Nový Jeti vysílač (doplněno 13.2.2011)

Jeťáci předvedli v Norimberku nový vysílač.

  • Přinejmenší z pohledu designu, super! Můj šálek kávy.
  • Připomíná mi to iPhone. Výstup na sluchátka, super! Doufám, že to umí MP3/2, WMA, FLAC, OGG, APE či WAV (smích).
  • Trimy u sebe (nemusím šmejdit jak slepec po celém vysílači), super!
  • Učitě to bude mít celou telemetrii přímo na vysílači (chtělo by to konektor na brýle s HUD), super!
  • Doufám, že ten displej je AMOLED kapaciťák …a celý to jede na Linuxu/Androidu (přiblblý úsměv).
  • Jestli to bude mít aspoň 10 letových fází, tak to chci! Teď hned.
  • Jak dostanu přepínače do kniplů, to netuším. Bez toho nejsem schopen letět.
  • Nevidím žádné tlačítko LOLO5 ON/OFF. To budeme muset s vývojem ještě pořešit…
  • Kurňa, kde jsou háky na popruhy? To bude zase nějakej vyxlajvantovej pult jak u nové Futaby (FX-30,40)?
  • Hmmm, píšou dostupnost 7/2011. Tzn. jaro 2012 to jistí…
  • …házím se do klidu a jdu nabít svou 15 let starou MC-24.

P.S. Přemítám o významu šipek na obvodu stříbrného okruží u kniplu. Že by s tím šlo otáčet? To by byla frajeřina. V tom případě mi ale chybí nějaké výstupky,  o které bych si opřel prsty. Současně by se úměrně této výchylce mohly po obvodu okruží rozsvěcet LEDky z kterých bych ihned viděl výchylku tohoto „kruhového“ potenciometru. Samozřejmě v sw je možnost nechat si hlásit u každého kanálu výchylku do repro/sluchátek, protože na některé tahové/kruhové potenciometry prostě není čas se dívat dolů, můj dlouholetý sen. Mají to ti kluci ale vymakaný.

(doplněno 13.2.2011) Michal Behenský mi poslal ještě několik zajímavých fotografií z Norimberku. Rovněž připojil komentář zainteresovaných k některým bodům zmíněným v mém textu nahoře.

– Přinejmenší z pohledu designu, super! Můj šálek kávy.

No pri te hruze co designove predvadeji vsichni od Japoncu, Cinanu,Korejcu az po Nemce je to jeste nejmensi zlo – chtelo by to jen trochu zakulatit – je to i na omak moc hranaty

– Připomíná mi to iPhone. Výstup na sluchátka, super! Doufám, že to umí MP3/2, WMA, FLAC, OGG, APE či WAV (smích).

na muj dotaz nezodpovezeno – software na vysilaci byl pouze demostrativni z pochopitelnych duvodu, vystup na sluchatka i reproduktor tam byl

– Trimy u sebe (nemusím šmejdit jak slepec po celém vysílači), super!

vsechny tlacitka i na teto predvadeci verzi se chovaly moc pekne a kvalitne, jasne otazka je finalni produkcni verze

– Učitě to bude mít celou telemetrii přímo na vysílači (chtělo by tokonektor na brýle s HUD), super!

telemetrie vse na display, ano – HUD ne!

– Doufám, že ten displej je AMOLED kapaciťák …a celý to jede naLinuxu/Androidu (přiblblý úsměv).

jak se zda i minuly rok predvedli JETI mini box s modrym display (za beznych venkovnich podminek – neviditelny) a nakonec se snad tedy bude delat klasicky „zeleny“ no a s display na novem vysilaci je taky slabota – velice pomale „prekreslovani“ a neni moc dobre videt, neni luminiscencni! – tak doufam, ze se opet pouci a daji jiny lepsi jinak dotykovy asi nebude (a to je jedine dobre, protoze jsem zatim nevidel vyjma Hi-Tec Aurora jediny dotykovy display na vysilaci, co by za neco stal (dotykovy=tragedie=koledovani si o prusvih pri satrani naslepo po vysilaci pri letu), k ovladani slouzi rotovaci kolecko ala MC-24 plus tlacitka pod display slava

– Jestli to bude mít aspoň 10 letových fází, tak to chci! Teď hned.

sw omezeni v podstate bude pouze 2GB pameti – tzn. pry letovych fazi koliksi clovek preje = moznosti a pocet prepinacu atd.

