Hořická Trubka (doplněno 16.8.2010)

Odvolávám, co jsem odvolal, slibuji co jsem slíbil (nebo jak to bylo?). Hořická Trubka se bude konat tak jak je to uvedeno v propozicích. Tzn. již tento víkend je na Hořickém letišti letošní jediná a největší česká F3B bitka. Tak rozhodl ředitel soutěže-Michal „Mihaeul“ Behenský.

Při pondělním ránu mohu volně navázat na předchozí odstavec. Počasí nakonec opravdu nebylo tak tragické, jak by možná mohlo vyplývat z mnoha předpovědí. Většina kbelíků vody se vyklopila přes noc a přes den bylo vlastně pěkně.

V sobotu jsme sice kvůli nízké oblačnosti začali až kolem 11:00 hodiny, ale potom jsme lítali až do pozdního podvečera. Ostatní dojmy shrnu opět pouze telegraficky v bodech, na romány nějak není „morál“.

  • Pokud začnu u sebe, tak mne zradila technika, od které jsem to čekal nejméně. Na druhé straně letošní rok tomu létání opravdu moc nedávám. Zase bude líp…
  • Těch co zradila technika bylo poměrně hodně. „Spouštěčem“ problémů byl dost často i silnější polední vítr v neděli. Pokud tedy můžeme vítr o rychlosti kolem 7-8m/s nazvat silnějším. Můj názor je, že pro dobrého F3B pilota a model, vítr na hranici 15m/s je pořád bezproblematický.
  • Je dobře, že se sešlo docela hodně lidí-28. Na druhé straně se asi není co divit. Byl to jediný letošní závod F3B u nás (nepočítám F3B Eurotour Brno/Jeseník).
  • Přijeli i kluci z Polska.
  • Na prvních dvou místech se nic překvapujícího neodehrálo. Honza Stonavský a Petr Fusek; jak říkám nic nového. Freestyler chodí opravdu pěkně a v rukou těch dvou je těžké tomu nějak konkurovat.
  • Překvapením je třetí místo Zdeňka Ješiny. Je vidět, že Ješinovic jdou do sebe. Lví podíl na tom má i nový stroj Vampir, který sleduji již od začátku této sezony. Zdenál má po letech opravdu špičkové, konkurence schopné letadlo.
  • …předchozí slova potvrzuje i čtvrté místo syna, Zdeňka Ješiny mladšího. Lítal opravdu výborně.
  • Nebyl bych to já, kdybych si lehce nerýpnul. Pokud mluvím o Freestyleru a Vampiru, tak jediné co není pozitivní, že to nejsou česká letadla není letadlo české, ale letadla německá letadlo německé (i když vyráběná vyráběné v Česku).

Předchozí vyjádření o „německém“ Vampiru mohu s radostí opravit. Ano, použitý profil je od Dirka Pfluga (Německo), ale jinak kompletní návrh a realizace modelu letadla je čistě a jenom česká práce. Hlavně Zdeněk Ješina mladší na návrhu letadla v CADu strávil stovky hodin. Za nepřesnost se tedy omlouvám. Věřím, že to Ješinovic muselo naštvat.

  • Michal Behenský byl letos jediný, kdo měl tu odvahu a uspořádal F3B závod. To co vše za tím stojí, mohou docenit pouze ti, kteří někdy něco podobného zkoušeli. Neskutečné práce a hromada starostí komplikovaných letošními rozmary počasí. Pokud k tomu připočteme chorobnou snahu Michala, každému vyhovět a nikomu neublížit, tak je s podivem, že jeho duševní zdraví je zatím v normálu.
  • Samozřejmě, startovní čáru měl na starosti Jarda „Hroch“ Hlávko. Profesionální výkon, ostatně od něj nikdo nic jiného již neočekává. Jardo díky za navigaci, jinak bych byl v řepě ještě dnes.
  • Angličani říkají „last but not least“, volně přeloženo „sic nakonec, ale neméně důležité“. Sponzoři. Zde bych ocenil Jirku Tůmu (www.jitom.com). Věnoval do soutěže čtyři (nebo pět?) slevových kupónů na produkci svých letadel. Každý na 30% ceny modelu. Je to poměrně dost peněz. Smekám klobouk Jirko!
  • Mimochodem. Pěkné gesto udělal Petr Fusek, když svůj kupón (vyhrál ho v tombole) věnoval Jakubovi Vlčkovi. Ten již jeden kupon z tomboly měl. Sleva 60% na takovou Extasy, to není vůbec k zahození.
  • Díky určitě patří i dalším sponzorům. Zdeněk Ješina (www.f3b.cz) věnoval kompletní sestavu Duplex a několik silonů, Patrik Dworschak (www.hobbyteam.cz) hromadu Graupner nabíječek a dalšího materiálu. Patrik rovněž zprostředkoval zapůjčení elektrocentrály od firmy BG Technik (www.bgtechnik.cz).
  • Marcel Králik sponzoroval uzeniny a Vašek Vojtíšek (www.f3x.eu) dva sudy piva. Nebýt těch dvou, tak nevím, nevím.
  • Pavel Marek a „jeho“ Sapho (www.sapho.cz) věnoval sprchu. Byla určena pro největšího špindíru. Skončila myslím ve správných rukou. Mám ji doma.
  • Snad jsem na nic nezapoměl.
  • Eeeeh, zapoměl! Velký dík určitě patří i Svazu modelářů České Republiky za dotaci. Každá koruna se počítá.

…a toto je již mimo téma F3B. Na hořickém letišti jsem mluvil i s Pavlem „Bekrem“ Krištofem. Nejlepším to českým pampeliškářem na letošním MS F3J ve Francii. Bavili jsme se o současném českém F3J. Zhodnotil bych to asi slovy „Soumrak F3J v Čechách“.

