Franto, ty draku!

Dne 11.března oslaví 75.narozeniny nestor českého F3B Franta Bayer ze Zlína. Začínal jako mnoho modelářů, nejdříve s volnými modely a postupně s rozvojem radiem řízených modelů se stal jedním z prvních F3B modelářů v ČSSR. Stal se několikanásobným mistrem republiky a vítězil i na mezinárodních soutěžích.Vychoval několik generací mladých úspěšných modelářů a stal se úspěšným výrobcem modelů F3B.
 
V současné době je stále aktivní, jak na českých,tak na mezinárodních soutěžích F3B. Za všechny modeláře přejeme hodně zdraví, mnoho startů a hlavně dobrých přistání.
DSCN4298sx
 
Toliko tedy téměř oficiální text přání. Franto, ty draku, za mě Ti přeju pořád pevné zdraví a pokud bys někde mohl „pohodit“ kousek své nevyčerpatelné energie, tak řekni kde; stavím se tam pro ni. Velice často mám pocit, že Ti nestíhám. Drž se a nic nám zobákům nedaruj!
Roman
 
P.S. Momentálně připravujeme již třetí ročník F3B Krokodýla na Floridě, USA.

8 comments to Franto, ty draku!

  • Dzordzik

    Také se přidávám s přáním hodně zdraví a životní energie ať mlaďochům ještě dlouho proháníš pérka.

  • mihaeul

    No Franta na konci minule F3B sezony vyhrozoval, ze chce koncit s aktivnim letanim F3B.
    Verim ale, ze jeste zvazi sve rozhodnuti a bude do toho busit dal, jak ho vsichni zname.
    Tak se na tebe Franto tesim – doufam ze uz v Jeseniku a pak v Horicich 🙂

  • Milý Fanoušku, MOC gratuluju a hluboce smekám. Od roku 1989, kdy jsem tě potkal na letišti v Letňanech a vetřel se do tvého kroužku se nic nemění. Trošku jsme oba zestárli, ale tvé zapálení pro nejrychlejší letadýlka bez vrtule je nekonečné a neskutečné! Věřím, že se staneš čestným hostem závodů v Mladé Boleslavi pěkně tam oslavíme těch tvých 35…..těším se!

  • Franta byl můj kolega v projekci nebožtíka Armabetonu asi v letech 1974 – 1991. Já jako lenoch od přírody jsem od něho čerpal energii, inspiraci a rady. Od doby jeho přesídlení do Zlína jsem se s ním viděl snad jen 1x, když navštívil aerovleky pořádané MK Lipence. Přeji mu všechno nejlepší a elán i do budoucích let.

  • Jirka Fíla

    Franto blahopřeju.Nedávno jsem lítal s tvým modelem REX a proháněl jsem Furii tak že po přistání se pilot ptal jestli neprodám takový brko.Možná měli stejnej rok narození.Všecho nej.
    Jirka Fíla

  • Vasa

    Ahoj Frato, taky se přidávám s přáním všeho nejlepšího, a hlavně toho zdravíčka, a doufám že se zase jednou potkáme na závodech, teda ne že Ty by jsi na nich chyběl, Ty nebudeš chybět, ale že já se zase jednou možná na nich ukážu 😀
    A když tu Pavel zavzpomínal, tak já taky: už nevím zda 1988 nebo 1989, ale už jako člen libenského kroužku jsem se přijel podívat do Líbeznic na letiště kde Franta pilně trénoval, a najednou mi pověsil na krk rádio, a řekl: támhle máš letadlo a lítej, no a odešel 🙂 jo ale já jsem nikdy předtím s rc nelítal, naštestí vše dobře dopadlo, letadlo z vyvrtky kdy se řítilo do Třeboratické teplárny vrátil zpět do ustáleného letu, a podle tahání za uši, levé/pravé, jsem se já snažil uřídit letadlo. Takže moje první zkušenost s RC byla Frantova kompositová V-31
    Franto za všechno moc děkuju
    Vašek

  • Rolf (Nemetz )

    Ahoi Roman !
    2014 ist großes Feiern Angesagt,bei Franta &mir kommen dann 150 jahre zusammen.
    Werde „Check “ auf Rana machen.

  • franta

    Vážení a milí gratulanti,
    velice vám děkuji za přáníčka. Mám z to velikou radost. Pomalu začínám žít vzpomínkami jak to bylo fajn před 20-30ti lety. Pojem tahání za uši mě asi už zůstane. Ale ono to fungovalo tehdá a funguje ještě i dneska. Budu se snažit lítat co to dá i když víc pro radost.
    Asi před třiceti lety jsem se ptal v Popradu pana Isenze (majitele jedné modelářské firmy v NSR) proč si neobstará místo toho šprlinkového éra něco pořádného a on odpověděl – já jezdím na závody už jen proto, abych se setkal s kamarády.
    Pokud to půjde, budu s vámi poletovat ale ne už závodit na krev.
    Franta