– Jak dostanu přepínače do kniplů, to netuším. Bez toho nejsem schopen letět.

neni problem budou

– Nevidím žádné tlačítko LOLO5 ON/OFF. To budeme muset s vývojem ještěpořešit…co je to Lolo5?

neznam …. opravdu odpoved cloveka na stanku 🙂 (vrchol drzosti pozn.Lomcovak)

– Kurňa, kde jsou háky na popruhy? To bude zase nějakej vyxlajvantovejpult jak u nové Futaby (FX-30,40)?

problem – jelikoz bude moznost volby magnesiove sasi (drazsi) nebo hlinikove a to uz je pry finalni a na nem zadne moznosti uchyceni hakune byly – bude pult

-Hmmm, píšou dostupnost 7/2011. Tzn. jaro 2012 to jistí…házím se do klidua jdu nabít svou 15 let starou MC-24.

pracuji na tom hlavne ustne …. 🙂

Mluvil jsem primo s Bastianem Humelem na stanku Graupnera jen v poznamkach:

1. HoTT – super, axtra trida …. 🙂 neoficialni dosah az 9000km ona sam to testuje a oficialne uvadeji 4000m (moje poznamka radsi o 1000m vic nez vsichni ostatni)

2. mc-32 – pracuje se na tom – moje poznamka ze uz tri roky sklidila usmev 🙂 a az doma jsem zjistil, ze spis k horsimu – viz. fotky porovnani mc-32 z roku 2009 a 2011

3. co rikas na JETI vysilac – no pekny – jsou o tri roky pozadu oproti nam s mc-32 🙂

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

21 comments to Nový Jeti vysílač (doplněno 13.2.2011)

  • První dojmy z nového vysílače popisuje Tomáš Vlček na webu Martina „Piny“ Pilného.

  • Kromě výchylky si necháš hlásit do sluchátek i výšku a bude to v pohodě. Pak je otázka jak někomu na soutěži dokážeš, že použil telemetrii, když to nějakým přepínačem vypne 😛 Nechme se překvapit 🙂

  • To máš pravdu Petře. Myslím, že se na nás řítí s novou technikou a možnostmi nové problémy. Na druhé straně pokrok nezastavíš. Podle mého názoru existuje pouze jedno a velice jednoduché řešení.

    Odstavec o zákazu přenosu dat nebo informací k pilotovi zrušit. Všichni si domyslíme (a možná ani nedomyslíme) důsledky, kam by se to vše ubíralo. Existuje ale jiné řešení?

  • Jiří Veselovský

    Ahoj Romane,toto „Odstavec o zákazu přenosu dat nebo informací k pilotovi zrušit.“ už je částečně vyřešeno úpravou Sportovního řádu na rok 2011 s platností od 1.1.2011. Striktní zákaz přenosu všech informací směrem k pilotovi se změnil na povolené info o palubním napětí a případné ztrátě dosahu. Samozřejmě se bavíme o systémech 2,4 GHz.

  • Ahoj Jirko,
    o zmiňované úpravě vím. Ta platila ve FAI pravidlech myslím už v roce 2010. Petr měl spíš na mysli např. sluchátko v uchu. Co v tom sluchátku máš za informace, to nikdo nikdy nezjistí. A přitom nevím o tom, že by sluchátko nějaká pravidla řešila resp. zakazovala.

