Letní konec Zimní ligy (doplněno 21.4.2009)

dsc4912ss.jpg

Tak to máme za sebou. Zimní liga skončila v horkém letním počasí. Slunce pálilo a termika střídala termiku. Konečné výsledky byly tedy hlavně o přesnosti přistání. Já jsem si udělal několik výletů na hranici výšky 600 metrů a Takeshi (Furio V) mi opět dokázal, že se neustále jedná o špičkový model. Na druhé straně se mi rovněž potvrdilo, že oči už nejsou co bývaly. V těch 580 metrech jsem model ještě v pohodě viděl a spolehlivě ovládal. Nicméně představa, že jsem třeba ve dvakrát větší výšce, byla pro mne nemyslitelná. Do toho bych dnes už nešel.

Nostalgicky jsem si vzpoměl na MČR F3B 2002 v Holíči (koukám, že článek má titulek Ždánice, jo chybka se vloudí) před téměř sedmi lety. Tam jsem s Karkulákem (BigSting od Vaška Vojtíška) letěl po kuli dolů z 1000 metrů. No řeknu Vám lidi, byl jsem blázen… Včera jsem v těch 580 metrech vyvalil brzdy a pomalu sestupoval dolů. Nevím, zda to nazvat moudrostí a rozvahou nebo senilitou. Pravda bude někde napůl; jako vždy.

Pokud se Vám nechce číst celý článek z roku 2002, tak zde dávám pouze krátký úryvek.

Bylo „to“ tam hned napoprvé! Během asi 7 minut jsem byl jen tečka pod mrakem. Začínal jsem mít problémy s kontrolou modelu. V těchto okamžicích nesmíte ani mrknout vedle, protože jinak model už nemusíte nikdy spatřit. Mnozí z Vás tu zkušenost jistě mají, především Pampeliškáři, kteří létají na obrovské vzdálenosti. Na tento okamžik jsem čekal dva měsíce (co mám Petrův výškoměr). Obrovská výška (zatím jsem netušil jaká), přepnout na letový režim rychlost a „palba“ dolů. S tlukoucím srdce jsem se ptal kamarádů kolem, zda je v okolí nějaký model. „Není! Můžeš dolů!“ byla odpověď a mně už nezbylo nic jiného než přepnout do letového režimu rychlost a knipl s výškovkou zatlačit dopředu… říkal jsem si teď přijde okamžik pravdy!

Zpět k Týnci n.Sázavou a Zimní lize. Vítězem včerejšího závodu se stal Jirka Rajšner. Celkovým vítězem Ligy je opět Zdeněk Zeman, největší Pampeliškář v širokém okolí. Zdeňku gratulace! Velký dík jistě patří Karlovi Kotoučovi a Honzovi “Tejnilovi” Thienelovi, hlavním to organizátorům celé akce. Další závod Zimní ligy bude někdy v říjnu. Konečné výsledky od Honzy (XLS).

Návrh pravidel „F3J naviják“ si můžete stáhnout z webu LMK Česká Třebová. Co v návrhu postrádám, je definice výkonu baterie a navijáku. Jedná se asi o nejdůležitější komponenty při navijákovém startu a v pravidlech o tom není ani zmínka.

1 comment to Letní konec Zimní ligy (doplněno 21.4.2009)

  • mihaeul

    Verejne timto vyzyvam, aby se k navrhu pravidel vyjadril hlavne Jirka T.
    Jirko postav se tomu celem :-). A ne ze budes nalitavat bokem!!!