Výsledky na WiFi AP

Na posledním F5J závodě v Poříčí byl problém se zveřejňováním aktuálních výsledků přímo na letišti. Vzpomněl jsem si na zajímavé řešení, které použili pořadatelé F3B závodu v Kirchheimu. Výsledky byly k nahlédnutí na místním wifi AP. Nepotřebujete tedy vůbec tiskárnu. Doma jsem takové řešení nasimuloval a vyzkoušel. Vše fungovalo. Co k tomu budete potřebovat?

Pořadatel:

  • Počítač (noťas) s Wifi.
  • WiFi AP (přístupový bod) s USB portem. AP by měl podporovat FTP server.
  • Invertor 12V/220V na napájení AP.

Soutěžící:

  • Chytrý telefon (Android, WP, iOS nebo cokoliv co má wifi a prohlížeč)

Jak jsem postupoval:

  • Do USB portu AP jsem připojil USB klíčenku (nebo jiné medium, které je možné sdílet na USB)
  • Medium jsem nasdílel a aktivoval guest přístup bez hesla. Tento účet umožňuje pouze čtení, nikoliv zápis.
  • Přes chráněný účet (admin) jsem do vytvořeného adresáře „Vysledky“ postupně nahrál požadované dokumenty (výsledky, startovní listiny, jídelníček atd.) třeba ve formátu PDF, ale klidně mohou být i v HTML. Záleží na výstupu z aplikace, která počítá výsledky. Pokud použijeme zmíněný FTP server, tak můžete použít jakýkoliv FTP klient (FireFTP for Firefox, Total Commander atd.)
  • Pro adresu dokumentu s výsledky jsem vygeneroval QR kod.
  • Soutěžící přijde a z monitoru noťasu si do mobilu naskenuje QR kód. Samozřejmě je jednodušší papír s vytisknutým QR kódem nalepit na stan, ale vycházel jsem z toho, že nemám tiskárnu.
  • Zobrazí se mu požadovaný dokument.

Všechny dokumenty tedy mohu průběžně publikovat na FTP serveru a každý soutěžící se smartfounem je má ihned k dispozici. Pokud soutěžící nemá chytrý telefon, tak má smůlu (úsměv), ale třeba ho má soused(?)

Pokud někdo znáte ještě jednodušší řešení, tak mi sem dejte vědět. Samozřejmě se nabízí nějaká forma NAS, která by podporovala přímo web server, ale to už je trochu dražší řešení.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

10 comments to Výsledky na WiFi AP

  • Tomas Hruby

    Malá poznámka – Alešův Sorg umí promítat na druhý monitor výsledkovou listinu či jiný určený dokument. Tohle použili asi jako první (myslím u Sorgu) pořadatelé F5J loni v Havl. Brodu – v boudě u startu pověsili velký monitor, kde trvale běžely výsledky, takže byl přehled, aniž by se někdo patlal s tiskárnou – přišlo mi to šikovné. Samozřejmě záleží na podmínkách letiště, tohle nepůjde vždy, ale zrovna v Brodu to šlo a využili to fakt hezky.
    Doplnění o „AP“ by to jen dále vylepšilo a fungovalo by to i na místech, kde by monitor nebyl. Možná by šlo s Alešem domluvit, aby něco takového do Sorgu přidal – předpokládám, že nějaký základ pro tu projekci má, tak by se na stejné místo přidaly i funkce pro HTTP (asi radši než FTP, které nemusí umět každé zařízení). Ale tohle je spíš na Aleše, ten ví nejlépe, co je složité a co ne 🙂

  • Každý prohlížeč (browser) dnes podporuje „ftp://….“

    O FTP mluvím úmyslně. Levný AP s USB portem totiž FTP umožňuje. HTTP naprosto výjimečně. Zde je tedy řešením umístit jakýkoliv dokument na FTP server (včetně HTML dokumentu).

