Hořice 2014

Tak nevím. Přálo nám na letošní F3B Trubce počasí nebo ne? V sobotu jsem sice vyléval z křídla vodu (doslova), ale 37°C a bezvětří z minulých dvou ročníků mi přesto nějak nechybělo.

Mám radost, že na již osmém ročníku Hořické roury jsme mohli přivítat hodně staronových tváří (třeba Vláďu „Jirkuse“ Jirku nebo F3K partu ze Zlína) včetně kluků z Polska. Přijel i Ivan “Hrozný” Franěk, můj kamarád z mokré čtvrti. Musím ovšem konstatovat, že to jde s námi Ivane z kopce. Jít spát střízlivý po půlnoci, to je úpadek (mrkanec), ale těším se zase na příští rok. Doufám, že dorazíš.

Celkem nás tedy lítalo 26 kusů, což není špatné. Nové tváře ovšem chybí a z mladých se letos objevil naštěstí opět Ondra Schreiber. Je paradoxem, že ho vlastně “před sebou tlačí” nestor českého F3B Franta Bayer (znáte někoho dalšího, kdo v 75. letech lítá F3B?)

  • Závod to byl určitě zajímavý a nejen díky velice proměnlivému počasí. Byla přítomna kompletní česká F3B špička včetně Honzy Kohouta, který je momentálně na druhém místě světového poháru FAI F3B. Honza měl nakonec smůlu. V F3B se neodpouští ovšem vůbec nic.
  • Zaslouženě vyhrál Honza Stonavský. Honza lítá vždycky dobře a když neudeří nějaká katastrofa, tak je k neporažení.
  • Bylo poučné v tom větrném a studeném počasí sledovat úlohu termika. V Hořicích při silném západním větru, kdo neletí po větru směrem na Hradec, tak má většinou velké problémy. Já vím, člověk se cítí nějak komfortněji, když poštolkuje proti větru, ale to je opravdu cesta do pekel. Obávám se ovšem, že pravidlo letět po větru, platí dost často i jinde. Pampeliškářský bardi mi to asi potvrdí.
  • Sledoval jsem Jirku Mrvíka s jeho Stingerem. Jura je jak víno; čím starší tím lepší. Stinger mu super startuje, Jirka ho vodí klidně a s přehledem. Jeho vzdálenosti byla famózní jízda. Na počty průletů vykostil kompletní českou F3B špičku a celkově skončil v top desítce. Juro tleskám! Počty průletů (PDF)
  • Na začátku jsem zmínil, že přijeli i F3K kluci ze Zlína; Marcel Králík a Petr Dvořák. Vždy s uznáním kvituji, že má někdo odvahu jednou za čas se pustit do křížku s F3B vlky. Kluci lítali s přehledem. Snad jim něco taková zkušenost dá i pro F3K(?)
  • V Lomcovák týmu (Vojtěch/Kohout) jsme lítali dohromady s Ivanem Šandou a Mirkem Blažkem. Myslím, že vše probíhalo v pohodě a klidu. Měl jsem z toho dobrý pocit. Klukům děkuji, že to s námi vydrželi.
  • Já a Pike. Chtěl bych poděkovat klukům ze Samby Model, že mi pomohli a druhého Pikouše mi po smolné Belgii udělali jak to jen šlo nejrychleji. Druhého Pika Precision jsem tedy zalítal ve středu. Ve čtvrtek jsem chtěl pokračovat, ale počasí mi nepřálo-pršelo. Ladil jsem to tedy celé Hořice. S novým letadlem je vždycky vzrušující zjišťovat kam až se dá jít. Mám z toho letadla moc dobrý pocit. Dejte mi ovšem rok, abych přibližně tušil co to letadlo chce.
  • Michalovi Behenskému jsem chtěl poděkovat, že je pořád takový blázen a je ochotný pořádat už dnes jedinou “čistě” českou F3B soutěž.
  • Bez sponzorů by to ovšem nešlo a k těm hlavním patří Svaz modelářů České republiky. Tradičně precizní ceny pro vítěze vyrobil Zdenál Ješina a dotoval rovněž tombolu. Ceny dodalo i Sapho Pavla Marka, párečky Marcela Králíka zmizely jen se po nich zaprášilo a o padák Ivy Baďurové se strhla nemilosrdná bitka. Centrála od firmy Jamal spolehlivě chrochtala celý víkend a plochu nám posekal sám velký agronom pan Mádle.
  • Pokud se chcete něco naučit v tichém letu, tak pojďte do F3B. Všechno ostatní Vám potom bude připadat jednoduché jak facka. Amen!

Výsledky (PDF), pohled na Hořice 2014 od Marcela „Makyka“ Králíka, fotografie od Vaška Šedivce.

2 comments to Hořice 2014

  • Jen s dovolením podotýkám, že od společnosti Sapho do Hořic nepřijely pouze věcné drobnosti, ale rovněž maličká finanční podpora Michalovému Mistrovství Republiky 2014.
    Nechápu, že firmy které tato kategorie živí, nesáhnou do své kapsy a nějakou tu pětku nepřihodí. Při ceně jedné špulky silonu 500 ,- si nemyslím, že podpora částkou v ceně dvou těchto špulek by byla mimo finanční možnosti výrobců modelů v ČR. V Hořicích létalo cca 8 výrobců modelů. Ze všech bych řekl zafungoval pouze Zdeněk Ješina společně s firmou Jeti.
    Chápu, že reklama na těchto závodech je k ničemu, návratnost vložené tisícikoruny je také nulová, ale probůh kdo jiný by z principu tuto kategorii měl podpořit, než-li výrobci modelů? Všichni, jež dnes patlají závodní brusy kdysi začínali na závodech v ČR jako úplná F3B ucha, tak si myslím že by něco měli hodit do společného prasátka, aby se i v letech příštích tato kategorie u nás udržela na tak rozumné úrovni.
    konec tečka
    díky
    Pavel Marek

  • Mikeleee

    Velká gratulace z Jeseníku týmu F3B ze „sousední vesnice“. Kluci umí.