„Špičkové“ aku KAN (doplněno 13.1.2011)

Trochu řeším přijímačové baterky do svých F3B košťátek. Není to jednoduchá úloha, protože místa není nazbyt a požadavky na kvalitu jsou docela vysoké; malé samovybíjení, velká kapacita, malý vnitřní odpor a samozřejmě „pidi“ rozměry. Nakonec jsem koupil KAN 1250, protože rozměr 2/3 A mi vyhovuje. Jaké bylo mé překvapení, když ani po 20 cyklu jsem z nich nevyloudil více jak 900mAh. Tak tyto „sračky“ si určitě nekupujte. Nemáte nějakou lepší volbu? Eneloopy nechci, jsou velké.

(doplněno 13.1.2011)

Na základě komentáře (viz. dole) Michala jsem provedl měření kapacity zmíněných článků podle specifikace blížící se požadavkům výrobce.

Čtyřčlánek jsem nabíjel proudem 150mA. Bohužel jemnější krok proudu mi nabíječky neumožňují (Orbit Pocketlader, PowerCube DCPM300). Výrobce požaduje 0,1C tzn. 125mA. Nabíjel jsem celkem 14 hodin a dodaná kapacita byla 1923mAh. Potud tedy nabíjení.

Z níže uvedeného obrázku můžete vidět, jak probíhalo vybíjení. První vybíjení bylo ze stavu, kdy „nějak“ nabitá sada ležela na stole blíže nespecifikovanou dobu. Vybil jsem tedy asi 800mAh. Potom jsem vše nabil zmíněným proudem 150mA a následně vybil. Vybíjení probíhalo proudem cca 1C (1,2A) na napětí 4V (1V/článek). Vybitá kapacita byla 1006Ah. Oproti nominální kapacitě (1250mAh) tedy o 20% méně. Vychází mi z toho opět jediné; šmejd!

P.S. Pokud si přečtu „Main Advatagex“ na stránkách výrobce, tak už mi zbývají jen oči v sloup…

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

43 comments to „Špičkové“ aku KAN (doplněno 13.1.2011)

  • Dzordzik

    Bohužel, asi ti nic jiného než Eneloopy nezbyde. Zkušenosti i po letech jsou s nimi zatím vynikající, jak u mě, tak u jiných: http://www.mojehobby.cz/diskuze/strom2.php?idforum=6&potec=1227440

  • tomashr

    Je otázka, jestli dnes už není lepší použít 2sLiPOL a k nim nějaký spínaný BEC. Já to létám v Surprise 15 – 2s450mAh a k tomu jednoduchý čínský UBEC a šlape to jak hodinky.
    Já vím, člověk se toho tak nějak podvědomě bojí, ale ony ty malé NiMH nejsou o moc lepší 🙁

  • No ja jsem na tom podobne, pouzivam 2/3 A tusim od GP co distribuuje Pelikan. Take se do nich nastouchne tak cca 1000-1100 a jsou to tusim 1200 mAh……no holt s tim pocitam no…predstava ze dam do sveho letadylka nejaky blaboloidni BEC je nepripustna a uprimne receno kdyz nebudes resit stitek na baterkach a zachovas se podle toho co ti ukazuje nabijecka pri cyklovani, asi nebudes mit problem ne?? Ja s nima zkousel vselijake nabijeni, velky i maly proud atd atd…no je to fakt slabota. Kdyz si vzpomenu na aku tusim Intelect ktere mely 1500 a i i kdyz na ne vsichni nadavali (rozumejte lidi co je pouzivali jako pohonne aku) ja jsem NEMEL problem a po cca 3 letech mely cca 1250 mAh ? Slehla se po nich zem
    tak asi takto
    pavel

  • Kluci,
    mockrát díky za tipy. Několik pozn.