  • Tomas Hruby

    Jednak to s podporou FTP nemusí být tak docela pravda (píšu o mobilech), hlavně je ale leckdy průběh otevření souboru z FTP trochu zmatenější. Když na HTML klikneš v HTTP, tak se na 100% otevře okamžitě v browseru. Když uděláš to samé v FTP, tak mnohdy nastane nějaké „Save as“, následně hledání asociace, prostě opruz.
    K tomu AP – já ale na tvém postupu nechápu jediný bod a to proč bys měl řešit AP s USB a něco někam kopírovat. Každý počítač (Win, Mac i Linux) je přeci dnes schopen pustit web server přímo na sobě, mimochodem leckdy se dá AP aktivovat i přímo na wifi adaptéru uvnitř NB, ale to nechme stranou. Prostě vezmeš externí AP, notebook se k němu připojí na wifi, jediné vhodné nastavení k úvaze na straně AP je udělat pro „rozhodcovský NB“ rezervaci, ať má vzdy stejnou adresu. Na NB si aktivuješ web sdílení read only na nějaký adresář, kam se budou kopírovat výsledky. Ideální by bylo, kdyby Aleš přidal funkci, že by se výsledky v HTML do adresáře X sypaly průběžně. To je celé…
    Je na diskusi, zda je složitější nastavení toho, cos nadhodil ty anebo já, ale řekněme si otevřeně, že do podobné věci se stejně pustí jen člověk, který má k počítačům trochu blíže a ne každý. A člověk, kterému počítač něco říká, zvládne oboje.

  • Já si nepřeji, aby mi 40 lidí sdílelo můj noťas, na kterém dělám výsledky, s kterým chci odejít, který chci vypnout, který mi může kleknout atd. Nechci instalovat webserver, nechci ho administrovat…

    Koupím AP za 1000,- o počítačích nic nevím a jedu za 10 minut. Tomáši, kupodivu všechno má své důvody.

  • Jan Uhlík

    už se těším a učím se (bo sem to již zapomněl)

    http://www.pooh.cz/1001/a.asp?a=2002904&db=1001

  • Tomas Hruby

    Webserver často máš ve Windows ani o tom nevíš a vesměs neinstaluješ – je to od jisté doby přímo mutace sdílení souborů 🙂
    Ale jinak samozřejmě důvody chápu, určitě ti to bude tvým postupem fungovat, jen holt budeš muset kopírovat na to USB trochu složitěji, než by se to dalo dělat „interně“. Ale nikde jsem nepsal, že by to takto nešlo 🙂

  • Jan Uhlík
    16.5.2014 at 09:22

    Honzo,
    nemanipuluj veřejnost (úsměv). Na ftp_server si dej dokument „vysledky.html“. Do prohlížeče na mobilu si zadej „ftp://ftp_server/vysledky.html“ a stiskni enter. Můžeš potom všem ostatním zde napsat co se ti zobrazí. Budeš překvapený, že se nebudeš muset učit ani jediný příkaz pro FTP server.

    Já nepovažuji řešení pomocí FTP za nejlepší. Já ho považuji za nejjednodušší, nejrychlejší a nejlevnější.

  • Tomas Hruby

    Asi tak – práce s FTP bude vesměs naprosto OK a na klasické cmd příkazy vůbec nedojde (pokud po tom někdo přímo nebude toužit), to se nemusí nikdo bát!!! Mnou zmíněné možné komplikace jsou trochu jinde a jsou pořád o „klikání“ v GUI, žádné extrémní složitosti…

  • To je nápad přímo na moje píškoviště 🙂
    hele hoši jak psal Tomáš, tak SORG umí realtime odesílat výsledky na druhý monitor, krásně to tam scrooluje, píše čas do dalšího kola atp. Co se týká kontroly výsledků na mobilech, tak SORG už v sobě má nějaký pátek sběr výsledků pomocí mobilu ať už s QR kódy nebo „ručně“ patláním po displeji telefonu. a z druhé strany umí právě výsledky odesílat na stoupákovský server kde jsou vystavene jak pro lidi co nejsou na ploše, tak pro lidi na letišti, kteří si jen oskenují QR kód s linkem a ten otvírá jen URL s odkazem na stoupák. Celé to potřebuje jedinnou věc : Internet.

    Já to dělám tak, že svůj mobil položím na stůl u notebooku, nastavím na něm Hotspot bod, a pokud někdo nemá internet, tak se připojí skrz wifi a jede jako ostatní.

    Simply and clever.

  • Zapoměl jsem dodat, že se nemusíš srát s FTP/AP/USB ani řešit kde s výsledovkou, kdy ji odeslat, jak ji předat soutěžícím atd. Zkrátka to vše dělá samo. Náklady ? nula

    Bohužel v 99% narazíš na to, že si organizátoři nerozumí s počítači 🙁