Kohezivní páska

Shodou okolností jsem narazil na pásku, která má velice zajímavé vlastnosti. Jedná se v podstatě o pružné obinadlo, které se ovšem „zakusuje“ samo do sebe tzn. nemusíte ho nijak fixovat háčky či lepící páskou. Je to tzv. kohezivní páska. Na pásce není žádné lepidlo. Použil jsem ji například na stažení svazků kabelů u svého elektro Scoutu. Páska je lehoučká a zatím drží perfektně.

Kohezivní páska použitá na stažení svazku kabelů

Napadá mne, jak by fungovala třeba na nouzovou opravu trupu; stáhnout páskou a prosytit vteřiňákem. Následně obrousit nebo jenom strhnout…? Vyzkoušíme. Pásku mají nyní v Lidlu za 40,- kaček. Originál(?) vyrábí 3M a jmenuje 3M Coban elastické obinadlo. Pro fixaci kabelů (nebo i bovdenů u kola atd.) používám od 3M i oboustranný suchý zip, ale kohezivní páska se mi jeví jako mnohem lepší. Uvidím, jak bude fungovat třeba za půl roku.

Kohezivní páska (Lidl)

3M suchý zip. Z jedné strany chlupy, z druhé háčky (hmmm, spíše hříbky). Také lze použít na stažení svazku kabelů.

6 comments to Kohezivní páska

  • Dalibor

    Co takhle misto oblemcani kabelu paskou, ty kabely udelat na miru??

  • Páska nemá žádné lepidlo tzn. nic neoblemcá. Je otázkou, zda zkrácení kabelů u reglu, proudového čidla, výškoměru, telemetrie atd. je výhrou. Při změně konfigurace či použití v jiném letadle mohu zjistit, že budu muset vyrábět prodlužovačky.

  • Pavel

    Romane díky za nápad. Pásku znám, ale toto mne nenapadlo : – )

  • Není zač. Uvidíme, jak to bude držet po delší době.

  • Milan Chalupník

    Včera jsem se stavil ve Strašnickém Lídlu (V Korytech) a měli tam 3 metry té spodní 3M neelastické pásky za 49,-, takže co Lídl, to jiná nabídka. Na umravnění kabeláže bez potřeby fixace k trupu je to dobrý nápad.

  • Milane, koupíš to i v lékárně.