Drobnosti III

Mám pro Vás další příděl pár drobných typů, které by Vám mohly ulehčit práci v dílně.

P1040494x

Při zalepování krytek serva na kompozitových křídlech jsem vždy zápasil s nůžkami. John „Tasmánskej ďábel“ Skinner mne naučil dobrou fintu. Přiložíte žiletku (až na povrch křídla) a pásku kolem ní velice přesně utrhnete. Když jsme u té pásky. Takovou, která dobře drží, nezanechává lepidlo, je dostatečně pružná a současně se netrhá, to aby člověk hrabal prstíčkem. Od Michaela Mohra mám Tesu 57371-00002. Všechno splňuje a stojí pár šlupek.

P1040498x

Výškovku k trupu od určité doby lepím. Původně jsem používal obyčejné silikony nebo akrylové tmely. To byla špatná volba. Je třeba použít kvalitní silikon na lepení akvárií jako např. černý Formflex od Sklorexu Jarka Šmerdy.

8 comments to Drobnosti III

  • Ahoj Romane, proč bylo lepení výškovky obyčejnými silikony nebo tmely špatná volba? Jaké problémy to způsobovalo?

  • Mira

    Me by zase zajimalo, proc nepouzit nejaky kvalitni epoxy (treba s primesi sekany bavlny). Za trik s ziletkou diky 😉

  • Komár
    6.11.2013 at 10:23
    Nedrží to. Rychle se odlepí.

    Mira
    6.11.2013 at 10:31
    Rozbiješ trup, potřebuješ výškovku. Rozmlátíš výškovku, potřebuješ trup. Pro delší transport potřebuješ oddělat výškovku atd. Ten spoj musí být rozebiratelný a současně pevný. Páska to neudrží a nevyspáruje ti mezery mezi výškovkou a trupem.

  • JiriB

    Před lety mi JIO poradil pásku
    3M Scotch Crystal Clean Tapa 600 19 mm x 33 m
    funguje opravdu dobře…i na lepení krytek. To stříhání přes žiletku zkusím, ty „upatlané růžky“ se mi nelíbí ….
    dik, J.

  • Michael

    Hi Roman,

    what are you doing here ? Can’t understand the text…..

    Cheers,

    Michael

  • Hi Michael,
    making your home address and mobile public because you are TESA tape guru (laughing). Tape is working nice, thanks once again.

  • R. Brym

    Ahoj Romane,
    mohl by jsi napsat, kde zmíněnou pásku Tesa 57371-00002 koupit? Prošel jsem několik papírnictví, a snad nejhojnější je výskyt Aero. Pásku 3M Scotch Crystal Clean Tapa 19 mm x 7,5 m používám na kormidla, pokud je na potah použita hladká nažehlovací fólie. Pevná, silná, při výměně však lepidlo občas zůstává (ne na pásce). Dík, R.

  • Ahoj R.,
    bohužel to mám od kamaráda z Německa. Pokud zaguglíš, tak třeba na Amazonu ji mají. Určitě by stálo za to se zeptat na Tesa zastoupení v ČR. Myslím, že Honza „Carbon“ Uhlík s nimi komunikoval. Teď o víkendu jsem s ní letěl Zimní ligu. Nenechala lepidlo, ale bylo teplo cca 6°C. Samozřejmě člověk od toho nemůže čekat zázraky v mrazech nebo 40°C; za těch pár babek.