V časech pandemie

V časech pandemie mi věrné společníky dělali můj Sonix E a Pike Dynamic. Dvě baterky do kapsy, vysílač, letadlo, na začátku (březen) pár rukavic, čepici a vzhůru na letiště. Musím pochválit především Sonixe. Zatímco ve větrném počasí byla většina lidiček zalezlá doma, já si vybíral právě tento čas. Na letišti nikde nikdo! A musím konstatovat, že s F3B modelem s vrtulí jsem si to opravdu užíval. Na jednu baterku (4s/2300mAh) jsem byl schopen být ve vzduchu i jeden a půl hodiny. Který mrak nebo kout oblohy jsem si vybral, tam jsem letěl, vichr/nevichr. Myslím si, že pro pokročilejší rekreační piloty neexistuje nic lepšího než elektro verze F3B modelu.

Je to rozumně velké (cca 3m), složené se to vejde bez problémů do auta a přesto to ve větší vzdálenosti pořád vidíte. Je to rozumně těžké (2300g) a přesto jste schopni využít každý náznak termiky. Je to pevné jak skála, pokud se rozhodnete, že to pošlete dolů z x-stovek metrů po kouli dolů, tak to prostě uděláte. Je to hodné jak školní model, za ty roky se mi to nepodařilo uvrtat. Napadá Vás, co by se dalo takovému modelu vytknout?

Sonix E. Vašek Vojtíšek mezitím nelenil a „nazelenil“ nový kousek, Scouta F3B/F3F! Už jsem na „čekačce“. Bude zase nová hračka (mrkanec)

U Sonixe jsem v poslední době řešil několik věcí. Nelíbil se mi tvar kužele a tak jsem si na 3D tiskárně vytiskl nový. Mimochodem, 3D tiskárna je boží věc. Netušil jsem v čem všem mi může pomoct. Jsem ze svého Průši Mini nadšený už několik měsíců. Pouze se člověk musel naučit trochu kreslit ve 3D CAD-u, ale beru to jako prevenci stařecké demence (vykulené voči).

Na trámec od Pohodaletu jsem si nalepil nový kužel (PETG) vytisknutý na 3D tiskárně. Lepší je ho přilepit UHU Acrylitem než nějakým „pětiminuťákem“. V místě ohybu O-kroužku jsem vypiloval kulatým pilníkem žlábky. O-kroužek je na trámci krásně vedený. Mimochodem O-kroužky koupíte třeba zde. Asi nejlepší je volba materiálu EPDM. Na Sonixu mám 30×1,5mm.

Mezi kuželem a trupem nechte dostatečnou mezeru na tloušťku O-kroužku. Pokud tak neučiníte, nejspíše ho při prvním sklouznutí z trámce kužel přeřízne.

Výchylky na Sonixu jsem kontroloval pomocí magnetických výchylkoměrů (3D tisk). Velice pohodlná práce na rozdíl třeba od „šuplery“.

Výchylkoměr

Dráty fixující kabinu v trupu se mi podařilo ohnout a potom jsem je již nebyl schopen donutit, aby pevně pružily. Nakonec mi jeden z nich prasknul. Vytiskl jsem si tedy nové zámky. 3D tisk lze krásně lepit vteřiňákem. K vykoutování a zpevnění CA lepidla používám obyčejnou jedlou sodu do kuchyně.

Když 3D tisk, tak proč ne krásná praktická brousítka. Radost s nimi pracovat.

Můj nový pomocník-Průša Mini. Původně jsem si myslel, že 3D tisk je na vytváření infantilních figurek z akčních seriálů; hluboký omyl. Zrovna dnes jsem pomocí tiskárny vyřešil letitý problém na svém skládacím kole Strida, jupíííí…

Doufám, že v tom divném Korona čase jste také nelenili a něco zelenili. Pochlubte se.

9 comments to V časech pandemie

  • Růži Musilová

    Jako úplný amatér si dovolím konstatovat, že mi to přiblížilo taje, se kterými se v normální literatuře nesejdu. Je to úžasné i pro modeláře, kulím jen oči a za to děkuji.Růži.

  • Marcel Š.

    Zkusím to vydržet a Průšu si nekoupit co nejdýl. Už těch koníčků a vychytávek mám moc 🙂
    Jinak respekt před tvým zápalem a dotahování detailů do konce!!!!!

  • TomH

    Ahoj!
    Romane pozor! Tisknutí těchto i ostatních blbinek je vysoce návykové! 🙂
    Znám z vlastní zkušenosti. A co nenajdu, musím vytvořit:
    https://www.prusaprinters.org/social/54855-th/prints
    Obzvlášť formičku na zalévání MPX konektorů do tavky používám s oblibou.
    Tom Hájek

  • Ahoj Tome,
    naprostý souhlas. I ten zámek na Graupneří konektory je super!

