Čím jednodušší, tím lepší

Z Číny jsem si mimo jiné přivezl pěknou kládu od mého dlouholetého přítele Steva Keepa z Austrálie. Kladka je zosobněním starého, zlatem vyvažovaného, pravidla „Čím jednodušší, tím lepší“.  Vlastní rolnička je z textgumoidu (nebo jak se ta hmota jmenuje). Vše je lehoučké a skladné. Kladka se jen nacvakne na kus lana na koncích připevněného dvěma kolíky do země. Karabina volně jezdí po laně. Ověřím funkčnost a dám vědět.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

15 comments to Čím jednodušší, tím lepší

  • ToMaS

    Nádhera těším se na reference, materiál se myslím jmenuje textit.

  • Sokol

    Asi bych nahradil tu karabinu nejakou se zamkem. Pri jakemkoli vetsim tahovem, nebo nedej boze trhovem zatizeni ma tato jednoducha karabina neprijemnou vlastnost – pruznosti materialu dojde k pootevreni zamku, naslednemu prudkemu snizeni unosnosti, ohnuti hacku a vysmeknuti lana. Sroubovaci, nebo bajinetova pojistka tomu zabrani. Asi to maji chlapci vyzkousene, ale ta velikost a typ karabiny ve me nebudi uplne duveru..

  • Ahoj Aleši,
    o té karabině jsem také přemýšlel. Pokusím se někde sehnat karabinu se zámkem, stejné tloušťky a podobného rádiusu očka, za které je karabina stažená v „hrušce“.

  • pavel

    :-))) No nevím hoši, než se pootevře bude mit pevnost tak 500 kg a pak tak 150? Stale je to s velikou rezervou ne? 🙂

  • Kamil Faja

    Přesně tak Pavle, ona se ani nepotevře zatížením leda tím jak se bude válet po zemi. Tenhle ten systém je hrozně starý a já myslel, že je to pro rekreační účely a ne F3B. Kladička je pěkná ale koukám má tu samou nectnost co se ti nelíbila u mně Romane:-) Mně se ale to zaháknutí stalo jen jednou a pak už nikdy. Už ani k ní nechodím to kontrolovat.

  • mihaeul

    Kluci, stal jste nekdo parkrat u kladek na F3B zavodech a kokali jste co ta kladka pri startu dela?
    Pokud se dobre zatlucou koliky tak, aby provaz mezi koliky na kterem je zahaknuta kladka byl akorat tak volny. Nedovedu si pradstavit situaci, kdyby se perova spona vahknula.
    Podle meho je spis problematictejsi vyresit spravny tvar koncu koliku nad zemi, na kterych je privazan provaz na kterem je vlastni kladka.

  • Kamil Faja

    To byla mého času nejoblíbenější činnost byť ne na F3B závodech. Moc se mi líbila ta tichá romantika. Já taky si to nedovedu moc dobře představit.

  • Kamil Faja

    Pardon uvědomil jsem si že to zaháknutí nemuselo být přesně pochopeno. Jednou se mi stalo, že se silon přehoupnul a zaháknul za ten šroub co drží karabina. Naštěsí jsem si toho všimnul. Sám by se neodháknul. Ale ono by se to asi dalo rozpoznat při natahování, že to víc drhne. V tom jsou klády s dlouhým „krkem“ větší jistota.

  • franta

    Zatím jste nehodnotili kvalitu povrchu rolny. Podle mého názoru by měl být hladký a vyleštěný. Silon při obracení dostane řádně zabrat a jakýkoli hrbolek povrch silonu deformuje. Co tam je za materiál nevím, ale na „sklovitý“ povrch to nevypadá. Duralovou rolnu to nepřekoná. Obzvlášť u tenkých silonů může být hrbatá rolna katastrofální. Pokud se týká karabiny nevím v čem je výhoda. Jako nejlepší považuji kladku výsuvnou, která splňuje všechny výhody. Ještě před odhozením modelu je silon mimo trávu nahoře a po výstřelu spadne dolů do trávy a tím se zmenší riziko zničení silonu sousedem.

  • Pár poznámek:

    Pro Kamila
    Ano kladka nemá na konci náběhy zabraňující zaháknutí špagátu, moc jsem to ale neřešil, byl bártrový obchod a chtěl jsem to jenom vyzkoušet.

    Pro Pavla
    Nemyslím si, že by se karabina otevřela tahem, pojistka by mohla sloužit spíše proti náhodnému otevření (třeba o kámen?) Max tah jsem zaznamenal na hranici 70kg (drakování v uragánu) a tak s rezervou bude stačit karabina na cca 250kg (2x125kg). Samozřejmě, pokud se v těchto případech něco předimenzuje 3x, tak jenom dobře.

    Pro Frantu
    S tou rolnou je to myslím složitější. Hladký, vyleštěný povrch, budiž. Rád si prohlédnu Vaše rolny, díry a záseky od kroužků atd. Textit má snad tu vlastnost, že tyto záseky nevznikají. Rovněž má menší měrnou hmotnost a rolnička má tedy menší setrvačné energie. To je určitě pozitivní s ohledem na akceleraci a brždění rolničky a následný vliv na převalovaný špagát. Samozřejmě duralová rolnička lze udělat také lehká resp. odlehčená, ještě jsem ji zatím neviděl. Jinak s principem výsuvné kladky máš asi pravdu. Můžeme se začít bavit, zda je lepší profil rolničky do „V“ nebo do „U“. To je na studii. Kdo se hlásí? Ať tady nemlátíme jen prázdnou slámu.

  • Ivan F.

    Po zkouknutí videa bych docela rád viděl ještě jedno a to když fouká na 90° a aspoň 6-8 m/s. Mám trochu strach že víc jak 3/4 tahu půjde jen do jednoho špichláku a ten vyfrčí ze země jak raketa a za ním druhý…
    Startovalo se na MS do boku?
    Přece jen tři kotvy v zemi je víc než dvě…teda u klasické klády…
    Otázka – jak dlouhé máš ty špichláky co drží lano?
    Ivan

  • Ahoj Ivane,
    co dělá kláda při obletu, to se mohu pokusit nafilmovat. Samozřejmě to lano musí mít nějakou minimální délku. Dalo by se to asi spočítat. Na MS se i tato kláda oblítávala, speciálně u Steva Keepa si to pamatuji, ten se vystřeloval proti sobě. Délka kolíků je standardní; 30-40cm?

  • Kamil Faja

    Ivane mezi kolíky je lano. Napnelizmus lana je v každém jeho místě stejné, čili i síla na vytržení kolíků je rozdělena rovnoměrně. Ano chápu co myslíš ten pichlák blíže bude chytat víc, zvláště při velmi krátkém laně to může být problém ale při správném poměru lana k rozteči kolíků to bude hodně rovnoměrné. Kolik máš máš Romane rozteč kolíků a délku lana? Taky si to zkusím dokonce s osmičkama pichlákama 350 dlohýma.
    Tříbodové uchycení je mnohem jistější o tom není sporu, pokud ale Steve lítal v Číně a tam to bylo asi podmáčené a bylo to bezpečné tak to asi bude OK řešení.
    Zda U nebo V ? A je v tom nějaký fukční rozdíl ? Učko se líp vyrábí, líp leští a líp vypadá.

  • Používám rozložení podobné rovnostrannému trojúhelníku, cca 40cm(?). Doporučeno je něco lepšího?

    Čína byla trochu speciální případ. Pro týmy jsme nechali dělat desítky 50cm ocelových pomocných kolíků. Tam bojoval s pevností uchycení kladek každý.

  • Kamil Faja

    To rozložení je myslím optimální.