Úprava JetiBoxu

JetiBox od firmy Jeti se používá jako zobrazovací/ovládací terminál pro systém Duplex (2,4GHz). Terminál je zbytečně velký a tak Tomáš Humpolec, s kterým pracujeme na záznamníku LOLO5, vymyslel jeho úpravu. Zmenšení celého JetiBoxu mi připadne jako velice dobrý nápad a má hned několik výhod:

  • vše je menší a lehčí
  • použitá tlačítka mají mnohem spolehlivější a jednoznačnější sepnutí
  • JetiBox už nemusím oddělávat od vysílače a celé to mohu bez problémů uložit do kufru
  • úprava je jednoduchá a stojí doslova pár „šlupek“

Při této příležitosti mne napadá, že musím vymyslet nějaký jednoduchý překryt (obleček) displeje, abych nemusel JetiBox sundávat ani na závodech (přenos informací od letadla k pilotovi je během soutěžního letu zakázaný). Někdo by mohl namítat, že nejspolehlivější by bylo během závodu přeci jenom JetiBox odejmout, ale mnoho dnešních vysílačů už slibuje (zatím pouze slibuje) zobrazovaní telemetrických údajů přímo na displeji vysílače a ten bude někdo asi těžko na závod odstraňovat. Prostě si pilot asi přepne jinou obrazovku.

Mimochodem by mne zajímalo, zda na toto myslí konstruktéři dnešních i nových vysílačů, že údaje od telemetrických systémů by neměly být zobrazovány během soutěžního letu. Já si JetiBox zakryju a pořád mohu pracovat se svoji stařičkou MC-24, ale věřím, že někdo přijde s uspořádáním displeje, kde zobrazení telemetrie nepůjde vypnout. To může být na soutěži problém. Co vy na to?

AUdálosti na světové scéně nemůže rušit obyčejné lidi. Lidé se obávají, a cítí úzkost nejistotu a dokonce i strach. A jediní lidé, kteří vědí, kde vždy věří.

4 comments to Úprava JetiBoxu

  • Martin Stehlík

    Díky moc za super nápad a fotky realizace! I můj JB právě prodělal redukční dietu. Jediný problém bylo napájení drátků od tlačítek na plošné spoje. Je tam opravdu málo místa. Nakonec jsem je napájel dál na desce a z druhé strany, takže kabely se sice dole točí, ale lépe se pracovalo a víc to vydrží.
    Teď už jen připevnit JetiBox Mini na vysílač a hurá na letiště!

  • Ahoj Martine,
    jsem rád, že Ti Tomášův zlepšovák pomohl. Jinak co se týká závodů a zakrývání JB, to jsem nakonec vyřešil jednodušeji. Žádné zakrývání, prostě to vytáhnu z konektoru a je to.

    To hoši s novým MiniJetiBoxem to musejí řešit složitěji. Rozdělat vysílač a rozpojit uvnitř.

  • Martin Stehlík

    Ideálním řešením by pak asi bylo přidání vypínače na připojení JB k vysílači. U MC-22 a podobných asi žádný problém, ne? A pro nás s JB klasik v1.1 bude odpojení asi vždy nejjednodušším řešením.

  • …asi ano, vypínač by byl řešením. Přemýšlím ovšem nahlas, že snad ani ten prostě není nutný. Pokud máš totiž přepínač, tak si cvakneš a stačí ti 1sec pohled na displej, abys dostal informaci, která je zakázaná (třeba výška).

    Stačilo by si tedy u JB dát prostě základní obrazovku a s tím během soutěžního letu letět. Bude to spíše o smyslu pro fair-play, s čímž mají někteří jedinci značné problémy a nebo o namátkové kontrole rozhodčích pod hrozbou diskvalifikace.

    Myslím, že nás čekají ještě zajímavé kauzy…