Třesky blesky a jiskřičky

Kdo byl v Ivančicích, tak celý můj příběh zná. Několikrát jsem ho tam vyprávěl.

V úterý dopoledne jsem šel lítat s Ceresem a již při odjezdu na letiště jsem viděl, že od Baudisů (Jeseníku) jde bouřka. Přijel jsem na letiště a připravil dva navijáky a také vše ostatní. V dálce jsem slyšel již dunění přicházející bouřky. Odletěl jsem tři starty a bouřka byla cca 12 km od Ústí nad Orlicí. Hrana bouřkového mraku ještě zdaleka nebyla nad letištěm.

Krásně svítilo slunce a vítr 3 m do silonů. Další start, výstřel a pěkně jsem se ustředil do stoupáku. Když jsem byl v přiblžně 450 m, tak najednou z čisté oblohy blesk, který šel přesně v místě mého F3Béčka. Okamžitá rána, uhodilo vedle správní budovy letiště do stožáru větroměru (pytle).

Popíšu co se dělo v okamžiku blesku:
Od blesku letěl žlutý paprsek vypadající jako klikatá slabá nit k mé anténě MC24. Po anténě dolů a v místě kloubu antény se paprsek rozdělil a šel do mých rukou a následně do celého těla od shora dolů. Nebyla to žádná rána, ale silné zamravenčení v celém těle.

Následovalo samozřejmě velké leknutí. Okamžitě jsem překontroloval, zda funguje éro a rychle jsem vytáhl brzdy a přistál. Až když jsem přistál, tak jsem si uvědomil, co se stalo a pěkně jsem se rozklepal. Zabalil jsem letadlo a přikryl navijáky a uklidil baterky do auta. Odjel jsem na oběd a teprve po cca 15 min. přišla ta pravá bouře. Odpoledne jsme se sešli společně s dalšími béčkaři a já zapínám vysílač MC24 a na displeji se objevilo tučně napsáno: pokud neodentrujete váš model č.11, tak paměti všech  modelů  budou vymazány. Odentroval jsem a na displeji se opět objevil stejný text. Odentroval jsem ještě jednou a potom teprve bylo vše OK.

Toto viděli všichni přihlížející. Proto jsem hned druhý den ráno volal Romanovi na základě jeho příspěvku o zalétávání nového Dinga mezi blesky a vyprávěl můj příběh. Teď už vím, že není nejlepší nápad létat i když se zdá bouřka jěště dost daleko a je velká relativní vlhkost vzduchu jako byla v těchto dnech. Celý příběh jsem vyprávěl svému švagrovi a ten mi od teď neřekne jinak než “Harry izolátor“.

Napadají mne pouze dvě možná vysvětlení celého jevu. Buď mi pan Graupner posílal novou verzi firmware do mého vysílače a nebo šlo o statickou elektřinu. Co vy na to?

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

3 comments to Třesky blesky a jiskřičky

  • Podle popisu se na anténě naindukovalo napětí, div že to vysílač přežil ve zdraví. Otázka je, jestli jej nenechat raději zkontrolovat v servisu, s tímhle není žádná sranda. Jak málo stačilo, aby to nebyla jen statika a místo do pytle to prásklo do Tebe …

  • Já si myslím, že to byl regulérní výboj blesku, který po tobě sjel. Statiku jsem zažil na kopci, kdy před přicházející bouřkou (20 km) jsem slyšel tiché vrnění (praskání) a po dlouhém bádání jsem zjistil, že to vyluzuje konec prutové antény mého vysílače. Potom se objevil na anténě Eliášův oheň a já mazal s letadlem dolů na zem a do auta (tak krásně to nosilo!). Bouřka přišla až za cca 1/2 hodiny.

    My máme na letišti již několikátý rok na okraji plochy pomníček – zabití bleskem. Od té doby mám před bouřkou i před bouřkovým vývojem počasí respekt.

  • Vlado a mas to!!!! Proste do tebe uhodil blesk!!! Ja to tusil ze jsi UFOun….možna i Zeleny Raul, prevleceny za modelare!!!!
    Nazdaaaaaaaar!
    Pavel