  • Marceli,
    to musíš mít(smích)! Tisknou se na tom krásné háčky do koupelny. Manželka Tě pochválí…

    Už někdy před dvěma lety jsem měl myš na tlačítku objednat Průšu, ale zrazovala mne ta velikost „dospělého“ modelu. Nemám to kam dát. Průša Mini je přesně to co jsem chtěl. Pokud se nechystáš naučit se aspoň základy kreslení v 3D CAD-u, tak to nekupuj. Bez toho je 3D tiskárna k ničemu. Být odkázaný na to co vytvoří jiní je nesmysl.

  • mihaeul

    Pekny, uz tve 3D vytisky pouzivam.
    Me se „pandemie“ dotkla tim, ze mimo rousky a vice prace se pro me nic nezmenilo.
    Takze toho casu na litani je porad stejne malo nebo jeste min :-/
    Na tvoji posledni otazku „Co by se dalo takovemu modelu vytknout“ mam urcite odpoved.
    Start na navijaku tomu chybi :-))))
    A nebo uz jsi zkousel s vrtuli startovat i na navijaku ?¨
    Vazne, az me bude tolik, ze uz se nebudu moc hybat, urcite sahnu po necem s vrtuli a elektrokole.
    Ale znam kluka, ktery se prave diky tomu ze leta na navijaku F3B a tim padem se aktivne pohybuje, drzi ve velmi dobre fyzicke kondici. A to ho dle jeho slov drzi stale nad vodou i v ne zrovna pohodlnem zdravotnim stavu, ktery ho jiste jinak nemile suzuje.
    Takze vrtule, jako nabor do domova duchodcu dobry… :-))))))
    Tak se tesim na tve dalsi inspirativni zlepsovaky z tiskarny.

  • Franta

    Hele, nerejpej do dědků…. Naviják je stále parádní věc, ale i elektrika má něco do sebe. Lejdinku na vrtulku jsem půjčil z jednoduchého důvodu. Zlenivěl jsem při hledání termiky, vždyť místo hledání je tak snadné kopnout do vrtule. Kopyto na B-E mám hotové, jen se mi do zaformování nechce.
    Zatím se pilně věnuji REZkám a start na gumě je ale slabý odvar navijáku.
    Kdysi jsem něco kreslil v CADU ( od Rolfa) ale němčinu pro kreslení jsem nezvládl. Teď bych si to rád zopakoval, ale nevím, jak se k 3D CADU snadno dostat. Naši mladíci mě od začátku března neuměli namalovat plánek (dodal jsem jim tužkou namalovanou REZku).
    7.června jsou na Mělníce REZky a už se tam těším. Z tiskárny ale mám od Marcela ze Zlína parádní váhu na modely (včetně zjištění těžiště) a pilně ji využívám. Ale s tiskárnou zatím nepočítám.

  • JiriB

    Tvůj příspěvek o modelaření „v čase pandemie“ mě hooodně potěšil….
    Uprostřed „krize“ jsem „oslavil kulatiny“, zřejmě poslední přijatelné a … dárek je Průša mini, resp. zatím jen cetifikát s dodáním v červenci… 🙂 … a také jsem intenzivně přemýšlel, jakým modelem do termiky si „udělat radost“. Na bezvětří a slabý vítr mám házedlo (jednoho z posledních Conceptů 4 od f3k.cz) a moc se mi to líbí, to vykružování bublinek je opravdu relax. Ale co do větru ? Tam si to s házedlem vůbec neúžívám jako zkušení závodníci a … nějaký speciál F5J se mi nejevil vhodný. Možná nějaký současný i do větru ano, ale co jsem viděl na soutěžích, tak „couvačka“… a tak jsem začal „hledat“ f3béčka s motorem….no, dopadlo to tak, že mám u Radka Munzara objednán Vikos, cosi mezi F3B a F3F. Konzultoval jsem to s uživateli a prý to „krouží“ a „letí“, tak jak píšeš. Samo, cena také hraje „roli“ a protože je to poněkud starší konstrukce, tak osazování není jako „lepit loď v lahvi“… t.zn. jsem moc rád, že se mé úvahy potkaly s tebou popsanou realitou….diky, J.
    Pozn. … 3D CAD mě „žíví“ od dob, kdy po revoluci „přišel“, t.zn. kdyby někdo potřeboval něco menšího „stvořit“, ozvěte se přes Lomcováka …..

  • Na kulatiny éro a 3D tiskárna, super dárečky. K Průšovi si objednej i podložku s texturou (práškový PEI). Na PETG to je mnohem lepší než hladká. Výtisky jdou krásně odloupnout.