Možná přijde i F5J kouzelník (doplněny výsledky)

Nakonec tedy F5J kouzelník nedorazil. Počasí bylo překvapivě milosrdné. Teplota kolem nuly a pokud svítilo slunce, a to vykukovalo často, tak bylo i příjemně teplo. Větřík pofukoval kolem 1-2m/s na zemi většinou SZ, ale občas se i stočil na Z. Ve výškách kolem 200m, kde jsem se většinou pohyboval, odhaduji rychlost přibližně o 1m/s vyšší tzn. kolem 3m/s. Dá se to spočítat z GPS záznamů. Celý závod mám zalogovaný z GPS záznamníku. Vzduch byl převážnou dobu hodně termický.

Příští sobotu je naplánován další závod Zimní Ligy. Závod jsem letěl s vysílačem Jeti a senzorem MGPS. I když se neustále teprve oťukáváme, v podstatě jsem spokojený. Měl bych pouze několik krátkých poznámek:

  • Pokud u MGPS nastavím výchozí polohu (Set Origin) ihned po zobrazení údajů (poloha, výška atd.), tak to ještě nic neznamená. Celý závod jsem odlítal s výchozí výškou -42m. Příště si na to dám pozor, abych zjistil, kde je problém.
  • Příště do Stingera také ještě přidám LOLO5 (výškoměr). Tentokrát jsem ho nevozil a údaje z GPS (především výška) jsou občas poněkud nespolehlivé.
  • Když se start povedl, byl i kolem 240m. S výškoměrem (LOLO1) letěl i Zdeněk Zeman. Záznamy můžete vidět dole.
  • Průměrně jsem nalítal v jednom letu vzdálenost přes 5km. Viditelnost nebyla úplně optimální, ale pohyboval jsem se ve vzdálenosti do 950m ve výšce 200m. Trochu jsem změnil umístění antén od přijímače JETI R9 a nezaznamenal jsem jediný výpadek telemetrie.
  • Dovolím si tvrdit, po vyhodnocení GPS záznamů, že rychlost letu byla většinou kolem 9m/s. Spíše o chlup méně (vyšlo mi 8,7m/s). To může být zajímavý údaj pro práci s rychlostní polárou Stingera v režimu Termika (letových režimů mám sedm).
  • Kompletní záznam GPS (ZIP). Pro zobrazení si musíte nainstalovat Jeti FlightMonitor.
  • Výsledková listina (XLS)

poricix

zdenek_pampeliskas

Záznamy z F3J modelu Zdeňka Zemana

Závod přeložen na sobotu 9. února. Domluvil jsem se s Tomášem Hrubým, že by přijel se svým F5J Storkem a zalítal si s námi. V tom okamžiku by tedy byly ve vzduchu modely F3J, F3B a F5J. Kdo z nich bude mít větší naději na úspěch?

P.S.doplněno 8.2. Tentokrát se to opravdu letí i kdyby padaly „ho…na s háčkama“.

48 comments to Možná přijde i F5J kouzelník (doplněny výsledky)

  • Ahoj Michale,
    projel jsem všechny záznamy (7 záznamů/letů) a výchozí výška byl pořád kolem -40m (+-5m). Z toho usuzuji, že to měří docela přijatelně (od GPS výšky opravdu neočekávám zázraky?).

    Myslím, že jsem měl ještě chvíli počkat a Set Orgin odmáčknout až o chvíli později. V okamžiku odmáčknutí byla ovšem relativní výška 0m, Quality 1 a SatCount 8 tzn. zdá se vše OK. Příště se na to soustředím víc. Let s GPS byl jen tak…soustředil jsem se na masakr Pampeliškounů (smích).

    Záznamy si můžeš projet. Dal jsem do článku odkaz na ZIP archiv.

  • Michal Vrzák

    No já mám normálně výšku 0-5m, tak trochu to kolísá a zase se to vrací postupně k nule, ale -42m na zemi jsem ještě neměl. Možná, že si to opravdu uspěchal.
    Ale když jsem měl ten problém s MGPS, tak jsem jí nechal třeba půl hodiny sesynchronizovat a nepomohlo to. Obávám se, aby to nebyl softwarový problém v DC-16 a ten postupně likviduje po nastavení počátků MGPSku.

  • Michal Vrzák

    Tak jsem se díval na ty jml soubory a je to opravdu divný, máš tam i špatnou vzdálenost součastně s výškou. Nechci tě strašit, ale nějak takhle to vypadalo, když jsem měl tu závadu já.

  • Mmmm, až se začne pořádně lítat, tak se na to soustředím. Faktem je, že občas to ukazuje úplné nesmysly, ale přisuzoval jsem to nelehkým podmínkám v F3B modelu. Prudké změny směru a výšky. Uvidíme.

  • Michal Vrzák

    Zítra zavolám do Jeti a musí se to nějak vyřešit. Na 100% to likviduje DC-16 nastavením počátků. Ale nejhorší na tom je, že se už Mgps nikdy nedostane na nulové hodnoty ani po nahrání nového firmwaru, to jsem už zkoušel. Jedině výměna za nový kus.

  • …no tak to je nemilý chlapi, je fakt, že když to s Jetiboxem chodilo dlouhou dobu naprosto bez problému s jinym vysílačem a najednou když se to páruje s DC-16kou to vykazuje tyhle postupné úlety asi na tom něco bude. Jsem zvědavej co tomu řeknou v Jeti. Asi ten plánovaný páteční test svoji nový MGPS v éru odložim aby mně jí DC-16ka pomalu nezlikvidovala. Jen tedy doufám, že už není načatá z těch jen domácích zapojovacích testů :-\

  • Juraj

    Roman, v texte som zachytil zmienku o zmene polohy prijímačových antén v modeli a z toho rezultujúcu elimináciu výpadkov telemetrie. Môžem poprosiť fotografiu, ako bolo umiestnenie antén zmenené? Ďakujem.

  • Ahoj Juraji,
    do článku jsem Ti přidal nějaké fotografie.