Kolečkama nahoru

Všechny dobré nápady jsou většinou geniálně jednoduché. Franta „F3B děda“ Bayer mi poslal návod na otestování vůlí a tuhosti náhonů na klapky i křidýlka. Možná by to zkousla i výškovka.

„Ahoj Romane,

při seřizování klapek na nulu jsem udělal malý objev … Model jsem otočil „kolečkama“ nahoru a na klapky postavil závažíčka z balastu – kolem 100 g. Teprve potom začal seřizovat podle šablon. Tím jsem asi vymezil veškeré vakly a bylo to i poznat na rychlosti. Ono seřizovat tři klapky na jednom křídle dá zabrat.“

Já jsem to hned otestoval na Dingu i na novém Stingerovi. Na klapky jsem nakládal až 1000g. Pomohlo mi to si ujasnit hodně věcí.

4 comments to Kolečkama nahoru

  • Jakub Uli

    Ahoj,

    zajímavý nápad. Je mi jasné o co jde. Ale jakožto nováčkovi v F3F bych potřeboval více objasnit.
    Mohl byste mě někdo odkázat na článek tomuto se věnující?
    Mám Furio od bretamodel a jelikož mám opravovaný trup v místě nálitků křídel nevím kde se chytit středu pro nastvení klapek. Křidélka jsem udělal dle koncové části profilu. Stejně se mit o ale nelíbí a chtěl bych to doladit precizněji. Dle jakých šablon se správně nastavují středy klapek?

    díky za jakokoliv radu Kuba

  • Ahoj Kubo,
    nevím jaký článek máš na mysli. Myslím, že Furio mělo poměrně jednoznačné nálitky obrysů kořenového profilu křídla (u moderních F3B modelů již nálitky nenajdeš). Klapky tedy seřizuj k tomuto nálitku.

    Šablony ti nikdo z výrobců samozřejmě nedá. Franta mluví o šablonách, protože je výrobcem Roxyho (Lady atd.). Na tomto modelu dělal výše uvedené seřízení.

  • Jakub Uli

    Ahoj ještě jednou!
    Děkuji za odpověď. Je mi jasné že asi nejjednodušší způsob je podle nálitků na trupu, aleproblém je v tom,že jsem koupil model létaný s opravovaným trup,zrovna v místě kde končí křídlo, nálitky jsou tudíž dodělávané a obávám se že 2mm +/- nehrají žádnou roli,proto nevím kde se chytit. Křidélkamám udělaná dle wingletů, pokud se ale chytím s klapkami nálitků tak mezi křidélkem a klapkou habruje min.2mm a to semi nelíbí. Udělal jsem to tudíž někde mezi, samozřejměto lítá a dobře, ale chtěl bych z modelu dostat maximum a tohle je jedna z mála věcí u které si nejsem jistý.

    Kuba Uli

  • Zjisti si na webu výrobce (www.bretamodel.cz) kořenový profil, udělej si šablonu a seřizuj podle ní. Klapka a křidýlko ti nemusí sedět v případě, že bude jedno nebo druhé, případně obě, zkroucené.