    -Eneloopy jsou opravdu velké, nevejdou se mi tam. Vozím sebou hromadu měřáků a každý kubický milimetr je vzácný.
    -U KANu mi nevadí, že mají ani ne 1000mAh. U KANu mi vadí, že prodejce/výrobce lže. Pokud napíšou 1Ah, tak neřeknu popel, tohle mne ale vytáčí. Baterka má o 30% méně, než uvadějí. To je regulérní podvod.
    -LiPo a nějaký BEC to je jedna z cest. I když jak Píše Pavel, mám z toho strach. Nehledě na to, Tomáši, jak je to velké ten Tvůj UBEC?
    -V blízké budoucnosti stejně NiMH půjde do „kopru“. Podle mne to byla slepá cesta.
    -Becker (Pavle jsi to ty?), určitě jsi to cykloval. Kolik Ti to dá?
    -Jsem na půli cesty. Mám od Ivana Hořejšího 2S G3 LiFe. Tam je nominál 3,3V (nikoliv tedy 3,7 jako u LiPo). Rozměry ok, kapacita 850mAh (no, mohla by být taky větší…). Cca tedy kolem něco kolem 6V, pro Duplex malina, ale na serva to pustit se bojím (DS3288). Cesta budou tedy moderní „vysokonapěťová serva“. Možná by stačila i nějaká dioda do serie, ještě si s tím musím trochu pohrát. Zatím to mám na dmychadlo pro roztopení grilu (smích).
    -Mám dva roky staré GP1300 a opravdu dají něco kolem 1200mAh. Zatím je vytahuji z trosek a strkám do nových trosek.

  • Romane, měřil jsi na těch KAN baterkách napětí před prvním nabitím? Vím, že to zní divně, ale u F3K pořád řešíme úplně stejné problémy – potřebujeme prťavé baterky s relativně vysokou proudovou zatižitelností (4 digitální mikroserva na baterkách s kapacitou okolo 250-300 mAh). Naučili jsme se baterky si před prvním cyklem přeměřit na prázdno voltmetrem. Pokud mají pod 1 V, je úplně zbytečné je nabíjet, kapacitu prostě nedají. Pokud mají 1,1 a víc, většinou jsou po naformování úplně v pohodě. Takže na nákup baterek voltmetr s sebou. Mám podezření, že to funguje hlavně proto, že obchodníci mají baterku ve skladu klidně rok a tímhle způsobem se přijde na to, jestli je baterka „čerstvá“. Holt moderní doba 🙁

  • Ještě jedna poznámka. V F3K poměrně úspěšně používáme baterky Nexcell. Mají i variantu velikosti 2/3A, ale vyzkoušené je nemám – http://www.gme.cz/cz/akumulator-ni-mh-2-3a-1150mah-nexcell-batteries-paskove-vyvody-p540-241.html

  • tomashr

    Ahoj Romane, ten UBEC v S15 by měl skoro stejný jako tenhle: http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10196&Product_Name=TURNIGY_3A_UBEC_w/_Noise_Reduction_(DE_Warehouse) . Je to jiné označení, ale podle mě o tom samém – rozměry tam máš uvedeny.
    Jinak provedení je na čongy nečekaně slušné, třeba propojení toho plechového krytu je přímo vzorné, jen je třeba dát lepší kabely. Já tam navíc mám kablík rozdvojený do dvou zásuvek přijímače, aby se vyloučil problém konektoru.

    Jisté riziko to je, nicméně užívám UBEC jednak v S15, kam se ti žádná rozumná baterka nevejde a pak v nějakých 6ti servových RCEK, kde to jde z pohonné baterky a je tím nahrazen BEC v reglu. Ještě jsem nikdy neměl sebemenší problém s řízením – přijímače Futaba FASST, v S15 byl krátce také 35MHz PCM G3 – v pohodě. Ale jak říkám – taky tam podvědomě jistou obavu cítím…

  • Tomáši,
    to je gigantické. To se mi tam nevejde, resp. za cenu, že všechny ostatní měřáky oželím. To raději budu lítats 900mAh KANama.

