Jak ten web udělat nejlépe?

Kurňa, přemýšlím, jak udělat organizaci,  rozvržení, zobrazování obrázků a dalších tisíce věcí na webu tak, aby to bylo srozumitelné, rychlé, přehledné a JEDNODUCHÉ!

Například obrázky. Každý má na webu tisíce nějakých blech a mazanic, z kterých nic nepoznáte nebo je musíte 10x rozkliknout a potom se tam objeví sofistikované blikající fotogalerie se snímky letadel alias  „to stejné tisíckrát jinak“. Takto to já dělat určitě nechci.

V popisu stavby Trenek jsem zvolil šířku obrázku max. 640pixelů (to by mohlo vyhovovat většině monitorů) a považuji za zbytečné nutit čtenáře, aby něco dále odklikával. Podle mého názoru čtenář vidí text i k tomu odpovídající obrázek (samozřejmě kvalitní) a je to přehledné. Pokud budu mít opravdu fantastickou fotku, určitě se nebráním po rozkliknutí větší velikosti, ale to jsou vyjímky. Na Lomcováku takových fotek moc není.

Třeba organizace odkazů nebo jiné věci Vám nevyhovují. Napište nebo dejte odkaz na jiné pěkné weby, abych si udělal představu co dělám špatně. Je mi jasné, že dobrý web se od těch horších liší především svým obsahem a forma je již podružnější(?), ale s obsahem to zde bude už jenom horší a tak se to snažím zachránit aspoň tím vzhledem. Na druhé straně bych z toho nerad dělal nějaké kolotočářské show v JulděFuldě (při vší úctě k páně Kočkovic).

Možná se mýlím. Napište mi, jaký je Váš názor? Třeba zjistím, že můj již lehce zkornatělý mozek je mimo realitu…

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

8 comments to Jak ten web udělat nejlépe?

  • Romane, myslím že současné rozdělení článků není až tak špatné, jen bych to co máš označené jako Zprávy zkrátil tak na 5-7 položek a tím celý web zkompaktnil, fuj to je hnusné slovo. Osobně mi moc nesedí použitá kombinace barev, ale to je subjektivní. Struktura webu vychází z jeho obsahu, strukturu musíš přizpůsobit obsahu webu tak, aby i poté, co bude naplněný desítkami a stovkami článků byl stále přehledný a vše bylo tam kde to návštěvník hledá. Osobně bych to viděl na obligátní Aktuality, F3B, F3F, Dílna, možná fotky .. Nevím jaký typ obsahu chceš na web dávat. K rozlišení fotek. Nepsané pravidlo webu je, optimalizuj na rozlišení, které používá nadpoloviční většina návštěvníků, tj. u tebe asi 1280×1024, resp 1024×768 a k fotkám … Ne všichni co k tobě chodí mají broadband, tj. dávat na web fotky ve velkém rozlišení není moc vhodné. lepší je náhled např. 320×200 s rozklikem na třeba 800×600 pokud bude fotka důležitá a kvalitní, případně na 640×480 pokud bude obyčejnější. Tolik můj názor, samozřejmě to není dogma, udělej sám jak budeš myslet …

  • juraj

    Z toho Romanovho článku ide toľko stresu až strach. Hlavne kľud:). Grafická podoba webu je fajn, veľkosť obrázkov akurát, teda aspoň na mojom notebooku je to oki. Súhlasím s Dzordzikom, tématicky treba nechať niekoľko primárnych okruhov (čo aj defacto je), no a tým prispôsobovať obsah webu. Takže:
    – grafiku by som nechal, farby sú prijateľne kontrastné, negýčové, dokonca tolerujem aj tú ružovú pri kliknutí na aktívny odkaz:)
    – písmo fajn, čierna je proste čierna, aj tak sa oči rýchlejšie unavia pri čítaní bieleho písma na čiernom pozadí
    – osobne by som zmenil otváranie odkazov tak, aby sa otvárali v novom okne a Lomcovák vždy zostal ako samostatné okno (aspoň mne to takto užívateľsky vyhovuje)
    – no a hlavne by som pokračoval v tom jednoduchom, stručnom, výstižnom a svojsky vtipnom spôsobe písania, pretkanom kvalitnými fotkami.
    Toľko môj laický názor. Rozhodnutie zostáva na autorovi
    Juraj

  • -Pravý sloupec jsem opravdu zjednodušil, odkazy dal nad Zprávy a zobrazuji pouze posledních 5 Zpráv
    -S obrázky to budu muset ještě promyslet, ale domnívám se, že velikost obrázku kolem 100kB dnes již nepředstavuje pro většinu uživatelů velký problém a ohlížet se na lidi s vytáčenou linkou by byla diskriminace většiny menšinou(?)
    -Otevírání odkazů bych nechal tak jak je, stačí kliknout prostředním tl.myši a odkaz se otevře v nové záložce nebo novém okně.
    -Barvy mohou opravdu připadat lehce vyblité a netradiční, ale je to úmyslné. O to mi jde.
    -Pokud hlavně úvodní odstavce „Jak ten web udělat nejlépe?“ znějí poněkud hystericky, tak to asi nebyl úmysl. Občas něco ze sebe vychrlím a pak koukám, že jsem to měl napsat asi jinak. No, to je už riziko „nošení kůže na trh“

    Díky za komentáře

  • Nemohu souhlasit s příspěvkem od Dzordzika, ba naopak souhlasím s Romanem. Preferoval bych zvětšení běžně viděných obrázků, kterou nastolil Roman a to hlavně z důvodu lepšího přístupu ke stránce a příjemnějšího čtení. Já osobně jsem už hodně unavenej z kliknutí na fotku a následného spuštění aplikace která mě zašedí celou stránku a pak mě v úhledně grafickém rozjíždění nabídne danou fotku. No tak to pěkně prosím není přívětivá stránka.
    Ještě možná připomínka, že se v pravém menu zpráv trošku ztrácím, chybí mě tam větší přehlednost, blbě se mě identifikuje jedna od druhé… nešlo by s tím něco udělat? 🙂
    Jo a barvy jsou dobré, příjemné, neagresivní, nereklamní… super… děkuju.

  • Ahoj Honzo,
    v případě lehkého chaosu (žádné odřádkování atd.) ve sloupci Zpráv máš 100% pravdu. Vím o tom a musím to dořešit. Jedná se o widget (doplněk) do WP a ten jsem modifikoval pro svou potřebu. Moc kovaný v PHP nejsem a tak to má zatím mouchy. Doladím…

  • Růži Musilová

    Můj Lomcovak je pryč. Jak se vyznám?
    Asi na mne působí zvyk-železná košile.
    Je to vůbec ještě pro modeláře nebo jen pro pokročilé.
    To je odezva na dojem z první stránky. Snad se rozkoukám.Jdu hledat.
    Zatím!!!

  • Růži Musilová

    Není třeba se obtěžovat odpovědí. NAŠLA,co jsem hledala. Je to přehledné a nyní mnohem rychlejší- handy. S modrou oblohou Růži

  • Ahoj Růženko, tajně jsem doufal, že to tak dopadne. Změna je život…