Hlášení výšky a další

O RC-Thoughts jsem již psal. Tero je velice aktivní v hrátkách s vysílači Jeti. Nedávno napsal třeba LUA skript, kde si můžete nastavit, že Vám vysílač automaticky ohlásí např. každých 20m nárůstu výšky (Alt Announcer). Možná by se to hodilo pro vlekaře? Nedávno rovněž uvonil malý skript, který ohlásí jméno zapnutého modelu (Model Announcer). Tero má u sebe na stránkách opravdu hodně zajímavých věcí.

6 comments to Hlášení výšky a další

  • Rudolf

    Zajímavé jsou, jenom v případě jazykové vybavenosti. Takhle mám obavu, že si ve vysílači něco „neošéfuji“ a bude problém. Romane, nešla by udělat nějaká mutace do češtiny? Já se domnívám, že by to mohlo napomoci návštěvnosti Tvých stránek…
    A k návštěvnosti této stránky bych rád něco málo podotknul. Dřív bylo mnohem častějších nových příspěvků, ale nyní pro dlouhá období bez nových příspěvků mi to vypadlo z úplně nejoblíbenějších, tak sem chodím opravdu hodně příležitostně. Ahoj z Brna, Rudolf
    Ps.: klidně to smaž..

  • Zdarec Rudo,
    začnu od konce. Za 18 let provozování tohoto webu jsem smazal jediný příspěvek (…to jsem autora dopředu varoval) a to kvůli tomu, že nemám rád komentáře, které nesouvisejí s předmětem diskuze. Neměj tedy obavy, Tvůj komentář je k věci.

    Návštěvnost.
    Lomcovák je nekomerční projekt. Plně jej financuji já osobně (doména+web téměř 50.000,- za dobu existence). Nikdy zde nikoho neobtěžovaly žádné reklamy, protože je nesnáším. Za tu dlouhou dobu jsem měl logicky různá období. Někdy mám potřebu něco lidem sdělit, někdy se raději odmlčím, klidně na měsíce (jednou se odmlčím na věky, pche). Nemám s tím problém. Nejsem nikomu zavázaný, povinován ani nic dlužný. Neskromně si myslím, že jsem se snažil lidem a věci Tichého letu vždy pomoci.

    Návštěvnost je pro mě dnes již v podstatě podružný parametr. Není to nadutost nebo neúcta k lidem, naopak každého respektuji a snažím se naslouchat.

    Problém mám ale s lidmi, kteří reklamují, že zde není napsáno to nebo ono, případně nemají k ranní kávičce ty správné aktuální informace. Sami nebyli nikdy schopni (možná by schopní byli, ale mnohem jednodušší je kritizovat a nehnout ani prstem; jak typicky české…) stvořit pět souvislých vět a potom je před širokým publikem obhájit. Chlapi, pokud zde něco chybí, něco je špatně, přestaňte mudrovat, vstaňte z gauče, odložte Blesk, přestaňte naslouchat těm žgryndům (slintům-pozn.překladatele) z Hradního lihovaru, začněte namáhat hlavy nebo třeba i nohy a stvořte něco pro ostatní. Dejte sem odkazy, dodejte texty, svoje znalosti, zkušenosti a můžete čekat co na to ostatní. Nikdo jiný to za Vás neudělá.

    Hlásič výšky/ALT-Announcer

    Počeštit LUA skripty je triviální záležitost (většinou má Tero adresář LANG, kde je soubor .JSN, který normálně přepíšeš na daných místech do češtiny). Pokud to chceš udělat pro sebe je to práce na pět minut. Pokud to chceš někde veřejně prezentovat, tak musíš respektovat autorská práva a dohodnout další záležitosti s autorem. To na pět minut není.

    Skript, tak jak je napsaný Terem, jsem dnes pro Tebe vyzkoušel v reálu se svým Pikem F5J a můžeš ho v klidu instalovat. Lepší je instalovat .LC verzi, ta není tolik náročná na paměť (je už zkompilovaná). Několik poznámek:
    1. Pod položkou Select altitude sensor zvol parametr relativní výšky (nikoliv vario či něco jiného)
    2.Aktivační spínač musíš přiřadit, jinak to nefunguje
    3.Zadej po jakých krocích chceš aktivovat hlášení (Activate Every). Třeba po každých 20m nárůstu výšky. Na pokles výšky to nereaguje.
    4.Max.výškou (Max.Altitude) omezíš do kdy bude automatické hlášení fungovat. Pokud necháš 0, tak to nehlásí nic. Když dáš 200m, tak po překročení výšky 200m se již žádného hlášení nedočkáš.
    5.Hlášení ve stopách (feet) asi chtít nebudeš
    6.Zkrácené hlášení (Short Announcement) hlásí pouze číslo a „metrů“ („dvacet metrů“). Dlouhé hlášení hlásí i slovo „výška“ („výška dvacet metrů“)

    7.Dávej si pozor na konflikty s jinými hláškami (třeba motorový čas), může z toho být guláš
    8.Hlášení funguje pouze když výška stoupá. Dolů to nefunguje.
    9.Pokud přistaneš, tak musíš vysílač zap/vyp, jinak skript už nefunguje, tak skript „vyresetuješ“ deaktivací/aktivací definovaného přepínače. Pokud to neuděláš, tak to začne hlásit až nárůst výšky (krok) od posledního hlášení. Tzn. pokud si dostal hlášení 60m, krok je 20m, tak po přistání bez resetu skriptu bude další hláška v příštím startu až 80m.

    Zkoušel jsem to vše narychlo a možná jsem se v chápání skriptu někde zmýlil. Tero moc podrobný návod k tomu nemá, stačí se ho ovšem zeptat. Je velice ochotný.

    Měj se

  • Rudolf

    Čau Romane,
    děkuji za podrobný návod k tomuto tématu. Ukládám. Jakmile začnu zkoušet nové ploužidlo, nahraji si aktualizaci i s LUA skripty a zkusím. Zatím jsem se neodvážil, jen tu bez.
    Nechci se dál vyjadřovat k návštěvnosti, mám dá se říct, podobné zkušenosti, i názor. Nedomyslel jsem řešení práv.

  • Doplnění. S Terem Salminenem (FIN) jsem v kontaktu a řešíme nejen češtinu, ale i nějaké vylepšení, které by mohlo být pro větroňáře zajímavé. Ten skript stačí „vyresetovat“ jen pomocí definovaného aktivačního přepínače. Není třeba vysílač vypínat.

    Mimochodem, ten skript vyžaduje verzi Jeti FW 4.22.

  • Ahoj Rudo,
    skript byl přeložen do češtiny a od verze 1.5. byla přidána zajímavá funkce; hlášení výšky může být aktivní i při klesání.

  • Od verze 1.6 můžeš zadat i minimální výšku. Pod tuto výšku skript nic hlásit nebude.