Zimní liga odložena (doplněno 25.11.2013)

Doplněno 25.11.2013

Sešlo se nás jedenadvacet. Bylo zataženo, ale příjemná teplota kolem 7°C, vítr S-SZ do 1m/s. Kluci Pampeliškářský byli k neporažení. Já se snad nikdy nenaučím přistávat i s F3Béčkem v 10:00 za 99. Všimněte si u mě toho času 9:57-pokaždé (4x) jsem totiž přelítal o 1sec tzn. 10:01.

DSC_0683x

Když už to Tomáš vyfotil, tak se svolením fotografii použiju. Díky Tomáši (úsměv)

Nyní už tedy opět jenom můj oblíbený telegrafický formát reportu:

  • Přijeli i kluci z Moravy (Žďár n. Sázavou a světe div se, ze Zlína). Nevedli si vůbec špatně.
  • Díval jsem se na logy Marcela Králíka, který si přišel zalítat se Stingrem na navijáku po hodně dlouhé době. O tom jsem ovšem psát nechtěl. Podíval jsem se na jeho ustálený let a ejhle „9 sekundový Námořník“ jak vyšitý (perioda kmitu přibližně 9 vteřin). Z tohoto mám opravdu radost. Všechno mi do sebe pěkně zapadá.
  • Rovněž elektrokouzelnící nás poctili svoji přítomností. Přemýšlím, proč se jim moc nedařilo. Kdybychom měli srovnání výšek od F3J a od F5J, tak jsme mohli usuzovat na příčinu.
  • Jirka Pazdera předvedl mistrovské přistání bez výškovky a o chvíli později již pokračoval s novou. Tleskám.
  • S Honzou Uhlíkem jsme vytunili F3B Dingo k dokonalosti. Starty na jedničku. Vlastní let má již nějaké rezervy nebo to byl prostě pešek?
  • Já jsem se po dvou měsících zase vrátil k Bezejmennému (prototyp Vaška Vojtíška) a byl jsem spokojený jak želva. Stejně jako celou uplynulou F3B sezonu.
  • Z fotogalerie Tomáše Winklera vidím, že se kluci zaměřili na můj nový tajný nástroj-přilepené měřítko u klapek výškovky. Ano je to výborný nástroj a řekne mi to o mém seřízení velmi hodně. Výškovku lítám (v porovnání s neutrálem) na termice asi 0,3mm nataženou. Vím, že už moc rezervy nemám a pokud jsem i termiku lítal v nule nebylo to ono. Poloha těžiště není až tak důležitá (ale je dobré ji znát), podstatný je pocit z letadla a právě vytrimování na daném letovém režimu. Samozřejmě tomu odpovídá jiné zaklapkování celé odtokovky. Přemýšlím, zda famózní výkony Bezejmenného z víkendu ve výkluzu s tím souvisí. Chce to čas.
  • Vzpomněl jsem si i na Honzu „Kyky&Ryky“ Kohouta. „Pokud nepoznáš na letadle 2-3g v čumáku, tak o svém letadle nic nevíš“, musím uznat, že měl pravdu. Dva gramy prostě poznám. Pro ty z Vás, kteří budete skuhrat, že to jsou jenom kecy, mám pochopení. Rok vedle mistra světa F3J mne přesvědčil o opaku. Taky jsem tomu nevěřil…
  • Za výsledky patří díky Karlovi Kotoučovi a Petru Cejnarovi (PDF)

Za čtrnáct dní zase letíme, tak přijeďte.

12.11.2013

Nadcházející termín Zimní ligy v Poříčí n.Sázavou (16.11. hon na chudáčky ušáčky) je přeložený na 23.11. Všichni včetně spolku přátel F5J a RCEV jste zváni (možnost nastavení vypnutí motoru v dané výšce). Karel trochu přeházel termíny, tak si to ověřte v Tichém kalendáři.

40 comments to Zimní liga odložena (doplněno 25.11.2013)

  • Je pekne, ze jsi pozval i nas 🙂 skoda ze to mam tak daleko 🙁

  • Ahoj Aleši,
    poděkování patří především Karlovi Kotoučovi, že slyší na tyto moje nápady, abychom si v zimě zalítali společně. Je to pro něho spíše komplikace. Vyšli nějakou delegaci F5J/RCEV kouzelníků z okolí Prahy/Poříčí n. Sázavou.

  • Už jsem se s malým elektrickým přihlásil. Hlavně díky Milanovi Chalupníkovi – „zblbnul“ mě :-). H.

  • Jo na to mám já malé páky 🙂

  • Ahoj Honzo,
    super. Kolik budete chtít výchozí výšku. 10 minut prý běžně nalítáváte ze 40m. 50m bude stačit ne?

  • Milan Chalupník

    (Smích) Na listopadovou termiku je někdy i 200m málo. Loni jsi F5J kouzelníkům vypočítal 185m, ale Honza bude mít asi menšího ptáka s horší klouzavostí.

  • OK, tak Vám kluci trochu přidáme (křením se). Jaké lítáte plošné zatížení [g/dm2]? Letová váha/plocha křídla (bez výškovky).