  • Honzo,
    když ti to posílají, tak se to blbě měří. Mám tady ještě 4ks v blistru a mají všechny 1,26V což je pěkné. Kapacita je nicméně taková jaká je (povzdech).

  • tomashr

    7,5g a pidikrabička je gigantická? Tos mě popravdě docela dostal 🙂
    Jinak u mě je to tak, že přijímač je namačkaný „kdesi za křídlem“, BEC je nalepen na boku trupu kus před ním a baterky ještě o kus dále, je mi jasné, že uspořádání v F3B bude hodně jiné.

  • …mimochodem, včera jak jsem řádil na navijáku, tak jsem dobil skoro 800mAh. 4x permanentní bzučidla DS3288 BB MG digital v RDS provedení (jo, zkousnul jsem RDS v Dingu, musím si dát trochu odstup, abych něco rozumného napsal) a DS 3781 digital na výškovce.

    S analogovými klasikami jsem dobíjel tak 400mAh. V Duplexem resp. LOLO5 to ale není problém. Alarm mám na 4,8V, níž nejedu.

  • 7,5g není problém, to neřeším. Rozměr je gigantický. Jak to vypadá uvnitř F3B modelu, se můžeš podívat třeba tady.

  • tomashr

    Hm, jak koukám na tu tvojí fotku, tak by větší problém než BEC mohla být ta vlastní LiPOL – přece jen je to kvádr, který do té špičky může být problém nacpat… Tak to pak neporadím.

  • Filip K

    Ahoj, mám na stole klasiky GP 1100mAh http://www.utm.cz/akumulatory/aku-sady/prijimacove/4-8v-1100-2/3hd-gp-rx-4cl-prijimacovy-plochy-7ba1050404-/prod_20808.html
    ještě musím zpájet a otestovat. Intelecty 1400mAh jsem používal (používám) a problém jsem nikdy neměl.. jo jedna sada přes zimu klekla ale taky jsem jí na podzim po lítání nedobil. Těm GP věřím.

  • Jarda

    Já dlouhou dobu lítal ty GP 1100mAh jako Filip, později byly k sehnání i 1300mAh. Loni jsem při přechodu na 2,4GHz pořídil GP2000mAh – pravda, je v trupu trochu těsněji, ale vejde se to tam. Obě dvě varianty jsou vidět u VV na webu. Ačkoliv pro Tebe Romane jsou ty 2000mmAh asi, jak píšeš, gigantické. Když jsem na 35Mhz lítal ty 1300mAh (6xdigi – 4xVolz Wing Maxx HP a 2x Speed Maxx), po letovém času 1:50h jsem do nich nacpal 1100mAh. Někde jsem ale zaslechl, ze ty GP2000 jsou uz blbě k sehnání. S GP1100, 1300 a 2000 jsem neměl za nějakých 5-6 let problém (jen u těch 1300 mi jednou klekl jeden článek).

  • Becker

    Nevíte někdo kde se dají ty GP 1100 nebo 1300 sehnat.Nikde je neměly a prý už nebudou.

  • Jardo, díky za info. Vím, že GP 2000 lítá Vašek Vojtíšek aspol. Má je Vaňouch. Je třeba je údajně přes zimu min. každý měsíc cyklovat, jinak jsou na jaře „mrtvoly“.

  • Kdysi jsem GP1300 kupoval u http://www.omnitron.cz. Zkus to tam, ale aby to nebyly nějaké letité/prošlé zásoby. Jinak očekávám, že to máš do F3J pluhu. Tam se Ti bohatě vejdou i GP2000. Má je Vaňouch.

  • Tak jsem ještě trochu pátral a našel jsem Intellect 1600. Větší srágory než KAN to snad nebudou 🙂
    http://www.aircraft-world.com/shopexd.asp?id=5783
    E-shop je vyzkoušený, je možné zvolit i velmi levné poštovné (okolo $3). Do týdne bývá zboží doma.