Franto, Ty ďáble!

Dnes se dožívá legenda českého F3B Franta Bayer 74 let. Franto, před Tvým elánem a stálým zaujetím pro Tichý let se hluboce skláním. Doma neustále vymýšlíš co a jak zdokonalit, po letišti pobíháš s kluky, kteří jsou o 50-60 let mladší a nestačí Ti. Franto, Ty ďáble, do dalších let Ti přeji hlavně pevné zdraví a modlím se, abych neskončil dřív než Ty.

7 comments to Franto, Ty ďáble!

  • Františku připojuji se k Romanovu přání a přeji hlavně pevné zdraví. To, že nás budeš nejen na letišti, ale i na kopci stále prohánět, už vím dávno. 🙂

  • Připojuji se ke gratulaci a těším se na Tvé další historky a zkušenosti leteckého matadora.

  • AH

    Gratuluji jak Františkovi Bayerovi k 74, tak Františkovi Höfrovi k 75. narozeninám. 11. 3. je asi magické datum pro modeláře.

  • Fanoušku, přeju Ti hodně zdraví a elánu do dalších létacích let! Děkuju, že jsi mě k těmhle létajícím strojkům přivedl a nakazil jsi mě nevyléčitelnou nemocí, zvanou eftřibéčka!
    Letu zdarec!
    Pavel Marek

  • franta

    Děkuji všem, kteří si na mne vzpomněli. Jó chlapci, utíká to škaredě rychle. Potřeboval bych někoho, komu bych alespoň pár desítek let mohl předat. Ale jelikož se to stát nemůže, tak jsem si alespoň obstaral nové letecké brýle. Budu je mít příští týden. Při posledním létání jsem několikrát přestal vidět model (podle mapy) na pouhý kilometr. Nikomu to nepřeji. Jde o ten pověstný vlásek….
    ahoj Franta

  • Frantóóó,
    nelakuj. „Pouhý“ kilometr?! Že si děláš srandu, viď? Já dál už jak cca 800m nelítám a to už cítím, že jsem na hraně. Samozřejmě záleží na okolnostech (viditelnost, kontrast obloha/model, síla větru, rychlost modelu atd.), ale kilometr je opravdu asi maximum. Samozřejmě mluvím o košťátku F3B. S těma Tvýma očima to nebude ještě tak špatné (mrkanec).

  • franta

    Romane,
    přeměřil jsem Tvůj záznam z GPS (co jsi uveřejnil) a tam jsi otáčel ve vzdálenosti těsně pod kilometr.. a to bylo přeci o kousek dál než těch 800m. Máš pravdu v tom, podle pozadí -obloha, kouřmo či oblaka – je model vidět. Při posledním létání jsem jen hledal termiku. Našel jsem to až 100 m ode mne ve výšce asi 50 metrů, kdy jsem mohl ihned reagovat na pohyb modelu. Pohodlně jsem ulítal zbylých 5 minut a v pohodě přistál. Na kilometr jakýkoli zásah do řízení znamenal jen pouhou ztrátu výšky. Na druhé straně lítat 10 minut nad hlavou je taky príma zážitek… Toto však všichni dobří piloti znají ale určitě se netěší až je to taky jednou potká a začnou shánět větší brýle! Hlavně lítej co to dá a proháněj ještě víc Iváčka a Milana v Roudnici.