F3B Jeseník 2014

Na letošní závod světového poháru do Jeseníku se letos sjelo 56 závodníků, ze světové špičky nechyběli Andres Bohlen, Thomas Dylla, Andrea Kunz…konkurence solidní. Letošní, již sedmý ročník předcházela nejistá předpověď počasí, přesto jsem se na závod těšil. Okolí letiště v Jeseníku je jednoznačně nejhezčí panorama v seriálu celého světového poháru F3B. Účast kolem 60 závodníků umožnila odlétat i letos 4 kola, což je rovněž ve světovém poháru unikát. Navíc mám Jeseník od Žamberka vzdálený asi hodinu a půl, tedy suverénně nejkomfortnější cesta ze závodu domů.

vyhlášení tří nejlepších týmůx

Závod měl spád, Honza Stonavský nás na place jako každý rok honil v sobotu od 8 od rána do 8 do večera, v neděli opět od 8:00 do 16:00. Kromě hodinové bouřky v sobotu odpoledne jsme byli v akci bez jediné pauzy. Náročné. Když od Romana Vojtěch slyším, jak se na F5J začíná v 10 dopoledne, v poledne pauza na oběd, v 17:00 už je po všem, zní mi to jako wellness lázeňský pobyt.

Pro mě a Romana závod začal tentokrát již v úterý, kdy si Roman u Jardy Vostřela vyzvedl nového Pike Precision. Protože jsem měl rodinu na návštěvě u rodičů, Roman u mě od úterý bydlel, většinu času zavřený v mé dílně, osazoval, testoval, nadával a zase osazoval. Já mezitím chodil do práce, občas Romanovi pomáhal s osazováním. Neměli jsme ani čas si zajít do hospody. 2 dny své práce zhodnotil větou : Už chápu, že si to u těch Vostřelů necháváš osazovat.

Ve čtvrtek odpoledne jdeme trénovat, Romanův model zalétáme. V pátek ráno opět trénink s Ondrou, v poledne vše balíme, abychom několik set kg materiálu znovu v 16:00 rozbalili na letišti v Jeseníku. Potkáváme se s německými kolegy z našeho Lomcovak/Badesalz teamu, společně opět trénujeme. Dvakrát za den všechen ten materiál postavit, zbalit, opět postavit včetně stanu, večer po grilování jsem docela utahaný.

Létáme celkem slušně, jen se mě a Romanovi nepovedla ranní termika. Za 25 let F3J závodění jsem se naučil nelítat příliš dopředu, neboť je to většinou taktický nesmysl, jenže v Jeseníku nic jiného tento víkend nefungovalo. V první rychlosti vyrovnávám znovu svůj týden starý osobní rekord 13.17 sec. Jiří Baudis vylepšil český národní rekord z 13.13 na 13.06.

Michal Behenský rovněž létá na úrovni první desítky. Skvělá práce. Roman Vojtěch bohužel seká poslední rychlost, což jej posouvá na celkové 18.místo. I tak s tři dny starým modelem skvělá práce. Musíte mít hodně zkušeností, aby jste se zcela novým modelem kandidovali na pozici kolem 10 místa. V konečném účtování končí čeští piloti na velmi dobrých pozicích : Jiří Baudis 5.místo, Jan Kohout 6.místo, Michal Behenský 9.místo. Pro Michala nejlepší výsledek za poslední 3 roky. V první desítce 3 čeští piloti je myslím skvělý výsledek, navíc Jiří Baudis je členem týmu na 3.místě, já jsem členem vítězného česko německého Lomcovak/Badesalz teamu, takže máme dvojnásobné zastoupení na pódiu. Jirka Baudis létal velmi dobře, nebýt jedné pokažené vzdálenosti, bylo z toho pódium i individuální. Celkově spokojenost.

Závod skončil v neděli v 16 hodin, v 17 hodin přišla fronta a začalo pršet. Honza Stonavský odváděl v pozici ředitele a startéra dobrou práci. Štěstí měl pořadatelský tým rozhodně na počasí. O něco šťastnější ruku by to příště chtělo při výběru zvoníků na bázích, přece jen chyb bylo letos poměrně dost. Michal Behenský se navíc v průběhu závodu perfektně staral o zadávání a výpočet výsledků do svého systému, který patří rozhodně k tomu nejlepšímu co v F3B existuje.

Velice zajímavá byla sobotní přednáška Honzy Thienela o základech mužského šovinismu. Honza je evidentně odborník v oboru. Velmi příjemným zpestřením celého závodu byla oslava kulatých šedesátin dnes již nestora českého F3B Zdenka Ješiny, který v pátek i v sobotu čepoval zdarma tuším jedenáctku Gambrinus. Zdenku, přejeme ať zdraví slouží i nadále. Já sám jsem s F3B závoděním začínal v osmdesátých letech minulého století a Zdenek tehdy patřil k oporám české reprezentace. Zdenek postupně přijímal gratulace od celého závodního pole. Celkově lze říct, pěkný povedený závod.

Čekají nás s Romanem 3 dny odpočinku a ve čtvrtek ráno vyjíždíme až do daleké Belgie na další závod světového poháru. Tentokrát ale čtenáře Lomcováku prosím, aby drželi palce hlavně naší F3J reprezentaci, která se bude věřím snažit o medaile v slovenském Martině od 10. července 2014. Šance jsou reálné, přeju ať se daří….

Zdraví Honza Kohout

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

2 comments to F3B Jeseník 2014

  • Jiří Tůma

    Než se tady Honza stihne pochlubit, tak ho trochu předeběhnu, na následující soutěži Světového poharu, Honza nejenom že utrpěl vítězství, ale v soutěži zaletěl čas na rychlosti 12,56 sec.
    Pokud nevíte jak je to rychle, tak je to třetí nejlepší čas zaletěný na soutěžích a nejrychlejší čas mimo americké území.
    Jirka

  • Vláďa

    Honzo gratuluji k veeeelmi kvalitní rychlosti. Tak to je hustý jak říkaj dnešní mladí.
    Myslím ,že se sešlo všechno jak má být.
    Vláďa