Signalizace slabého signálu u DC/DS-16

U vysílače Jeti DC/DS-16 si můžete nastavit signalizaci slabého signálu v menu Systém/Systémové zvuky. Tento alarm se spouští při hodnotě A1/A2 (antény) o jednotku nižší než máte nastaveno ve zmíněném menu. Pokud tedy nastavíte hodnotu 3, tak definovaný zvuk bude spuštěn až při poklesu hodnoty A1/A2 na 2.

Screen000x

Celá záležitost má jeden podstatný háček. Po aktualizaci fw vysílače na verzi 3.02 a přijímače 3.23  neznám v historii svých logů případ, kdy by A1/A2 klesly pod hodnotu 2 tzn. na 1 nebo 0. Co z toho pro mne plyne?

Pokud používáte tento alarm jako systém včasné výstrahy, že s dosahem to už není nijak růžové, tak při nastavení hodnoty Slabý signál v menu vysílače např. na 2 (a nižší), varování o ztrátě telemetrie nepřijde nejspíše nikdy. Přijde varování na událost „Žádný signál“ tzn. ztrátu řízení. Z tohoto pohledu možnost nastavení hodnot 0, 1 a 2 mi přijde jako hodně sporná.

Zdůrazňuji, že toto platí pro výše uvedené verze firmware. Pokud v Jeti s dalším update změní „kalibraci“ ať už síly signálu nebo prahů pro sepnutí zmíněných systémových zvuků, tak vše může být úplně jinak.

11x

Záznam antén A1/A2, kvality signálu Q, výšky a vzdálenosti z víkendových F5J Hořic u mého Pikouše.

26 comments to Signalizace slabého signálu u DC/DS-16

  • Petr

    Ahoj Romane, měl jsem tam MGPS,MVario,MULI6S,MUl75 vše EX Jeti. Jsem hobík, na příposlechu Elipsoida mám úroveň antén A1,2, výšku z varia, vzdalenost,azimut,kurz z gps, a létám do poklesu napětí na 3,5V/nejnižší článek u všech letadel – alarm. Vyhodnocení v Flight monitoru Jeti mi stačí. V logu byla nejnižší úroveň signálu antén 2 až do výpadku signálu. Chtěl bych podotknout, že létám jen v přímé viditelnosti a azimut-kurz=180 jsem použil zatím tuším 3x pro návrat zmizelého ThermikuXL.

  • …a to tam máš tedy nějaké gyro (2D stabilizaci), kde si jseš schopen během letu nastavit návratový kurz. Zapneš motor a to se vrací v požadovaném kurzu?

  • Petr

    Návrat plachtěním ručně podle displeje

  • Jednou bych to chtěl vidět naživo (úsměv)

  • Petr

    Dělám to děsně nerad, Elipsoid byl moc živej a je fuč…

  • Petr

    A to jsem ještě vždy přivolal manželku, aby s kompasem na telefonu vyhlížela v daném azimutu.