal bych si přibližný obrázek o použitém tlakovém čidlu
    -když bude F5J pilot chytře startovat a zoomovat po uplynutí 10s „ochranného intervalu“, tak při max. vzorkovací frekvenci 0,3sec (víc to asi neumí?) bude při rychlosti 15m/s (odhaduji, myslím že to může být mnohem víc) klidně rozdíl ve výšce 5m
    -moje štěstí, že jsem ukončil výrobu LOLO5 a o LOLO6 se raději pokoušet ani nebudu

  • Marko

    -A2-basic 75 EUR
    -A3-pro 130 EUR (to je výškomerný modul aj s vysielačom na 433 MHz)
    Tlakové čidlo je u všetkých RC-electronics výškomerov je rovnaké.

  • palo47svk

    Marko napísal:
    Kontrolné meranie na sérii 24 výškomerov v modeli F5J:
    V rozsahu 0-200 metov bola vypočítaná výška v rozpätí +/- 0,2 metra okolo strednej hodnoty…
    .

    Správne má byť : … vypočítaná výška v rozpätí +/- 0,5 metra okolo strednej hodnoty
    To kontrolné meranie som robil ja a bola to séria RC-A2-basic 🙂

  • Michal V.

    Chyba casomerice nema s delkou vleku nic spolecneho. Presnost mereni je dulezita vzdy, vzhledem k vyrovnanym vysledkum. Kdyz jsou 3 soutezici v rozmezi 0,3s tak je 0,5s chyba velky problem. A je uplne jedno jetli to bude u casu 9:52,2 – 9:52,5 nebo 9:58,6 – 9:58,9

    BTW: Jak je u toho vyskomeru osetrena zmena tlaku v trupu behem letu? Vhodne umisteny „chladici deflektor“ asi dokaze udelat, v jinak uzavrenem trupu, trochu pretlak 😉

  • Díky za upřesnění Palo. Jednou +/-0,2 metru, podruhé +/- 0,5 metru, ok… Když jsi ty osobně prováděl ta měření, to je super. Určitě je můžeš zveřejnit(?)

    Kdo to vlastně vyrábí? Proč se ti lidé nepředstaví a neřeknou něco o sobě? Za něco se stydí?

    Ten můj předchozí příspěvěk byl myšlen bohužel dost ironicky.