  • Ahoj Romane,
    budu létat s Castorem (http://www.rcex.cz/?p=1837), asi 40 dm2, asi kilo váhy. Pro mě výšku vůbec neřeš, stejně bude mezi potřebou a skutečností rozdíl propastný (Macocha – 187 m 🙂 ). H.

    P.S. Honzo, tento Tvůj příspěvěk původně skončil ve spamu. Jakmile tam jsou odkazy, tak se to spam filtru moc nelíbí. Je to daň za otevřené příspěvky pro každého. Dovedu si představit, jak si byl vykulený, když si to psal a ono se to zde neobjevovalo. R

  • Milan Chalupník

    25g/dm2

  • Petr

    Max, max, max 174,5 a ani o metr více. Tam tak končíme s F3J po výstřelu. Není co počítat.

  • …tak! A máš to.

    Nic si z toho nedělej. Průměrný F3J parník lítá na cca 27g/dm2. Já lítám na 37g/dm2 tzn. téměř o 50% více něž vy (zvaž si své letadlo a olovo o poloviční váze si do něj nacpi někde do trupu; budeme na tom stejně) a nějak to musím taky rozchodit.

    Ty máš svoji výšku vždy zaručenou, my z navijáku nikdy; jediná drobná chybka a máš peška…

    P.S. Pokud dovážíš na 37g/dm2, dám Ti výšku 205m tzn. můj průměr (dost závisí na větru). Budeš stejně ve výhodě, protože máte na rozdíl ode mne profil optimalizovaný na jednu letovou úlohu; co nejmenší „opadák“.

  • Milan Chalupník

    Tak a mám to, teď to vypadá jako kdybych loboval za svoji vypínací výšku, já to beru tak jak to bude navrženo. jen jsem se zmínil Honzově 2,5metrovce, a to, že jsem ho zblbnul, to si s ním vyřídím osobně.

  • Jasný. Si dělám srandu. Kluci dostanete 185m jak minule. Jéééjééčkaři celý rok makali na technice startu a tak si zvedli průměr na 185m.

    P.S. Jsem rád, že si přijdete zalítat. Myslím si, že je to zajímavé srovnání i setkání (snad mne Karel moc neprokleje, že mu rozkládám tu jeho RCVN Zimní ligu). Ještě by bylo dobré sem dostat „Temelíny“ z okolí Dalibora Štěrby. Letadla mají stejná jako já, jenom větší plošné zatížení. Výchozí výšku odhadnu 250m (éro 2800g). Oni jsou ale zaneprázdnění diskuzemi na RCManii (smích).

  • Tomas Hruby

    Jen pro pořádek – loni jste mi pro Storka určili 165m, ne 185m… Pokud šly výšky výstřelu nahoru, tak holt dáme 185m 🙂

    Jinak já asi dorazím, budu sice v nevýhodě, protože ještě nemám nové křídlo, jen totálně prasácky opravený střed po trochu vyhrocenějším závodu v Německu, ale na podobné přátelské polétání je to asi jedno…

  • Milan Chalupník

    Aha, moje chyba, nějak už mi paměť neslouží, Tomáši máš pravdu, bylo to 165m.

  • Ahoj Romane, nemůžu najít, komu se máme přihlásit. Poradíš? Nebo prostě stačí v sobotu ráno dorazit?

  • Kluci,
    přijedete a vše se řeší na fleku, pohodička, klídek, tabáček. Potom ale začne tanec s vlky (úsměv). Až Karlovi najednou dorazí 20 lidí, ten bude vykulenej.

  • Tomas Hruby

    Romane, kolik tedy mám nastavit na výškoměru pokud dorazím? Notebook bych bral, ale v zimě se mu občas chce stávkovat, tak bych to radši připravil předem 🙂 Já hlasuji pro 175m…

  • Ahoj Tomáši,
    projel jsem předchozí dostupné záznamy ze Zimní ligy, hlavně potom pro F3J. S plošným zatížením na tom jste asi stejně ne-li lépe (F5J nižší ploš.zatížení?), neřešíte směr větru, techniku startu, prasklý špagát a další naprosto kritické parametry pro předpoklad úspěšného letu. Myslím, že minule zvolená hranice 165m odpovídá a je cca o 5m nižší než odhadnutý průměr F3J.

    Ale abyste neřekli, že jsem krkoun, tak poprosím tedy o nastavení 167m a „dem po sobě, jak pes po uzeným“ (mrkanec).

    P.S. Kluci zapněte si tam záznamníky výšky a potom to můžeme porovnat. Možná by to mohlo být zajímavé. Pokud bude nálada Stingera zase „překopat“, tak tam dám GPSku.

  • Petr Cejnar

    Nyní trochu vážně, kdo uvažujete, že přijedete, prosím pošlete své přihašovací údaje – Jméno,Přijmení,Číslo licence, Klub, Rok narození, Frekvenci na moji adresu: petr.cejnar@centrum.cz
    Je to za účelem vytvoření databáze účastníků a urychlí to velmi zahájení soutěže včetně rozlosování.
    Díky za pochopení.