MC24 v pytlíkách reloaded

Je to více jak dva roky co jsem psal o Lipolkách ve svém vysílači Graupner MC-24. Včera jsem po dvou letech zkusil měřit opravdovou kapacitu této sady. Výsledek? 2350mAh (nominální kapacita 3000mAh). V životě jsem sadu nenabíjel přes balancér (ani včera), pouze jsem měl alarm na Duplexu nastavený na cca 10,5V a sadu nabíjel na 4,10V/článek. Po přeměření jednotlivých článků byly rozdíly v řádu 0,01V.

Samozřejmě s přicházející zimou a s klesajícími teplotami bude kapacita nižší, ale to je běžné chování všech LiXxx technologií. Jsem spokojený jak, želva.

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

5 comments to MC24 v pytlíkách reloaded

  • Dzordzik

    Ahoj Romane, kolik hodin ti vydrží 24ka do sepnutí alarmu? Cca?

  • Ahoj Juro,
    na počátku cca 12hodin, po dvou letech asi na hranici 10hodin.

  • Jiří Veselovský

    Romane, se zájmem jsem si přečetl tvoje zkušenosti s lipolkama ve vysílači a chtěl bych přidat jen moji malou poznámku.
    Používám 3 článek od Ivana Hořejšího (kdysi jsem tě na něj upozorňoval), který byl přímo s konektorem pro Graupnera. Po celou dobu (cca 3 roky) nabíjím přes původní konektor ve vysílači (MC 22) proudem 1A. Nespěchám.
    Podle zkušeností mých i kolegů je výdrž u tohoto vysílače v rozptylu 14 až 16 hodin. Pro mě neuvěřitelné, co se dá cca za litr vyzískat radosti.
    Aby to bylo objektivní, tak jeden mínus přece. Jsem docela vosypaný z toho, že kufr s vysílačem mám jen tak ve skříni a jak víme, tak lipolky jsou někdy s…ě.
    No, a teď jen doufám, že jsem si to nezakřiknul a nezapracuje zákon schválnosti.
    Zdravím tebe i kolegy.

  • Ahoj Jirko,
    rád o Tobě po delší době slyším. Shodou okolností jsem se včera bavil s Petrem Cejnarem, který má tu stejnou sadu jako Ty od Ivana. Stěžoval si, že nejde nabíjet více jak 0,4A. Radil jsem mu ať to kuchne a zkusí nabít s vyloučeným vestavěným balancérem. Netvářil se, že by do toho šel, ale pokud chce vyloučit jeden z problémů, tam mne nic jiného nenapadá.

    Já se přiznám, že pokud bych si mohl vybrat, tak vždy sadu bez nějaké vestavěné elektroniky.

    Zdravím spřátelený http://www.stoupak.cz

  • Jiří Veselovský

    Ano, o Petrových potížích vím, taky jsem je s ním probíral a doporučil jsem mu reklamaci. Ono aby toho nebylo málo, tak měli problém i Honza Micka a Jarda Bartůněk. Jarda udělal záslužnou akci a to, že 3 článek rozebral, u prostředního byl upadlý plíšek, ale hlavně viděl, jak vypadají balancéry. Je to triviální a mohlo by to být i spolehlivé, kdyby to bylo udělané pořádně.
    Resumé z toho je takové (přesně jak píšeš), že to chce pořídit svůj 3 článek s balančním konektorem a měl by být klid. Vzhledem k tomu, že jsem letos nabíjel 2x (vždy asi 1750 mAh) a kousek (dobití před Eurocupem v Holíči pro klid v duši) bych ani neřešil nutnost rozdělat krabici a nabíjet přes balančák.