Dóóprdele reloaded II.

Příběh fotografie z mezinárodního závodu na Rané má zajímavé pokračovaní. Růženka Musilová nelenila a napsala svému dlouholetému příteli Rolfu Girsbergerovi. Ten přidal další fotografii a rovněž dost podrobné údaje k celé soutěži.

Raná 1973. Švýcarský tým. R.Girsberger, R.Baumgartner, F.Schenkss

Že Vám jméno Girsberger nic neříká? Pokud zmíním legendární profil RG15, tak možná už bude přihořívat; RG-Rolf Girsberger! Moc se mi líbí, jak se pomalu rozkrývá příběh jedné obyčejné fotografie z jednoho kopce za Slaným před skoro čtyřiceti lety.

Pomocí Google Translate a svých útržkovitých znalostí švýcarské němčiny Vám předkládám pokus o překlad dopisu Rolfa pro Růženku.

Milá Růženko,
fotografie byla pořízena na 4.mezinárodní soutěži na Rané 8.-9. září 1973. V příloze posílám fotografii účastníků ze Švýcarska. Pokud mě paměť neklame, tak obě fotografie jsem kdysi obdržel od Tebe. V příloze nalezneš rovněž výsledkovou listinu a FAI pravidla z roku 1975. Domnívám se, že mezi lety 1973 a 1975 se pravidla neměnila.

Bylo tenkrát velice horko a téměř bezvětří (Oooops, koukám, že se nic za ty roky nezměnilo, pozn. L). Z důvod slabých podmínek, (méně než 3m/s) a silné statické elektřině ve vzduchu(??!! pozn.L) byla odlétaná pouze dvě kola.

Slabý vítr a silné termické podmínky přesto umožnily pěkné polétání i u našich modelů, které tenkrát měly pouze směrovku a výškovku. Na Rané jsme potkali hodně dobých přátel a rozhodli jsme se přijet znovu.Trvalo to ovšem dalších pět let (1978,) než jsme přijeli podruhé. Potřetí jsme přijeli v roce 1984. Ty a Miro jste se k nám přijeli podívat za rok na to.

Se srdečným pozdravem
Rolf

Výsledková listina (PDF), Reglement 1975

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.