Pár obrázků z Hořické Trubky na webu LMK Hořice.  Obrázky na www.bretamodel.cz. Výsledky PDF.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

11 comments to Hořická Trubka (doplněno 16.8.2010)

  • mihaeul

    Zdravim vsechny F3B bojovniky. Velke problemy s neprizni osudu odpadly stejne rychle jako opadla voda. Je vas prihlaseno 31 – tak bojovanky muzou zacit.
    Mihaeul

  • Honza

    Vemte si holínky, o víkendu má zase pořádně lít.

  • Vlada

    Podle všech map a předpovědí /8/ ,které jsem si teď našel, tak pojedeme asi do Hořic zbytečně.

  • Čau Láďo,
    moc bych to neřešil. F3B závod nelze odložit jak nákup v Penny Marketu. Kup Švédskou Mineralwasser, já Tě rád uvidím, pokecáme. Neříkej mi, že na závody jezdíš kvůli lítání?!

    Mimochodem, WindGuru mi třeba takovou tragédii pro víkend nedává. Jedině, že bychom cinkli třeba Grebeníčkovi. On přeci umí poručit větru dešti.

  • Má to i svou výhodu, pokud bude pod mrakem, tak nevletím na rychlosti do sluníčka a tím pádem nebudu pro okolí nebezpečný… Mám Ferdíka naloženýho a spěchám na TRUBKU. Čauves Franta

  • mihaeul

    No, kdybych se dnes mel ridit podle predpovedi, tak na litisti v Horicich v podstate presne bylo to, co predpovedeli na Romanem zminenem WindGuru.
    Zvonici uz se na vas vsechny tesej, jak budete zase litat – tak koukejte prijet, kdyz uz tady kvuli tomu delame takove manevry!

    Mihaeul

  • makyk

    Koukejte všichni přijet, jsme v Hořicích, počasí je OK, dnes přijede pivo, vepřová kýta ( 2x ) je již nachystaná.

  • mihaeul

    Tak uz se toci pifo, limo – od rana ani kapka z mraku. Kluci uz tu litaji a je krasne polojasno.
    At nam to vydrzi.

  • mihaeul

    Chtel bych moc podekovat za dotace na letosni HoTube 2010:

    Jaroslav Hlavko (Hroch) – obetoval svuj cas a um na ukor poradani souteze
    Marcel Kralik (Krkovicka) – dodal veskere uzeniny (parky, kyty)
    Vaclav Vojtisek (Vaklaf) – zaplatil 2sudy piva

    Samozrejme vsem sponzorum:

    firme Hobbyteam – Patriku Dvorakovi
    firme JETI a Zdenku Jesinovi
    firme JiTOM a Jirkovi Tumovi
    firme BG technik

    A v neposledni rade za podporu a vzdy cenne rady Romana Vojtecha.

    Diky
    Mihaeul

  • Dekuji za nádhernou soutez! Pocasi perfektne akcní, spickovy tym organizatoru. Krasne jsem si to uzil…..
    Mozna to sem nepatri, ale kratka rekapitulace me akvizice. Letosek byl VELIKOU OSTUDOU A SELHÁNÍM nejen trenéra, ale vsech pilotu kteri by byli schopni udelat dalsi zavody, protoze v republičce kde leta 30 pilotu by to melo byt alespon 3-5x tolik! Proto zde verejne apeluji na vsechny kdoz jsou organizacne schopni, aby se pokusili jedny zavody udelat!!! Vsichni kdoz jste s touto kategorii zacinali před lety byste NIKDY nezacali bez zavodu v CR ! Pochybuju o tom, ze byste rovnou vyrazili na zahranicní soutěže! Vsichni za ni mate castecnou spoluzodpovednost, tak se koukejte snazit at nam neupadá! 🙂 Clovek nesmí jen brát, ale i davat hoši!

    Dle domluvy s organizatory jsou na rok 2010 na 90% domluvene tyto souteze.
    Horická trubka – Miguel Behenský
    Hradec Kralové – Martin Ráliš
    Mladá Boleslav – já, toto bych chtel opet pojmout jako republiku na 3 dny a noci 🙂

    Kdo se vsak zatím zdráhá nebo se nevyjadril ale jiste má potencial na organizaci
    Ustí nad Orlicí – Ascot tým a spol
    Zlín – Lady tým a spol
    Ustí nad Labem – Jitom tým a spol
    Borovnička – Borovnička tým a spol
    Chrudim – Vampire tým a spol

    a jiste i dalsí

    Tak asi takto :-)))))
    pavel

  • Pokud se týká Pavlova apelu na více soutěží F3B pro příští rok, musím se připojit. Bohužel má pravdu. Mlčící většina stojí opodál a čeká co udělají ti druzí. Pravdu má i v tom, že Jarda Tříska v poslední době opravdu moc neprožívá to své trenérství. Třeba by nebylo od věci, kdyby to předal Pavlovi, ten zkušenosti má a je dostatečně aktivní.

    Pokud budete někdo chtít pomoci s organizací soutěže, tak mi dejte vědět. Klidně budu dělat startéra nebo pomohu jinak, aby se z toho Hroch nezbláznil. Oušťáci společně s Litomyšlí by opravdu mohli něco udělat.

    Bez soutěží je to cesta do pekel.

    P.S. „Vsichni kdoz jste s touto kategorii zacinali před lety byste NIKDY nezacali bez zavodu v CR!“ Já jsem byl ovšem černá ovce. Moje první F3B závody byly ve Švýcarsku/Luzernu, ale ze mě si příklad určitě neberte (úsměv).