Mistrovství ČR F3B Hořice 2012

Vážení přátelé Lomcováku,

když jsem odjížděl na letošní mistrovství ČR do Hořic, tak jsem si říkal, že tentokrát poprosím Romana, aby článek napsal on. Aby tu nebylo trochu překohoutováno. Je úterý večer, zapojil jsem baterie na nabíječky na další trénink a už vím, že ten článek zkusím napsat sám. Tohle totiž nebyl závod. Tohle byl příběh.

Já sám jsem tentokrát do Hořic odjížděl s pocitem, že nechám věci plynout. Občas má člověk i trochu jiné starosti, než jenom letadla a F3B, to se prostě stane každému, že najednou pro Vás není tak úplně podstatné, jak na těch či oněch závodech dopadnete. Říkám si, že zkusím pomáhat Romanovi, aby zalétal co nejlépe on.

V pátek večer, probíhal jako vždycky. Všichni natěšení na závody, probíhá estráda „velká žízeň“, kterou Románek rozcházel do 3 do rána. Sám jsem se tohoto obvyklého lahvového představení neúčastnil a na konci depa jsem si hrál na kytaru. Z dálky slyším jen jednotlivá dějství, epizody, teď zvrací Jarda, a teď zas Vašek.

Ráno po šesté vstávám a jdu připravovat navijáky. Na Romanovi není nic poznat, takže asi OK. Náš tým doplnil nadějný F3J pilot Luboš Pospíšil, kterému už také 20x předestilovaná whisky jménem F3J přestává chutnat. Společně s Lubošem, Romanem a Jirkou Mrvíkem jsme vytvořili improvizovaný Lomcovak tým, neboť naše tradiční teamová opora, Michal Behenský, ten nelítal, ten pořádal. A pořádal velmi, velmi dobře.

Předpověď ala Kulmbach, bezvětří, vítr variábl, 30°C, vedro. Už jsme si letos trochu zvykli. Oba s Romanem víme, že nás lehké závody nečekají, protože proti nám bude stát zkušený FUSO tým tentokrát složený z pilotů Fusek, Stonavský, Baudis a Hulík. To znamená, že zejména úlohu vzdálenost poletíme pokaždé s někým z těchto zkušených pilotů. Říkám Romanovi, klídek šéfe, neboj, Luboš nám řekne světla, já to odnaviguju, ono to půjde…

A tak lítáme, lítáme, termika, průlety, první rychlost…a je to tady. Podařilo se mi na závodech poprvé seknout. O necelé 2 metry jsem na bázi B nebyl. No nic, jednou to přijít muselo, tak je to tady. Čas 22 sec, tohle dobře nevypadá, no nic, říkám si, přece jsi přijel hlavně pomoci Romanovi…..

A Roman lítal dobře, hodně dobře. Na průletech se mi asi třikrát stalo, že jsem poslední průlet do letového času asi o vteřinu nestihl. Mám dojem, že je to i trochu smůla. No nic, je potřeba se pořád snažit a zase snažit. Náš benjamínek Luboš Pospíšil létal velice klidně, slušně. Jeho umístění po 5 kolech v polovině startovního pole je slibným příslibem do budoucna.

Kvalitou svých startů mě překvapoval Jirka Mrvík. Super Jirko, jen tak dál. Po delší době si přijel zazávodit i Pavel Marek. Sledoval jsem jeho výkony na úloze vzdálenost, hodně slušný, tuhle úlohu Pavel prostě umí.

Po mém prvním seknutí jsem už dál lítal poměrně slušně, žádný průšvih. Zde bych se trochu zastavil u úlohy rychlost ve 3.kole. Roman mi opět precizně odhodil model, start se mi povedl perfektně, super výstřel, výborná výška. Všichni piloti přede mnou létali přes 18 vteřin. Nalétávám do báze, dobrý rozpočet, přesně trefené zatáčky, dobrý rozpočet, čas 17.06sec.

Více než o vteřinu lepší než soupeři přede mnou. Mám příjemný pocit z dobře odvedené práce. Vypadá to na tisícovku, ale jen chvíli. Hned za mnou letí Jirka Baudis. Jsem zvědavý, jak Jirka odpoví na hozenou rukavici. Jeho čas, 16.5. První vteřinu civím na jeho čas na tabuli, říkám si v duchu, do prdele to snad není možný, jenže vidím, že to možný je. Ve druhé vteřině si uvědomuji, že jediné co můžu jít udělat je jít Jirkovi pogratulovat, a tak jdu… Jirka opět předvedl, kdo je tu náčelník „Rychlý péro“. Kdo umí, umí. Kdo neumí, čumí.

Roman dál pokračuje v dobrých výkonech, výborně létá Zdeněk Ješina Junior. Jenže 5 kol, to je dlouhý příběh a tak piloti z předních příček, Petr Fusek, Zdeněk Ješina junior, Honza Stonavský postupně odpadají. Většinou kvůli chybám při startu na úlohu rychlost a následně zapsaným nulám za tuto úlohu. Výborně létal Petr Hulík, který stejně jako já jednou seknul na rychlosti, ale celkově mě porazil o jednu příčku.

Jirka Baudis se o vítězství připravil jednou pětistovkou na úloze vzdálenost, jinak létal velmi dobře. Já jsem dále nechyboval a tak moje celkové 4.misto z českých závodníků není úplně špatné. Ještě se sluší říct, že v pátém kole jsem měl na úloze termika neskutečnou kliku, kdy jsem měl ve 4 minutě 15 metrů a pánbíček mi přihrál stoupák, který se mi podařilo vytočit. Omlouvám se tímto vesmíru za své rouhání, že jsem měl při průletech 3x smůlu, naopak. Celkově jsem měl vlastně hrozné štěstí.

Pokud jde o celkové pořadí, všechny nás vlastně přelétal hostující T.Dylla z Německa. Z českých závodníků nejméně chyboval Roman Vojtěch a naprosto zaslouženě se stal mistrem ČR pro rok 2012. Moc to Romanovi přeju, protože já sám vím nejlíp, jak letos Roman dřel.

Snažil jsem se udělat pár fotek, nicméně focení letadýlek a jejich šoférů mě tentokrát nebavilo, ale hádám, že nikomu z Vás to vadit nebude.

Při pohledu na výsledkovou listinu seřazenou podle úloh – konkrétně úloha A termika se ještě krátce vrátím ke svému článku „Kam kráčí F3J“. I zde na MČR ztrácí pilot na 12. místě cca 340 bodů. A to bylo, z pohledu pilota F3j, poměrně bezproblémové počasí. Příspěvků na můj článek už je 34, možná je to lomcovácký rekord. Příspěvky sleduji. Nicméně stále se domnívám, že by bylo dobré prosadit JEDNODUCHÉ řešení.

Proto si i nadále myslím, že je rozumné stanovit max. rozpětí 3m a minimální váha např 2.2 kg. Jednoduché vzepětí. Bylo by to mnohem složitější nalétat, a hlavně, modely by se zlevnili, protože uhlík by byl potřeba pouze v nosníku, jinak v podstatě ne. Tím by se modely zpřístupnili, neboť by se zlevnili! Podívejte se, kolik lidí dnes F3J létá na soutěžní úrovni. Není to více než 30 pilotů! Divíte se při současných cenách modelů? Já ani moc ne. Ještě před 15 lety se počet soutěžících v Chotěboři omezoval na 110 účastníků. Přemýšlejme nad tím.

Tak za týden se na Vás těším v Riu. Zdraví Honza Kohout.

Výsledky MČR F3B 2012

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

5 comments to Mistrovství ČR F3B Hořice 2012