Ložisko kladky

V zimě toho člověk moc na špagátu nenalítá a tak je dobré se postarat o některé drobnosti. V sezoně bude potom vše fungovat jak se patří. Například takové ložisko u kladky roky leží ve vodě, ve sněhu, potom kladku mrsknu do bedny a celé dny případně týdny se o ni nestarám. Že bych ji nechal třeba aspoň vyschnout? Ani náhodou. Ono takové přidřené ložisko na kladce, dovede nadělat hodně velké problémy.

Jedno z ložisek bylo již hlučnější a tak jsem se odhodlal k jejich kontrole a ouha! Moc vazelíny tam nebylo. Stačí tedy odloupat těsnění, doplnit vazelínu a myslím si, že zase nějakou sezonu bude kláda spolehlivě sloužit.

P.S. Přemýšlím o možných souvislostech s použitím většího množství vazelíny. Jako ochrana proti vodě; dobré. Možnost tužšího chodu kladky; špatné. Určitě je dobré použít vazelínu rozumné viskozity. Praxe ukáže jaký kompromis zvolit, ale chrastící suché ložisko určitě není ta správná varianta.

5 comments to Ložisko kladky

  • miaheul

    Ahoj Romane
    – no ze ti vrze kladka uz jsem ti rikal od jara 2015 🙂
    – tu posledni fotku napchaneho loziska vazkou vazelinou ani nikomu neukazuj, jen ji pekne zase vic jak pulku uber, jinak na loziska s vysokymi otackami se doporucuje cca 10-25% prostoru loziskove drahy (chapej obvodu loziska)
    – predpokladam ze jsi tam narval nejakou co se dava na loziska na kola – tzn. s keramikou a pomalobezna
    – poslu te za odborniky na lubrikanty
    Vis jak jsem dopadl ja pred lety u prvni vymeny naplne lozisek u navijaku :-)))

  • Mňo uvidíme. Jak si dopadl se stříkáním „ředidla“ WD40 do ložisek vím 🙂

  • Jan Uhlík

    Jo jo mazivo – tos tam nacpal nějakou 00? Michale, můžu mu kousek dát? – ani nebudu říkat kde jsem k ní přišel.
    To těsnění vydloubávat u vnějšího kroužku – né u vnitřního.
    Schválně jestli prubneš keramické kuličky – v Tobexu za velmi příznivý peníz. A nezapomeň se podívat kolik tam je cca vazelíny od výrobce.

  • Chlapi Vy mi dáváte,
    dal jsem tam spec. teflonovou vazelínu proti vlhkosti, ano na kola. Jestli je pomalu nebo rychloběžná nevím, ale co vím 100%, že originální rolnička s ložiskem (a vazelínou) je používaná ve skutečných letadlech v lanových rozvodech a tam bych asi o „rychloběžné“ aplikaci nemluvil. Navzdory tomu má za sebou stovky „rychloběžných“ startů v mokru, blátě a písku.

    Z toho mi plyne, že se žádná katastrofa s mou „nacpanou“ vazelínou nejspíš neodehrála. Budu kládu sledovat, abych mohl potvrdit/vyvrátit Vaše teorie.

  • mihaeul

    Honzo diky, jo funguje to. Mame ho, Roman si nabehl, dostane vazelinu do lozisek k tryskovym motorum 60ot/min.
    WD40 jsem nikdy na nic nepouzil, to byla vazelina do lozisek, ale prave spatne zvolena, kterou jsi me poradil urcite ty :-))))