    Pro mne informace o velikosti výchylky třeba odtokovky je dost kritická. Dnes se to řeší dvěma mně známými způsoby. Buď máš danou letovou fázi, kde je z treninku vyzkoušené, že třeba 6° je do těchto podmínek nějaké optimum a na přeskok, přepneš jinou letovou fázi, kde vím, že mám 0°. Tzn. přepínáš diskrétní hodnoty.

    Druhé řešení je to mít na nějakém spojitém ovládacím prvku (třeba tahový/kruhový trim, třeba knipl). To je varianta, která se mi vůbec neosvědčila. Prostě bez pohledu na vysílač nevíš jakou má prvek polohu. Koukat se za letu na vysílač, o tom mohu vyprávět hodně příběhů a někde po paměti šmátrat po vysílači je nesmysl. Kdysi jsem se to snažil řešit pomocí mechanických zubů na kulise křížového ovladače, přemýšlel jsem o optickém snímání polohy nějakého stínítka spřaženého s daným kniplem atd. Nefungovalo to.

    Pokud bych měl ve vysílači možnost si na stisk třeba nějakého tlačítka vyvolat momentální výchylku klapkového serva (myslím hlasové hlášení), tak to všechno mění situaci. Paradoxní je, že se v tomto případě vůbec nejedná o přenos informace od modelu k pilotovi. Je to informace pouze z vysílače a to pravidla neřeší, proč taky.

    Jak jsem psal už dávno. S telemetrií přijdou problémy. Lidí kteří se snaží ostatní „ochcat“ je všude dost a domnívat se, že se to vyhne modelářům je naivní. První zkušenosti z Eurotour už máme za sebou.

    P.S. Mimochodem, Tebou zmiňovaná úprava nemá nic společného s 2,4GHz. Pokud někdo lítá s 35MHz a dá si do letadla Tx a v kapse bude mít Rx s displejem, tónem nebo hl. výstupem o palubním napětí a signálu, tak mu v tom nikdo nemůže bránit. Ostatně třeba takové Picolario tohle umí už snad 10 let a jsou i jiné systémy.

  • Jiří Veselovský

    Ano, moje poznámka o systémech 2,4 GHz byla zbytečná, ale jejich možnosti iniciovaly zmíněnou úpravu SŘ.

  • Docela si pamatuju, když se zde dal koupit první ClassPad, tak se na VŠ prostě a jednoduše zakázal. Žádná další debata. Zde nejde nic zakázat, protože se nedá poznat, zda pilot využije pouze vysílač, nebo data z paluby modelu. A to že budou všichni tak poctiví asi nikdo nevěří. Tedy časem to bude přesně jak píše Roman, že se telemetrie povolí a tím to bude vyřešeno. Dle mě tím soutěžní létání ztratí své kouzlo. Po výstřelu si poslechneš výšku, při termice také, takže to vše přesně zhodnotíš. Ruce to sice nikomu nevymění, ale i tak by ovládání modelu bylo zjednodušeno.

  • Další zajímavé informace o novém vysílači publikoval na RCManii Tomáš Ciniburk.

    Když už jsme u těch vychytávek „geniálního“ nového vysílače a jeho neomezených možností, tak bych měl na vývoj Jeti ještě jednu prosbu. Kdyby totiž všechny logy byly zaznamenávány s reálnou časovou osou a následnou možností jejich analýzy. Pokud ztratím společnou časovou osu pro všechny zaznamenávané veličiny, tak je z toho chaos, který nedá nikdo nikdy dohromady.

    Určitě by zde měla být i možnost hlasového záznamu/komentáře (mikrofon), který je velice důležitý pro pozdější rozkódování uložených dat. Je samozřejmostí, že právě i tento záznam by měl respektovat reálný čas. Jinak totiž ztrácí smysl. Vzhledem k tomu, že vše se zaznamenává ve vysílači, generátor reálného času není problém.

