Mlha přede mnou, mlha za mnou

Máme za sebou druhý závod Zimní ligy. Výhled počasí byl dost špatný, ale nakonec to mohlo být ještě horší. V sobotu byla v Praze občas dokonce modrá obloha, ovšem na neděli byla už předpovídaná velká, nízká oblačnost přecházející někde i v déšť.

Nám začalo poprchávat až kolem 15:00 hodiny odpoledne, to jsme ovšem už závod měli ukončený. Odlétali jsme celkem 5 kol. Z výsledkové listiny se můžete ujistit, že tentokrát se opět sešla pampeliškářská špička; a já (úsměv). Bojoval jsem jak lev, ale charakter počasí mi toho příliš na výběr nedával.

Co nejvýš se vystřelit a potom se už jenom vyhýbat dírám, kde to padalo opravdu hodně. Padalo to všude a z mých záznamů (obrázek dole) je patrné, že ke kroužení jsem nenašel vůbec nic. Soutěžit ve výkluzu s F3J modely v těchto podmínkách je samozřejmě nemožné. Přesto si myslím, že výsledek není katastrofa, ostatně F3B Dingo bylo na termiku vždycky výborný stroj.

Aspire

Dingo

V posledním a rozhodujícím finálovém letu (světle zelená) jsem se vystřelil do mlhy a musel opakovat (fuj, docela mi zatrnulo, když Šakal zmizel v mlze). Opakování se ovšem moc nepovedlo a tak jsem ostrouhal…

Ze záznamů LOLO5 z Aspireho Pavla Krištofa můžete vidět, že nějaký lepší vzduch si Pavel užil aspoň/pouze jednou (fialová, předposlední start). Ze záznamů a jejich srovnáním jsem vyčetl několik věcí:

  • Výchozí výška Dinga před výstřelem je cca 125m (průměr podle oka).
  • Výchozí výška Aspireho před výstřelem je cca 130m (průměr podle oka).
  • Čekal bych mnohem větší výchozí výšku před výstřelem od gigantického F3J pluhu (nemusím tolik smotat a přesto mám velký tah)
  • Konečnou výšku nesrovnávám, nemíchám hruškouny s jabkounama.
  • Když se podívám na letové časy Pavla (a nejen jeho), tak si myslím že Pampeliškáři hrubě podceňují techniku startu na navijáku. Domnívat se, že s F3J modelem napadám 10 minut za všech okolností, je velký omyl.
  • Plyne mi z toho, že Pampeliškáři výšku potřebují úplně stejně jako já se svoji F3B stíhačkou.
  • Kluci, až budete mít nápad, jak se ze 150m špagátu při větru 1-2m/s pokaždé dostat aspoň na 250m, tak mi napište do privátního mailu, nikomu to neprozradím…

Detail startů Aspire

Detail startů Dingo

Výsledky od Honzy „Tejnila“ Thienela XLS

10 comments to Mlha přede mnou, mlha za mnou

  • Petr

    Můžu poprosit o termíny závodů RCVN, nedaří se mi je vyhledat, taky bych si „zalyžoval“…

  • Ahoj Petře,
    stačí kliknout na Tichý kaledář a je to… Vy všichni ostatní popadněte co má háček a přijeďte si zalítat, jinak Vám ruce a cit pro vzduch přes zimu „ztuleňovatí“.

  • Podle grafu to vypada, ze Pavel byl na spagatu o cca 2s dele nez ty. Aspire sice udela vetsi tah, ale diky vetsimu odporu poleti pomaleji, takze to, co ziska vetsim napnutim spagatu zase stihne promotat, nez doleti k vystrelu.

  • Čau Michale,
    je vidět, že ty moje kecy čteš pečlivě. Po hodně intenzivních „výzkumech“ bych si ovšem troufnul tvrdit, že to tak jednoduché nebude. Nechci zacházet do detailů, ale pokusím se udělat jinou věc.

    Příští závod (pojedeme na sanííích?) zkusím vzít tenzometr (Ivoš promine) a hodím na to F3Bčko a potom Luční kvítí (F3J). Hledá se dobrovolník! Uvidíme co bude mít větší tah. Třeba už jednou provždy „zruším“ ty rybářské příhody o tááákhle velkém tahu F3Jčka. Sám jsem zvědavý!

    Mimochodem, Pavel zkoušel na Aspire jiné výškovky (profil) a zjištění bylo rovněž hodně zajímavé. Prostě, kdo nemá LOLO, je odvařený (placená inzerce).

  • To bude zajimave srovnani, zvlast pokud nebude moc foukat (ted jste meli jen 1-2m/s ???). Za silnejsiho vetru bude mit i F3B ziletka pekne napnuto a J-cko uz moc navic neziska, bud udusi navijak – pretrhne spagat – zmeni geometrii kridel 🙂
    BTW: kdyz se podivam na konce vystrelu (potlaceni do horizontu), tak proti Pavlovi asi potlacujes o dost drive, na vyssi rychlosti: ostry zlom a nasledna vlnka (vyplavani)po 4-6s. Urcite je to lepsi nez houpnout, ale pak metru tam schovanych bude 😉

  • Když jsme začínali, tak bylo opravdu něco kolem jedničky (1m/s). Když jsme končili, tak už občas foukla možná i trojka (3m/s), ale spíš nárazově. Samozřejmě posuzováno na zemi.

    Re: potlačení po výstřelu

    Velice správně se dívaš. Na podzim jsem překopal celé nastavení na start a celou jeho filosofii. Pořád to není ještě doladěné, ale určitě mám vizi jak dál. Bohužel počasí trochu asi utnulo mé snažení. Potlačení a následné vyplavání je tedy součástí této změny.

    Pokud bych potlačil o 1sec později, tak se pohybuji již někde kolem 5m/s a to tohle letadlo nezkousne (nezkousne to ani F3J). Výsledkem je „kácení se“ a minus 5-10-15m? Tzn. co jsem letěl o 1sec déle a získal 5m výšky, je najednou v trapu. Takto vyplavu o 5-10-15m? a jsem na to lépe. To jsem ovšem už prozradil víc než jsem chtěl.

  • Martin Rajšner

    Ahoj Romane,
    S tim změřením tahu souhlasím a rad bych se také připojil, samotného by mne to zajímalo. 🙂
    Nebylo by špatný to dat i na ručni vlek. Akorat nevim jak na tom sněhu 😀
    Případně jestli se ti tam neválí nějaky lolo v šuplíku, který nepoužíváš?? 🙂
    Rad bych věděl jak moc blbě sem na tom z vejškou 🙂

  • Ahoj Martine,
    určitě něco vymyslíme. Roční období na tyto testy jsme si tedy nevybrali zrovna nejlepší, ale kdy jindy se my potkáme na letišti (F3B vs. F3J).

    Výškoměry se mi bohužel doma nepovalují, ale když tak tam dáme můj.

  • Martin Rajšner

    To teda jo, ale každopádně můžeme pokračovat na jaře.
    BUdou probíhat treninky s klukama na příprava na ME, vzhledem k tomu že sme vetsinou kolem Prahy tak budu rad když se pripojiš.
    Myslim že vzájemná spolupráce bude jen prospěšná 🙂