    Z fotografií, které jsou u Tomášova příspěvku, těžko mohu rozluštit z jedné fotografie obrazovky noteboku jakým směrem se vlastně možnosti záznamu v podání Jetimodel ubírají. Myslím, že to byli Jeťáci, kteří jako jediní dodnes mají dostupnou telemerii pro běžné lidi a na rozdíl od světových firem o ní jenom roky neblábolí.

    Bude zajímavé sledovat, zda se ze záznamů senzorů v podání Jeti stane opravdu materiál ke smysluplné analýze dat a nebo to bude zase jenom hromada čísel pro „strejce“, kteří se budou vzájemně ohromovat např. počtem devítek u údaje výška nebo počtu ampérů.

    Zdá se, že Jeti vyrazili správnou cestou. Musejí nabídnout něco, čím se odliší od tuctových plastových tamagoči (dobrovolně se přiznám, že mne některý asijský design irituje), kterých jsou plné obchody. Pokud se z jejich řešení stane funkční analytický nástroj, tak smetou všechny. Zatím mají obrovský náskok, ale jak víme konkurence nespí. Držím jim palce.

  • Ad „Myslím, že to byli Jeťáci, kteří jako jediní dodnes mají dostupnou telemerii pro běžné lidi a na rozdíl od světových firem o ní jenom roky neblábolí“

    Myslím, že je to trošku jinak. Jeti pořád ještě nemají to rádio. Jestli někdo věří, že bude v polovině roku skotečně v obchodech, tak je asi velký optimista.
    Takže jednou firmou, která má skutečně hotovou a dostupnou telemetrii pro normální lidi Multiplex – mají čidla, mají přijímače, mají vysílače, které dokáži telemetrii zobrazit na svém displeji. Ale je mi jasné, že to lidi moc neznají. Jejich škoda 🙂

    Jinak Jeti taky držím palce, i když vím, že si to rádio nepořídím. Ale před tím, jak odvážně vyrazili s od základu novým rádiem, se dá jedině smeknout. Věřím, že se z toho nestane další Graupner MC-32, nebo jak se ten jejich zázrak, co už roky jezdí jenom po výstavách, jmenuje 🙂

  • Ahoj Honzo,
    nechci se přít, ale v rámci diskuze si myslím, že Jeti nabídnul dostupnou telemetrii všem a mnohem dříve než MPX. MPX 2,4 (M link) je jejich proprietální systém, Duplex můžeš napasovat téměř na cokoliv a funkčností za MPX vůbec nezaostává, spíše naopak. Ceny MPX a Jeti nechci srovnávat.

    Jeťáci rádio dodnes neměli a zatím mají pouze prototyp, souhlas. O dodržení slíbených termínů dostupnosti víme svoje. S Duplexem to udělali ale chytře (třeba ani ne úmyslně), prostě před lety nabídli jenom rozšíření pro stávající RC soupravy.

    Další možný krok byl vlastní vysílač (případně kooperace s některým ze stávajících výrobců, ta jednání určitě probíhala) nebo by byli odsouzení k neudržitelnému a předem prohranému boji s čínskými výrobci regulátorů a přijímačů.

    S MC-32 máš 100% pravdu, je to trapný výsměch. Doufám, že to Graupneři v Norimberku mají zase pod plexisklem. Je veřejným tajemstvím, jak to u Graupnerů vedou, ale to už je trochu mimo tuto diskuzi.

    Myslím si, že Mutiplex nikdy nedovedl moc prodat svoje nesporné kvality (na našem trhu už vůbec). Potom následovaly finanční problémy, akvizice Hitecem. Neslané nemastné období, vyřazení nejvyšších modelů souprav ze svého portfolia a jsme v současnosti. Snad se jim bude dařit lépe.

  • JuraM

    Tak ta MC 32 už je v prodeji od 1.2.2011(možná) stačí se kouknout na http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=89617 cena necelých 900 éček

  • Kamil Faja

    Není Juro. Je tam červený semafor a přímo u Graupnera taky Kein Bestand vorhanden.

  • JuraM

    No a pak něčemu věř, kdy dole je psáno že 31.01.2011 bude předáno do jejich internet. obchodu.

  • mihaeul

    No, kdyby jste videli jak vypada po trech letech predstavovani na veletrzich MC-32 v realu – tak nebudete ani uvazovat o realnem vypusteni na trh s vysilaci :-(.
    Oproti predminuleme a minulemu roku, kdy bylo mozne na MC-32 pouze nahlizet z uctive vzdalenosti, letos jiz byla moznost si vlastni vysilac i vzit do ruky. Je to jenom obal bez vnitrnosti a opet znacne prepracovany – materialove, oproti prvni uvedene verzi v roce 2009, naprosta katastrofa u top vysilace za 1000Eur!!!

  • JS

    Michale klídek 🙂
    Alespoň je vidět jak bude vypadat MC32 v reálu po X letech používání a cena je jen 900 eček. Než Graupner „doladí“ MC32 a dá do prodeje, tak už bude ečko pod 20Kč a tím i cena přijatelná. 🙂
    Možná Jeťáci překvapí, SW prý bude super?…. nebo Hyper luxusní? Předpokládám tak 10letových režimů pro F3Béčkaře. Obsažený Wattlimiter pro F5B,F,Déčkaře, soutěžní režim Tx se zobrazením pouze povolených veličin, ale logem všech veličin v reálném čase. Pro Maketáře-Větroňáře volby přednastavených mixů až pro 10servové křídlo atd… No zkrátka, pro každou skupinu modelářů něco navíc. 🙂 🙂
    J.

  • JuraM

    Škoda jen, že Jeti vysílač nemá tak šikovně vyřešené háky na popruh jako to je na pulťáku Spektrum DX10t DSM2 http://www.rcnoviny.cz/2010/02/nove-vysilace-spektrum-dx8-a-dx10t/

  • mihaeul

    to JS: ja jsem uplne v klidu
    Ten muj vyraz „po trech letech vystavovani“ nebylo mysleno jeden kus konkretniho predstavovaciho modelu mc-32. Proste je uplne jiny nez byl prvne predstaven v roce 2009 a letos – no materialove je to vyrazne k horsimu. A ty dotykove kruhove ovladace (ne mikrospinace) jako jsou treba i na novych modelech palcovych vysilacu mx-16 a mc-20 – to je des – zlate otocne kolecko ala mc-24!!!
    Roman sem da mozna nejake fotky prave srovnani tech vystavovanych verzi mc-32 2009 vs. 2011 co jsem fotil.

    to JuraM: mas pravdu ty haky na Spektrumu vypadaji pekne – ovsem v provedeni Spektrum jsou v krajnich polohach vyosene do stran a vysilacka se me zdala po odzkouseni dost nevyvazena – chce to odzkouset pouzivanim – me se to proste nezdalo.
    Jinak Spektrum je ten sileny kosmicky design lesknoucich se plastovych dveri od bordelu potazenych stribrenkou – no hruza. A ty knyply blizko u sebe – proste me naprosto nesedla – ale je to vec vkusu

  • JuraM

    Jasně, nemám možnost to v praxi odzkoušet jak to sedí na břiše, ale ten nápad jak to pěkně zapadne do vysílače mě přijde supr, prostě cvak a nikde nic nevyčnívá. U Jetiho má Roman asi pravdu s tím,
    že vyxlajvantovej pult to jistí. Ale třeba mají nějakou super fintu.

  • Standa

    Dobrý den, nevíte jestli bude vysílač k prodeji na výstavě ModelHobby koncem září? S.

  • ToMaS

    Jeti rika ze ano, ale nevim nevim. Ostatne jeti tvrdi ze prodava prijimac duplex R9, ale nejak moc koupit nejde.